Hopteelt Nederland wil hopcultuur opschalen

Bierbrouwen is populairder dan ooit. De liefhebber kan kiezen uit een steeds groter assortiment speciaalbieren. Steeds meer liefhebbers slaan zelf aan het brouwen. AVROTROS zendt zelfs de serie Leven in de brouwerij uit waarin Patrick Stoof en Kasper van Kooten op zoek gaan naar het geheim achter lekker bier. Tijd dus om ook de hopteelt groter aan te pakken, vinden Schijndelaren Peter Smits en Martien van Veghel. Afgelopen maand werd de Stichting Hopteelt Nederland opgericht.

Smits en Van Veghel timmeren al langer aan de weg met Stichting Werkgroep Hopoogstfeest. Sinds het begin in 2005 met Skêndelse Hop zijn zij betrokken geweest bij hopprojecten in de Elzas, in het Belgische Poperinge en in Amsterdam. In Openluchtmuseum Arnhem hielpen zij mee met de inrichting van een hoptuin. Nu willen zij een stap verder.
Smits: “Je ziet dat er al veel belangstelling is om de aloude hopcultuur nieuw leven in te blazen. Er zijn tal van initiatieven. Alleen zijn die allemaal kleinschalig van opzet. Bierbrouwen is heel populair en de vraag naar hop is groot. Veel groter dan het aanbod. Daarom moet je nu de handen ineenslaan. We hebben nu de kans om de hopteelt te professionaliseren.”

Coöperatie

Op een bijeenkomst van het Groene Woud kwam het tweetal in contact met David Hendrich, oprichter van Stadsbrouwerij Eindhoven. Als eigenaar van Eijkenrode Bier BV ontwikkelt Hendrich nieuwe recepten en marktconcepten. Zijn brouwerij brouwt voor zijn eigen proeflokaal en voor diverse horecazaken in Eindhoven.
Maar Hendrich denkt groter. Hij is de initiatiefnemer van Hopteelt Nederland. Vorige maand werd de gelijknamige Stichting opgericht, waarin naast Hendrich, Smits en Van Veghel ook Job Wittens zitting heeft. Samen beijveren zij zich om grootschalige hopteelt in Nederland van de grond te krijgen, inclusief het daarbij behorende verwerkingsproces.
De stichting ziet hiervoor reële kansen. “Boerenbedrijven hebben het moeilijk in Nederland. Veel boeren stoppen ermee of proberen hun bedrijf in het buitenland voort te zetten,” zegt Martien van Veghel. “Wij denken dat de hopteelt een aantrekkelijk alternatief kan bieden. Ons doel is om door grootschalige teelt van de hop een aantrekkelijk agrarisch product te maken. Daarbij denken we aan een coöperatieve opzet.”

Plantgoed

De twee zien om te beginnen goede kansen in Noord-Brabant. Peter Smits: “Onze doelstelling past in het natuur- en landschapsbeleid van de provincie en het Groene Woud. Hopteelt hoort hier cultuurhistorisch gezien thuis. Het bevordert biodiversiteit en sluit naadloos aan op de sterke agrifoodfunctie in dit deel van Brabant.”
Inmiddels heeft de stichting een startsubsidie van het Groene Woud ontvangen. Interesse om mee te doen is er ook. Volgens de twee zijn al verschillende intentieverklaringen getekend. Van Veghel: “Volgend jaar willen we het eerste veld inrichten. Daarvoor moet je dit jaar al het plantgoed bestellen. En dan duurt het zeker twee jaar voor je een goede oogst hebt. Als coöperatie willen we om te beginnen minimaal 20 hectare gaan telen.”
De stichting wil alles uit de kast halen om de hopteelt naar een hoger plan te tillen. Smits: “Als we het nu niet doen blijft hopteelt een nichemarkt. Dat zou echt een gemiste kans zijn.”

Meer informatie www.hopteelt.nl

Foto's:


0