29 maart 2017

Derplu: ‘The Apostel’ is voor ons de grootste uitdaging ooit”.

Derplu viert haar 25- jarig jubileum met de uitvoering van Rockmusical The Apostel

VINKEL – Waar een klein dorp groots in kan zijn. Het Vinkelse zangkoor Derplu bewijst het maar weer eens een keertje. Vanwege hun 25- jarig jubileum staan ze aan de vooravond van hun allergrootste uitdaging. De uitvoering van de Rockmusical The Apostel plus twee dagen van feestelijke muziek. Anderhalf jaar aan voorbereiding ging er aan vooraf. “Tijdens de gezamenlijke repetities liepen de rillingen soms over je rug. Dit kan en mag je gewoonweg niet missen”, zegt Ine Groenewoud, lid van het koor en bestuurslid.

 Door Jan van Ravenstein

 Derplu, ooit eens begonnen als koor voor 30 tot 50-tig jarigen. Vandaar ook de naam: Derplu, dertig plus. Maarten Willemsen uit Haaren is sinds jaar en dag de vaste maar vooral bezielende dirigent van Derplu. Inmiddels hebben ze de leeftijdsgrens losgelaten en heeft het complete repertoire van het koor in de loop der jaren een eigen stijl en geluid ontwikkeld. Van ‘huis uit’ is Derplu een kerkkoor. Tweemaal per maand ondersteunen ze een Heilige Mis en muzikaal zijn ze bij avondwake in Vinkel aanwezig. ‘Derplu’ zingt 4-stemmig en ligt heel fijn in het gehoor. Bijzonder is dat, door de nieuwe muzikale opzet, het koor aan vele muzikale wensen voor de rouwende familie tijdens de avondwake gehoor kan geven.

Jubileum

Tijdens een ledenvergadering is met iedereen gesproken over de viering van hun 25- jarig jubileum. Een feestje, barbecue, etentje of een uitstapje waren de meest voor de hand liggende opties. Maar al snel kwam, zeker ook vanuit herinneringen van de muzikale optredens uit het verleden, de wens om samen ‘iets’ te doen voor Vinkel. “En dan, heel langzaam, ontstaat er een ruwe schets van hetgeen er zou moet gaan gebeuren. Er komt een soort van wensenlijstje, iedereen wordt enthousiast en we komen in een soort van flow”, zeggen Ine en Jan eensgezind. Je ziet ze als het ware wegdromen wanneer het geheel weer ter sprake komt. “Dat was ruim anderhalf jaar terug. Een musical, en wat voor een. We hadden het nog nooit gedaan, en dan meteen zo grootst en zo intens”, zegt Jan van Lokven. Vanaf donderdag 6 april tot en met zondagmiddag 9 april is het muzikaal genieten in Vinkel. Het zou, achteraf bezien, de grootste uitdaging gaan worden in het bestaan van Derplu.

Oproep    

“Wanneer wij alleen al onze dirigent Maarten niet in huis hadden gehad, dan hadden we deze immense klus nooit kunnen klaren. Wat deze man voor ons heeft gedaan, grenst aan het onmogelijke.  Die verdient een hele grote dikke pluim op zijn hoed. Een ongekend respect heb ik daarvoor”, zegt Ine.  Maar dat niet alleen. Het is vaak een gebezigde uitspraak; “als we dat allemaal hadden geweten, dan…”. “Ook bij ons is die uitspraak wel eens ter tafel gekomen. Moeten we het wel doorzetten? Maar wanneer het geheel vorm gaat krijgen dan krijgt automatisch het geloof in het slagen van het geheel de overhand. Onze eigen zanggroep was te klein. Wij hebben 35 koorleden. Een oproep in de regionale bladen bracht het totaal zomaar ineens op ruim 50 koorleden. Dat spontane gegeven gaf de burger (ons dus) moed”, lacht voorzitter Jan. “Wie we ook om raad of daad vroegen, iedereen was steeds heel spontaan. Van de gemeente tot en met de plaatselijk bevolking. Onze pastoor bijvoorbeeld, wat een geweldige man is dat toch. Zonder ook maar één bedenking gaf hij ons zijn ja- woord. Ook schreef hij voor ons een prachtige bezielende brief aan de diverse instanties om onze wensen kracht bij te zetten. Recht uit zijn hart kwam dat schrijven. Heerlijk”, aldus Jan en Ine.

Organisatie

Een gigantische klus, zeker wanneer je de feitelijkheden hoort. “Een professionele band, allemaal met een conservatoriumopleiding, gaat het geheel samen met 6 blazers van ODIO muzikaal ondersteunen. Onze dirigent Maarten heeft voor alle deelnemers -het koor en de musici- de vier- stemmige muziek herschreven. Het klinkt als een bijna onmogelijk klus. Zeker wanneer je weet dat het over bijna 60 nummers gaat, waarvan er zeker 30 fonkelnieuw zijn. Belichting, geluid, vergunning, waar, wanneer en het allerbelangrijkste van het geheel; welke musical precies? Een aantal cruciale vragen die Jan van Lokven, Ine Groenewoud, Liesbeth van Es, Annie van den Elzen en Maarten Willemsen als kartrekkers, in eerste instantie ruim anderhalf jaar terug op hun bordje kregen.

Vier dagen

De keuze van de musical is gevallen op The Apostel. Het is het levensverhaal van Paulus in muzikale vorm. “Paulus was van oorsprong een Romein en Farizeeër, die later moest gaan vluchten en uiteindelijk na vervolging werd gekruisigd. Anno 2017 hoor je toch nog steeds dit soort verhalen. We zijn dus op zich best actueel”, zegt Ine. Pastoor David van Dijk fungeert als verteller tussen de liederen door. “Hij kan dat als geen ander”, zegt Jan. Pastoor van Dijk: “Ook op deze manier kan ik mijn speciale boodschap overbrengen. Op een positieve manier dan, samen met deze fijne mensen van Derplu. Muziek verbroedert, dat is al eeuwen zo”. In totaal staan er zo’n zeventig top musicerende personen op het podium voor ‘The Apostel’. “De repetities gaven ons steeds al kippenvel. Hoe zal het ons en het publiek dan toch wel niet in het echt vergaan”, zegt Ine. Zeker nog vermeldenswaardig is het feit, dat de kleding is gemaakt door de eigen koorleden. Derplu, ten voeten uit.

Greatest Hits

Zaterdag en zondag(middag) zijn de optredens in de vorm van ‘feestelijke entertainment’. Greatest Hits. Een feestelijk compilatie uit eerder gedane concerten. “Alles was toch al aanwezig. Het licht, geluid, koor en band. Dus we hebben die mogelijkheid met beide handen aangegrepen om ons jubileum op een gigantisch feestelijke manier af te kunnen sluiten. En geloof me, het wordt een feestje om nooit te vergeten”, zegt Jan van Lokven.

De gymzaal van ’t Zijl in Vinkel krijgt een heuse theateruitstraling inclusief een groot professioneel  podium. De kaartverkoop loopt als een trein. Wie snel is, maakt misschien nog kans. Ook een belletje geeft u meer informatie qua beschikbaarheid: 06-11 32 26 75.

 

Kaartverkoop in Vinkel bij: ‘t Zijl, COOP. Jumbo Geffen en Het Venster.

The Apostel, Donderdag 6 en vrijdag 7 april, aanvang: 20.00 uur

Greatest Hits, zaterdag 8 april, aanvang: 20.00 uur en zondagmiddag 9 april, aanvang: 14.00 uur.

Foto's:


DD