17 januari 2018

’Keindergebrul’ in het Waoterrijk

NULAND – Het animo om deel te nemen aan het ‘Keindergebrul’ in het Nulandse Waoterrijk is van ongekende hoogte. De jeugd van Nuland bruist, zeker wanneer de Geel-Blauwe kleuren van het Waoterrijk weer zichtbaar worden. Het jaarlijkse Keindergebrul is zo’n moment. Het Nulandse tonproat-project mag met recht uniek worden genoemd. Een ramvolle lijst van deelnemers en een uitverkochte Meent met maar liefst 500 kinderen, ouders en opa’s en oma’s. “Bets en Nel” zijn inmiddels twee rotten in het vak. Voor de vijfde keer staan ze dit jaar in de ton. Met hun ervaring en uitstraling zijn ze als het ware de ambassadeurs van het evenement.

door Jan van Ravenstein

Eenmaal in gesprek met Yanniek van Nistelrooij (12) en Juultje Ceelen (12) die de rollen van ‘Bets en Nel’ vertolken, valt al snel alle schroom van het tweetal af. Voor het gesprekje hebben ze zich gehuld in de outfit van hun komende optreden. “Gekregen van Hotel Nuland”, zeggen ze bijna gelijktijdig om het maar meteen als een soort van reclame en bedankje neer te zetten. Eenmaal in gesprek gaat de woordenstroom maar door. Ze wisselen elkaar bijna ongeduldig af. Wat de een niet weet, weet de ander. Het is werkelijk prachtig om aan te horen. “Wij mogen op onze school de Hoogakker in Nuland de kinderen per klas enthousiast maken voor het carnaval en Keindergebrul. Juf Dieke heeft carnaval in haar pakket en die helpt ons altijd als het nodig is. We vertellen dan hoe leuk carnaval is en hoe gaaf het is om mee te doen”, zeggen Yanniek en Juultje vol vuur.

Traditie
‘De appel valt vaak niet zo ver van de boom’. Ook nu niet. De vader van Yanniek, Harold van Nistelrooij, is ook tonproater in hart en nieren. Daarnaast trekt hij de kar van het ‘gebrul’ en doet hij de presentatie daarvan. “Jawel, ik ondersteun de meiden ook wel in de teksten. Maar alleen wanneer het nodig is. Heb ik een leuke woordgrap, dan zeg ik dat natuurlijk. Maar weet je, ik moet de aandacht ook nog enigszins verdelen, want dochter Fenne doet ook mee als een van de ‘smeerkezen”, lacht Harold. Zoals gezegd, de 12e editie. Het Keindergebrul fungeert op alle fronten als een soort van kweekvijver voor het grote volwassen gebeuren, de Brulboei. “Als vanzelf komt er de doorstroming”, zegt Harold uit een soort van praktische ervaring. En wanneer je het enthousiasme van ‘Bets en Nel’ ook maar even aanhoort kan het niet anders dan dat dit twee potentiële kandidaten zijn voor het ‘grote werk’.

Optreden
Yanniek en Juultje hebben de eer om aan te zitten bij het gesprek. Maar met het allergrootste gemak hadden alle overige deelnemers dit klusje kunnen klaren. Dit jaar staan op de deelnemerslijst drie fonkelnieuwe namen. De Skon Meskes, Plien en Pleun en De Razende Reporters maken hun debuut. “Het liefst hebben we dat ze tonproat doen, maar een sketches met zang is ook toegestaan. Geen playback, daar zijn andere programma’s voor. Dit jaar is het thema; ’t Waoterrijk staot ‘r gekleurd op’. We vragen aan de deelnemers om, als het kan, in te haken op het thema. We doen niet aan rangschikking. Beslist geen wedstrijdelement, dat willen we absoluut niet”, aldus Harold. Is het toeval of gewoon weer zo passend in het geheel dat ‘Joepie Kinderopvang uit Nuland’ de hoofdsponsor is van dit kinderevenement. De Jeugdprins (Thomas) en Prinses (Juultje) verzorgen ook een tonproat optreden. Het is een compleet programma met de Jeugdraad, de Waoterdrupkes en de Prins en Prinses dat in de verste verte in zijn geheel en qua presentatie niet onderdoet voor de grote Brulboei.

Bets en Nel
Al met de zomervakantie komen de ‘gebrul’ kriebels. “Wij kiezen elk jaar een nieuw typetje en rond dat typetje gaan we dan onze tekst maken”, zeggen Bets en Nel alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. ‘Even de tekst maken’, dat is het aller-moeilijkste wat er is voor een tonproater weet een ieder die ook maar één moment van zijn leven bezig is geweest om tekst te schrijven. Yanniek en Juultje schijnen daar geen moeite mee te hebben. “We kijken bijvoorbeeld op internet naar kindergrapjes en voorvallen en die proberen we in te passen in onze tekst”, zeggen ze met een soort van overtuiging waar je bijna jaloers van wordt. Harold: “Dat doen ze goed ja. Vooral de woordspelingen die ze bij tijd en wijle zo maar uit hun mouwen schudden ben ik soms stik jaloers op”. Tijdens het onderhoud besluiten ze om een deel van hun optreden voor te dragen. ‘Onder embargo’, zoals ze dat in de grote mensenwereld plegen te noemen. Hoewel het maar een klein tipje van de sluier is wat ze laten zien en horen is het een grootst genot om ze bezig te zien en te horen. Echt genieten, twee toppertjes zijn het.

Zondag 21 januari
Eric van de Sangen en Peter Gabriëls zijn de feitelijke kartrekkers van het Keindergebrul. Twaalf jaar terug namen hun twee het initiatief. Nu, twaalf jaar later, staat er een evenement waar menigeen stik jaloers op is. Als een soort van voorpremière doen de artiesten op school, ieder in hun eigen klas, hun optreden. Ook mooi om te horen is dat bij een inventarisatie in groep 8 van de school maar liefst 39 van de 48 kinderen zich hadden opgegeven voor de jeugdraad. Een bewijs dat het Geel-Blauw springlevend is in het Waoterrijk. Grootste complimenten daarvoor zijn zeker op zijn plaats.
gallery ids=”33694,33695,33696,33697″

Foto's:


IIII