23 december 2015

Geffenaar Ralph Vos, eerste keeper bij RKC

?

GEFFEN – Het sportieve, het talent en de gedrevenheid zit bij Ralph Vos (19) in de genen. Opa Jo Vos was in zijn jeugdjaren een verdienstelijk voetballer bij TOP en CITO in Oss. Vader John Vos was in de jaren 1980/1990 als profwielrenner opgenomen in de PDM- wielerploeg en behaalde daar vele mooie nationale- en internationale titels binnen. “Opa heeft mij, toen ik nog bij de F-jes zat, de traptechniek geleerd. Elk vrij uurtje waren wij samen, op ons eigen voetbalveldje achter het huis, bezig met voetbal. Opa Jo, één van mijn grootste supporters”, zegt Ralph trots.

Geffen heeft met Ruud van Nistelrooij natuurlijk het allermooiste voorbeeld wat er bestaat in de voetballerij. De loopbaan van Ralph heeft tot op de dag van vandaag, een opmerkelijk strakke vergelijking met die van zijn beroemde plaatsgenoot. Ralph is ook, net als Ruud, begonnen bij Nooit Gedacht in Geffen. Van de F tot en met het D-junioren heeft hij daar met de trainers, Bart Hoeben, Wilbert Laros en Paul van Tuijl gewerkt aan zijn ontwikkeling van het voetbal.
“Wel mooi om te vertellen is het feit dat de vader van Ruud (Tiny van Nistelrooij) mij heeft aangezet om bij Margriet in Oss te gaan voetballen. Met Ruud is dat toen ook zo gegaan. Bij Margriet werd ik meteen opgenomen in het eerste D-team (van trainer Ron Smits) dat actief was in de eerste divisie. ik speelden toen, zomaar ineens, tegen heel gerenommeerde clubs, zoals RKC en PSV”, zegt Ralph.

Familie

Moeder Jacqueline kent het sportwereldje als geen ander. Jaren aaneen heeft ze in het keiharde professionele wielerwereldje meegelopen. Ze kent het klappen van de zweep als geen ander. “We doen er alles voor, totaal geen probleem. Met maar liefst dertigduizend kilometers rijden we ons het hele jaar in de rondte, ook geen probleem. Maar dan moet je wel het gevoel hebben dat ze er voor 100 procent voor gaan. Gelukkig hebben we daar bij Ralph bijzonder goed gevoel bij. Maar mocht dat anders zijn, ja dan houdt het echt op” , aldus moeder Jacqueline.
Heel de familie steunt Ralph in zijn loopbaan. Zijn vriendin Maud Koenders voetbalt ook en snapt dat de focus gericht is op het balspel. “Stappen en laat thuis komen zit er voor ons niet echt in. Ja soms, als er geen voetbal in het weekend is. Maar dan nog gaan we niet echt uit ons dak. Je moet nou eenmaal uitgerust en super geconcentreerd zijn wil je kunnen presteren in de sport. Daar heb je voor gekozen en dan moet je er ook voor gaan. Althans, dat is mijn mening”, zegt een realistisch denkende Ralph Vos.

Vertrouwen

De vraag of je vertrouwen mag hebben in het voetbalwereldje en dan met name in de collega voetballers en leidinggevende is een lastige voor de 19-jarige Ralph. “In de trainer heb ik dat vertrouwen voor de volle honderd procent, ook in mijn keeperstrainer. En dat zeg ik niet om een wit voetje te halen”, lacht Ralph. “Het voetbalwereldje is bovendien een onzeker wereldje, in alles. Dat heb ik inmiddels wel ervaren. Ik heb nu het vertrouwen van de trainer, Peter van den Berg, en ik doe mijn stinkende best om dat vertrouwen niet te beschamen. Maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat, wanneer ik geblesseerd raak – even afkloppen -, en mijn vervanger het meer dan goed doet, ik eruit lig. Punt uit. Zo gaat dat in de voetballerij. En zeker met een keeper die maar op één positie inzetbaar is. Maar, weet je. Toen ik laatst terugkwam vanuit een blessure, kreeg ik toch weer het vertrouwen. Dat doet je goed. Vandaar dat ik er alles aan wil doen om het vertrouwen uit te betalen in sterke prestaties”, zegt Ralph.

Keeper

Door sommigen wordt Ralph vergeleken met Jasper Cillessen, de doelman van Ajax. De reden daarvan kent hij ook niet helemaal. “Moet je die soort beweringen echt serieus nemen”, lacht hij. Hij heeft wel een voorbeeld: “Manuel Neuer van Bayern Munchen is mijn favoriet. Die jongen beheerst alles. Voetballend goed, sterke reflexen, grote sprongkracht en ga zo maar door. Een zeer complete keeper. Ik heb het bij RKC reuze naar mijn zin en ik maak, naar mijn mening, ook best wel stappen. En niet om te pochen, maar laatst ben ik in de wedstrijd tegen NAC toch maar mooi matchwinnaar geworden. Een heerlijke gevoel. En… een leuke bijkomstigheid is dat je van de sponsor dan een super gave Audi R8 voor een dagje mee naar huis krijgt. Toen heb ik toch maar mooi, samen met Maud, vrienden en familie, voor een dagje de blits mogen maken”, lacht Ralph.

Foto's:


0