24 april 2018

Den Hoan kan terug naar zijn eigen plekje op ‘den Torre’.

Afsluitende restauratie werkzaamheden Geffense kerk zijn gestart op 23 april

GEFFEN –Restauratie werkzaamheden. Er zijn bedragen mee gemoeid die je soms doen duizelen. Inmiddels is er, 20 jaar lang, voor 2½ miljoen euro binnen en buiten aan Geffens trots, de Maria Magdalena Kerk, verspijkerd en vertimmerd. Deels is het bedrag opgehoest door de Provincie en het Bisdom. Maar ook de Geffense gemeenschap droeg haar rijkelijke steentje danig bij. “Wanneer deze laatste klus klaar is dan zijn we de eerstkomende 50 jaar klaar. Geen restauraties meer, en dus ook geen gebedel aan de deur”, lacht Harrie Peters, de voorzitter van de restauratie commissie. Harry heeft overigens te kennen gegeven dat hij einde van dit jaar, de voorzittershamer aan de bekende wilgen gaat hangen. “De klus is klaar”, aldus Harry.

Door Jan van Ravenstein

Buiten, genietend van de heerlijke voorjaarszon en onder het genot van een glas koel (actie)Torenbier, proosten we op de naderende eindfase van de grote restauratie klus. Harry is nog een beetje behoudend, er ontbreekt nog een handtekening, maar hij kan zijn vreugde bijna niet onderdrukken. Vandaar ook de toost. “Halverwege 2015 diende zich een groots probleem aan. De torenspits, kruis en haan, dreigde van zijn sokkel te vallen, met alle gevolgen van dien. Met spoed hebben we een immens grote kraan voor laten rijden om het gevaar weg te laten nemen. Inspectie, die we meteen lieten doen tijdens de verwijdering, gaf aan dat het ‘vijf voor twaalf’ was. Ook de 96 galmgaten en het klokgestoelte baarde ons grote zorgen”, verteld Harry. De uitslag van de berekeningen van zowel reparatie als restauratie deed de restauratiecommissie verbleken. Harry: “Potverdorie, meer dan drie en een halve ton was er nodig. Het stond er echt. We waren er stil van. Waar in hemelsnaam haal je dat geld vandaan, was de cruciale vraag”.

Geld
“Onder geen beding waren we van plan om met de bekende ‘bus’ langs de deuren te gaan. Ook het bedrijfsleven had zich bij vorige acties al meer dan normaal van de goede kant laten zien. Daar wilden we zeker niet weer gaan zeuren. Inmiddels hebben onze speciale projecten, de musical, torenbier en onze eigen parochie bijna 30 mille bijgedragen. De enorme bijdrage van de provincie laatst van 237 duizend euro gaf bij ons natuurlijk een enorme vreugde”, zegt Harry. Diverse fondsen maken het totale plaatje van de commissie compleet. “Twee jaar na dato hebben we het samen voor elkaar”, aldus een apetrotse voorzitter. En ook nu weer werd er bijna nooit tevergeefs aangeklopt. Een mooi voorbeeld, zonder de anderen tekort te doen, was de torenspits die compleet ‘verweerd’ was. Het bedrijf van Rob van Herpen Hanex, wat voorkomt uit de naam Hanenberg en wat in de volksmond d’n Hoan wordt genoemd, bood spontaan aan om de haan en kruis in alle glorie te herstellen. “Alweer een kostenplaatje minder. En weet je, het biertje waar we nu mee toosten geeft ook zijn bijdrage aan de restauratie”, lacht Harry

Drie in een
“Het herstel van de torenspits was duidelijk. Door een restauratiefout in vroegere jaren is het houtwerk totaal gaan rotten. Het geheel hing nog met een paar klinknagels vast, het was echt levensgevaarlijk. Eerdere inspecties gaven aan dat de 96 aanwezige galmgaten dringend aan restauratie toe waren. Ook het klokgestoelte, het grote zware bouwwerk in de toren waar de klokken aan hangen, was in de oorlog behoorlijk beschadigd en aan renovatie toe. Een nieuwe actie voor de galmgaten en het klokgestoelte durfde we, als we eerlijk zijn, niet aan. Geffen was al zo gul geweest”. aldus de voorzitter. Vandaar dat er diverse aanvragen lagen bij de vele fondsen en overheden. Harry: “Maar wanneer je daar onder op de stapel ligt, dan kan het wel een eeuwigheid duren voordat je bovenop datzelfde stapeltje komt te liggen. Met andere woorden; (bijna) geen kans”.
Er is door de commissie een totaal project van gemaakt. De steigers moesten toch worden geplaatst om met de nodige veiligheid bij de spits te kunnen werken. De galmgaten en het gestoelte worden in deze mooi meegenomen.

Loden muts
Nu is er nog een zwarte beschermingslaag over de spits. Op de spits zit een zogenaamd loden ‘muts’. Een overijverige restaurateur in vroegere jaren had een pin door het lood geslagen om, naar zijn idee, de spits te verstevigen. Met kit is het geheel toen dichtgezet. Niet wetende dat kit, zeker met de kit van toen, in de loop der jaren gaat verharden en daardoor zijn doel en functie verliest. Gevolg, lekkage. Ervaring in deze heeft geleerd dat ‘kitten’ bij restauratie in feite uit den boze is. Een ervaren restaurateur bezigt vaak de volgende stelling: “Gebrukt kit, alleen es ge ut hillemol nie mer wit”. Het gehele houtwerk waarop de pits draagt wordt vervangen. Een komt een nieuwe loden muts en het leien dak wordt vervangen. Het nieuwe kruis en de Gouden Hoan kunnen dan in alle glorie schitteren over Geffen. Wanneer de galmgaten zijn hersteld zullen de klanken van de klokken met een nog mooiere galm gaan klinken.

‘Onze Torre’
Harry is, samen met zijn commissieleden, terecht trots op het resultaat. Een monumentaal project van 20 jaar is bijna ten einde. Het was een hele klus met af en toe ‘hobbels’ maar ook een project met vooral vele hoogtepunten. Ons monument straalt en is een bezienswaardigheid. “Ik, en ik denk alle medewerkers, had het voor geen goud willen missen. Het contact met de mensen, de gulheid die je ervaart, de spontaniteit en vooral het enthousiasme bij welk project ook. Ik ben trots op Geffen en met een goed gevoel geef ik het stokje door aan mijn opvolger. Geffen, met daarbij alle Geffenaren en medewerkers in welke hoedanigheid dan ook, bedank ik uit de grond van mijn hart”.

 

Foto's:


FPKiiF