22 juli 2016

Baby Blue-gitarist stopt ermee en wordt jurist

 

GEMONDE – Een paar jaar geleden stapte hij in een Baby Blue-boemeltreintje dat om te beginnen puffend zijn weg vervolgde. Niet lang, want de dynamiek, energie én muzikaliteit van de band leidden ertoe dat deze trein al snel op volle toeren draaide en draait. Gitarist Boudewijn Dolstra uit Gemonde, heeft inmiddels, samen met zijn collega-bandleden, een lange lijst van indrukwekkende optredens en had er absoluut niets van willen missen. Er is echter meer in het leven dan muziek.

Dat Boudewijn Dolstra gitaar speelt, is geen verrassing. Zijn vader speelde jaren als gitarist in een band die zelfs in Engeland toerde. “Als menneke ging ik mee naar optredens en uiteindelijk besloot ik op 7-jarige leeftijd ook gitaar te gaan spelen”, blikt hij terug. Hij ‘lest’ bij zijn vader, maar al vrij snel stopte hij ermee. De gitaar bleef enkele jaren onaangeroerd staan. De band Whitesnake en de eindmusical in groep 8 geven hem het juiste zetje. “Ik zag een optreden op televisie met rook, vuur en een mooie lichtshow. Dat wilde ik ook, dus ik nam, dit keer wat serieuzer, opnieuw les bij mijn vader. Bij de eindmusical van groep 8 moest ik mijn ‘kunstje’ laten zien aan publiek. De mensen klapten en ik genoot van de aandacht”, bekent Boudewijn. Het duurde aansluitend toch nog enkele jaren voor hij zijn intrede maakte in een bandje. “Ik zat intussen in de 3e klas van het Elde College in Schijndel. We speelden wel eens op het Open Podium op school”, vervolgt Boudewijn. Daar maakte hij kennis met basgitarist Bas Kok, toetsenist Niels van Heel en gitarist Frank Spierings. Die speelden in de band Pride en vormen samen met drummer Joris van der Eerden en zanger Flemming Viguurs nu de band Baby Blue.

Bandfront

Nadat het eerder genoemde bandje ophield, Boudewijn ook nog een blauwe maandag aangesloten was bij Pride die er aansluitend ook mee stopte, was het uiteindelijk weer even stil aan het muzikale bandfront. Niet helemaal, want Boudewijn begon op 15-jarige leeftijd met gitaarles geven bij gitaarclub Ancora in Olland. In 1e instantie voor jeugdleden, maar intussen staat hij samen met Flemming aan het roer van de grote groep. In 2013 werd echter door Bas Kok en Frank Spierings Baby Blue opgericht. “Doel was om een cover feestband te worden en amusementsmuziek te spelen. Ze kenden me, dus werd ik gevraagd auditie te doen. Het werd gelijk een heel gezellige avond en ik was dóór”, lacht Boudewijn. Amper aan de gang gaven de heren zich op voor deelname aan een bandjesavond bij De Gouwe Leeuw in Berlicum en de rest is eigenlijk geschiedenis. “De uitbater was dusdanig enthousiast dat hij ons gelijk uitnodigde om terug te komen als we een hele avond konden spelen. Destijds konden we slechts een set vullen”, meldt Boudewijn.

Baby Blue

De trein is echter op gang. De heren stellen een speellijst samen en gaan fanatiek aan de slag. Al snel was er een avondvullend repertoire en werden her en der optredens verzorgd. Dat doen zij op dusdanig enthousiaste, energieke en muzikale wijze dat ze nog geen jaar later al gevraagd werden het voorprogramma van De Dijk te verzorgen. Een hele eer en vanaf dat moment wordt er doorlopend full speed gas gegeven. Intussen is er een waslijst aan festivals en evenementen waar de band de zaak op de kop zette. Van het voorprogramma van Golden Earring tot de Zwarte Cross, Paaspop, Festyland en grote en kleinere feestzalen, evenementen en andere feestjes. De Baby Blue-trein dendert intussen op volle vaart door het land. Na afweging heeft Boudewijn echter besloten eruit te stappen. “Om te beginnen was alles leuk en nieuw. Intussen heb ik echter ook de keerzijde ervaren. Pas als je er écht inzit, ervaar je wat er allemaal komt kijken bij een optreden. Het is allemaal avond/nachtwerk en het kost ontzettend veel tijd en energie”, weet hij. Uiteraard ging hij bij deze beslissing niet over één nacht ijs, maar met de kogel door de kerk is er opluchting; “Ik heb een geweldige tijd gehad en had er absoluut niets van willen missen. Wat ik echter als jong ventje wilde, heb ik intussen bereikt. Ik wilde een grote show met rook, vuur en een mooie lichtshow. Dat heeft Baby Blue. Ik heb een hele mooie tijd gehad, waar ik met trots en plezier op kan terugkijken. De jongens ga ik ontzettend missen.”

Jurist

Boudewijn zit niet stil, maar heeft intussen al een vervolgstap gezet. Ondanks het succes van de band is het nog steeds een hobby. Een uit de klauwen gegroeide. Boudewijn heeft een passie voor muziek, maar studeert ook rechten. Intussen zit hij in zijn 4e jaar. Over een jaar mag hij zich jurist noemen. Na 2 jaar bij een advocatenkantoor te hebben gewerkt heeft hij recent zijn eigen bedrijfje opgezet. “Ik wil met Krom/RECHT vooral particulieren op een toegankelijke en duidelijke manier bijstaan met een juridisch geschil. Ik ben op dit moment vooral gespecialiseerd in geschillen als gevolg van een vertraagde vlucht. Ik ben nog geen ‘grote jongen’, maar weet wel hoe ik dat moet aanpakken”, vertelt hij gedreven, om enthousiast toe te voegen: “Ik heb geen dik uurtarief, maar doe dit tegen een onkostenvergoeding. Ik leer hier tenslotte zelf ook nog veel van”, om te concluderen; “Dat is win-win.”
Voor informatie kunnen mensen contact opnemen via Boudewijns Facebookpagina. Muziek zal altijd belangrijk blijven. “Ik blijf lesgeven bij gitaarclub Ancora en zelf spelen.” Dan enthousiast: “Ik ga me nu concentreren op Krom/RECHT en mijn leven anders invullen.”

Foto's:


0