‘De dieren stonden altijd voorop’

ROSMALEN – Aan zijn gezicht is te zien dat het gevoelsmens Nico van den Berg het er moeilijk mee heeft. Na 38 jaar stoppen hij en zijn vrouw Annie met hun dierenspeciaalzaak aan de Oude Baan in Rosmalen. Nico is van de vierde generatie: na 140 jaar verdwijnt de naam Van den Berg als ondernemer in Rosmalen. En dat is niet niks.

Eigenlijk is het gek gegaan. Want als jongen vertelde Nico zijn vader dat hij nooit in de zaak zou komen. In plaats daarvan begon hij met Annie een friture. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vader vroeg of Nico even kon invallen. “Voor hooguit twee weken”, zei Nico stellig. Het werden 38 jaar, een periode waarin het stel dagelijks met plezier werkte.
Bij Nico en Annie stonden de dieren altijd voorop. Dat blijkt alleen al uit het feit dat de twee enkele jaren geleden stopten met de verkoop van knaagdieren. “Te vaak deden klanten een impulsaankoop. Dan werden de konijnen en cavia’s later gedumpt. Dat was gewoon niet leuk”, aldus Nico.
En ook de klanten had hij hoog in het vaandel. Eerlijk advies ging bijvoorbeeld boven omzet. “Dan heeft iemand een pup gekocht en schaft een bench aan. Of ik daar ook een kleed bij heb? Dat heb ik, maar ik raad altijd af het te kopen. Een pup bijt het meteen kapot, dan kun je beter in het begin een oude deken gebruiken.”
Dat de twee stoppen, heeft alles te maken met het gebrek aan een opvolger. Annie is met haar 67 al ruim aan haar pensioen toe, Nico is ondertussen 62. “Voor ons tweeën is zo’n eigen zaak nu te veel. Toevallig kwam GroenRijk op mijn pad. Daar is momenteel een kleine dierenafdeling, maar de vraag is of ik wilde helpen die uit te breiden. Het is een familiebedrijf waar ik me zeer thuis voel. Bovendien zijn daar twee jonge jongens, die ik tot mijn pensioen op kan leiden. Zo heb ik voor mijn klanten een mooie oplossing en dat is voor mij een grote zorg minder”, stelt Nico.
Op oudjaarsdag, 31 december, gaat de dierenspeciaalzaak voor het laatst open. Nico en Annie willen die dag met hun klanten het glas heffen. Vanaf 4 januari gaat Nico bij GroenRijk aan de slag.

Nico en Annie gaven altijd eerlijk advies.