21 juni 2017

WEID WEG, IST LEKKUR

PrietJanPraat

“Weid weg, ist lekkur”, aldus een oud Geffes gezegde… Hier en daar wil dat ook nog wel eens kloppen. Maar aan de andere kant… Je eigen dorp heeft best veel te bieden. Zaterdag jl. bijvoorbeeld was er die ervaring. Op dit moment wonen we zowat onder ‘de toren’ van onze prachtige gerestaureerde monumentale kerk. Ik had de jongens (Luuk en Gijs) een belofte gedaan dat we de toren een keertje zouden gaan beklimmen, honderdachtenzestig traptreden omhoog.

Dat doe je samen met Frans Rovers, de ‘torenspecialist’ bij uitstek. Hij weet alles van onze kerk. Restaureren is jarenlang zijn vak geweest en onze kerk is mede dankzij de kennis en tomeloze inzet van Frans zo schitterend geworden.

De klim was het meer dan waard. Het uitzicht was schitterend. Maar zeker zo mooi was de rondleiding die je er gratis bij krijgt. Frans weet echt alles van de kerk, zeker van de bouw. Eenmaal binnen in het monumentale gebouw zie je hem stralen. Met een ongekende bevlogenheid doet hij zijn verhaal. Eenmaal op weg naar boven komen we bij het torenmuseum… Daar gaat een ‘kerkelijke’ wereld voor je open. Schitterend.

“Weid weg, ist lekkur”. Zonder dat we het zelf beseffen heeft Geffen zoveel te bieden. En in feite geldt dat voor ieder dorp in onze omgeving. Weid weg, ist lekkur… Dichtbij is het ook heel mooi, niet dan?

Geffen bijvoorbeeld: Doe eens een dorpsrondleiding met Ruud van de Heemkundewerkgroep. Er gaat een wereld voor je open. Geffen heeft twee molens die voor u toegankelijk zijn, voor individuelen of groepen. De molenaars staan te popelen om u alles te vertellen. De dorpspomp met zijn geschiedenis. Een historisch Joodse kerkhof aan de rand van het dorp. Het torenmuseum, zoals besproken en de rondleiding in onze kerk, een schutskooi, een veldkapelletje. Het bijenteeltmuseum aan de Leiweg, zo mooi en zo leerzaam. In het dorp staan prachtige, vaak gerestaureerde, monumentale panden.

Een wandeling over het Ivo van Dinther pad geeft een betoverende blik in het hart van de natuur. Een wandelpad dat is vernoemd naar priester, dichter en filosoof Ivo van Dinther. Voor zijn verhalen en Brabantse gedichten putte hij uit zijn geloof en zijn jeugd in Geffen. Een aantal van zijn gedichten staan vermeld op grote stenen langs de wandelroute. Echt een keertje doen…

“Weid weg, ist lekkur”. Het zal best… maar dichtbij is het ook heel mooi, niet dan?