13 december 2017

Katja: “Iedereen gelijk, is mijn streven”

“Iedereen is welkom”. Thema verhalen omgeven door prachtige muziek en zang.

VINKEL – Ga er maar aanstaan. Als 19- jarige de regie op je nemen van een geheel eigentijds verhaal, vermengd met zorgvuldig gekozen muziek, dat samen het behoorlijk pittige thema “problemen zien door de ogen van jongeren” draagt. Katja Smits (19) uit Vinkel nam de uitdaging met beide handen gretig aan. “Elk jaar hebben wij met ons jongerenkoor ’Goede Vrijdag Nu’ een themadag op Goede Vrijdag. Door de drukte die onze vaste dirigent Maarten had met het koor Derplu, was onze dag er vorig jaar er bij ‘ingeschoten’. Aan de ene kant begrijpelijk, maar het gaf ook wel wat ongenoegen”, aldus de altijd gedreven Katja Smits.

door Jan van Ravenstein

“Na een repetitie van Odio zat ik, met enige toeval, samen met Jan van Lokven, die lid is van Derplu, aan de bar in ons gemeenschapshuis. Met hem besprak ik onze teleurstelling, die er toch wel was, over het niet doorgaan van onze themadag”, zegt Katja. “Wat zou je willen”, was het antwoord van Jan die sowieso een luisterend oor heeft en ook heel direct kan zijn. Het overviel Katja enigszins. En voordat ze er misschien wel goed had over nagedacht, zei ze bedachtzaam: “Ik zou willen dat iedereen gelijk is, dat is mijn streven”. Negentien jaar jong nog maar, en je dan bezig houden met deze materie. Dat vraagt om respect en bewondering. Jan deelde deze gedachte volledig en voordat ze het wisten was de ‘deal’ gemaakt. Ze gingen voortvarend aan de slag. Het nieuwe thema, gebaseerd op de uitspraak van Katja, was snel geboren: “Iedereen is welkom”.

Voorbereiding
“We hebben gekozen voor de kerk. Puur om de plaats, de akoestiek en natuurlijk ook wel omdat het de ‘kerk’ is. Maar het had ook met het grootste gemak in ons gemeenschaphuis kunnen plaatsvinden”, zegt Jan van Lokven. Het idee van Katja is eigenlijk simpel en eenvoudig. Het verhaal achter de mens gelardeerd met passende muziek en zang. Muziek en zang was compleet voorradig. Immers, de initiatiefnemers zingen ieder in hun eigen koor met beiden een en de zelfde dirigent, Maarten Willemsen. Met hem werd in eerste instantie het plan doorgesproken. Ook een aantal leden van zanggroep Derplu, Ine Groenewoud, Liesbeth van Es, en Annie van de Elzen werden betrokken bij het geheel. Het enthousiasme groeide met de minuut. “Er werd een plan van aanpak gemaakt en heel langzaam kreeg het vorm. Jawel, het gaf me een warm gevoel. Zeker dat de ‘rode draad’ van het welkom zijn, door iedereen positief werd opgepikt en begrepen”, zegt de bescheiden Katja.

Eenvoud
Iedereen gelijk. Twee woorden die tegelijkertijd zo allesomvattend zijn. Katja is het haar terdege bewust. Het is warempel geen eenvoudige opgave om dat ook nog eens visueel te maken. De drie elementen; “het verhaal, beeld en fijne muziek’, staan garant voor een mooie belevenis. Het geheel is enigszins te vergelijken met het tv- programma “The Passion” op Witte Donderdag. “Maar dan wel met de bekende gemoedelijk Vinkelse inslag”, voegt Katja er snel aan toe. Ze zijn begonnen met het kiezen van diverse thema’s. Thema’s die je onderweg gewoon alledaags tegenkomt, ook in kleine gemeenschap als Vinkel. Vooral de kleine gemeenschap, ons kent ons, bracht in deze zijn voordeel. Vele drempels vielen spontaan weg. Pesten bijvoorbeeld, het homo of lesbienne zijn of de vader of moeder daarvan. Maar ook proberen het gevoel van een vluchtelingen gezin in beeld te brengen.

Opdracht
Katja Smits: “We besloten om onze ‘thema kandidaten’ die we intussen in beeld hadden hun eigen ervaringsverhaal te laten doen. In hun eigen bewoordingen hun ervaring en belevenissen op papier te zetten. De tegenslag die er misschien was, de acceptatie, het welkom zijn. Kortom, het beleven van ‘het anders zijn’ in de samenleving. Het is bekend, vooroordelen zijn er volop. Je ontkomt er niet aan. “Hoe mooi zou het zijn wanneer je de gehele wereldbevolking in een smeltkroes zou kunnen kieperen. Laten sudderen en dan iedereen weer tevoorschijn toveren als mensen van één kleur, één ras, één model, één soort, één volk”, horen we Katje tussen de regels door zeggen. Wat een mooi en vooral, wat een warm streven.

Iedereen is welkom
Twee vertellers, een koor met een mengeling van jong en oud plus de aanwezigheid op beeld van Jozef en Maria. Op een ezel komen ze samen als het ware naar Vinkel toe en verweven als het ware de thema onderwerpen in het totaal aan elkaar. De verteller geeft op een indringende manier de eigen woorden weer van, bijvoorbeeld, Mohammad en zijn gezin die zijn gevlucht vanuit Syrië, van het mannen- vrouwenstel of de gepeste medemens Er komt een weerwoord, vanuit de werkelijkheid dat laat horen hoe wij, als mens, er in staan. Maar ook geloof en vooral liefde komen aan bod. Dit alles weer gelardeerd met prachtige toepasselijke liederen. Vooral Katja en de jongeren stralen het warme geloof in het ‘welkom’ ten volle uit. “Komt u ook het ook meebeleven?”.
Vrijdag 15 december, aanvang 20.00 uur. Kaarten, vijf euro, zijn te verkrijgen bij de Coop en bij ’t Zijl in Vinkel.

Foto’s: v.l.n.r. Annie van de Elzen, Liesbeth van Es, Ine Groenewoud. Katja Smits en Jan van Lokven

Jozef (Antoon van den Elzen) Maria (Ine Groenewoud)

Foto's:


DDDDDD