Ommetje ‘De Wamberg’

SINT-MICHIELSGESTEL – Natuurgroep Gestel houdt op zaterdag 28 november een najaarswandeling op landgoed De Wamberg in Berlicum. Onder begeleiding van landgoedbewoner en landschapsarchitect Joeri de Bekker maken de deelnemers een ommetje dat zo’n twee uur gaat duren.

De Wamberg werd al vanaf de 14e eeuw bewoond. De naam betekent zoveel als natte plek (‘wam’) in een gebied met dekzandruggen (‘berg’). De lage natte delen van het gebied werden gebruikt als hooi- en weiland, de hogere, drogere delen als akker en als bos. In de loop der eeuwen ontstond op deze plek een landgoed, met een heus kasteel met bijgebouwen en verspreid liggende pachthoeves.
Zowel de architectonische opzet van het landgoed als de bijzondere dieren en planten die er leven komen tijdens de wandeling uitgebreid aan bod. Het ommetje voert door het parkbos van het landgoed en langs de landerijen rondom en laat zien hoe gevarieerd De Wamberg tegenwoordig is. Juist de afwisseling tussen open en meer besloten delen van het landgoed en tussen hoge en lage plekken zorgt ervoor dat het voor veel planten, vogels en andere dieren een aantrekkelijk leefgebied is. Het landgoed is nog altijd in particulier bezit, maar is grotendeels opengesteld voor wandelaars.

Praktische informatie:
De groep vertrekt om 0.900 uur vanaf gemeenschapshuis De Huif te Sint Michielsgestel en gaan carpoolen. Deelname is gratis, behoudens een bijdrage in de reiskosten. De wandeling start om 9.30 uur op de parkeerplaats aan de Berlicumseweg. Houd rekening met het weer en neem goed schoeisel mee, de route kan hier en daar drassig zijn.
Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Michel van de Langenberg, telefoon 06 – 2243 2941 of e-mail michel.langenberg@home.nl

Foto's:


0