‘Ik ben meer in vrede met mezelf en mijn omgeving’

Vijftien jaar geleden kwam Jan van Schijndel uit Schijndel in contact met het boeddhisme en raakte er door geïnspireerd. Een jaar later al legde hij zijn beloftes af aan zijn Tibetaanse leermeester, creëerde een eigen en gezegend Lotus Centre en verdiepte en ontwikkelde zich in de loop van de jaren steeds verder. De voormalig vechtsporter claimt een boeddhist te zijn met beide benen op de grond. “Mijn karakter is niet veranderd, maar ik ben wel meer in vrede gekomen met mezelf en mijn omgeving.”

Judo, kempo, laido, kendo, jiujitsu. Het is zomaar een greep uit de vechtsporten die Jan van Schijndel in zijn jonge jaren fanatiek beoefende. Hij is het type ruwe bolster, blanke pit en het hart op de tong. Hoewel je het er niet meteen bij bedenkt, was mediteren ook een onderdeel van de trainingen. “Het was bedoeld om tot rust te komen en daarmee onze concentratie te verhogen”, blikt Jan terug. Hij is eerlijk als hij meldt dat hij decennia geleden ‘best een kort lontje’ had en zijn leven op enig moment een kant inging die hij eigenlijk niet wilde.

Zoekende

Vijftien jaar geleden bezocht hij eigenlijk toevallig een boeddhistisch centrum in de regio. De sfeer raakte hem. Ter plekke werd hem verteld dat hij spiritueler was dan hij zelf voor mogelijk hield. Het was precies de trigger die Jan nodig had. “Ik was feitelijk zoekende”, weet hij nu en vervolgt, “ik runde mijn eigen sportschool en fitness centrum, gaf massages en was bezig met een studie alternatieve geneeswijzen waaronder aura healen en chakraherstel”. De opmerking daagde hem uit om zich te verdiepen in het boeddhisme. “Ik ben cursussen en lezingen gaan volgen en raakte steeds meer gefascineerd. “Het boeddhisme is geen godsdienst, maar een leefwijze gebaseerd op de ‘juiste’ dingen doen vanuit je geweten; onzelfzuchtig, met mededogen, behulpzaam, vriendelijk, in harmonie en respectvol naar je medemens”, legt Jan uit.

Om je écht een boeddhist te mogen noemen moet je je om te beginnen verdiepen en uiteindelijk beloftes afleggen die er in essentie om gaan dat je belooft te voorkomen anderen schade toe te brengen zoals niet doden, stelen, liegen, overspel plegen en alcohol en drugs laten staan. “Ik heb al na een jaar, tijdens een ceremonie, mijn beloftes afgelegd aan mijn Tibetaanse boeddhistische leraar”, vertelt Jan. Het leverde hem tegelijkertijd een nieuwe naam op ook. “Mijn boeddhistische naam is Nawang Zangpo. Dat laatste wil zeggen ‘duidelijke spreker’. Dat past bij me, want ik neem nog steeds geen blad voor de mond”, aldus Jan resoluut.

Benen op de grond

Hoewel dit alles voor leken, zoals ook de schrijfster van dit artikel, best zweverig klinkt, is Jan zoals hij zelf stelt ‘een boeddhist met beide benen op de grond’. “Het boeddhisme heeft me persoonlijk en ook ten opzichte van anderen veel opgeleverd. Mijn karakter is niet veranderd, maar ik ben meer in vrede gekomen met mezelf en mijn omgeving”, constateert hij. Dan tevreden: “Ik denk dat het zo heeft moeten zijn.” Na al die jaren is hij er nog steeds intensief mee bezig. “Elke maand ben ik een weekend op het Maitreya Instituut in Loenen om me verder te ontwikkelen door het volgen van studies, lezingen en workshops. Hoe dieper ik erin duik, hoe interessanter, maar het is ook best moeilijk”, geeft hij toe.

Zijn sport- & fitnesscentrum dat eerst vernoemd was naar zijn achternaam heeft hij allang omgedoopt tot Lotus Centre en ook elders heeft hij een ingezegende ruimte met dezelfde naam. “Ik richt me samen met mijn team op het welzijn van lichaam en geest. Dat doen we met therapieën, massages, maar ook met fitness en sporten. Binnenkort wil ik een studiegroep opzetten voor boeddhisten, maar ook voor mensen die er meer vanaf willen weten”, laat Jan weten. Geïnteresseerden mogen zich bij hem melden via info@lotuscentrum.nl.
Het boeddhisme is geen godsdienst en als boeddhist heeft Jan geen enkel probleem met kerst en de viering ervan. “Ik zet geen boom, maar dat heeft er niets mee te maken”, lacht hij. Dan: “Ik vier het zonder veel toeters en bellen, lekker thuis op de bank.”

Foto's:


0