16 december 2015

Een oase van groen in sporthal De Geer

GEFFEN – De oprichting van vogelvereniging Zang en Kleur uit Geffen dateert van 1975. Een aantal Geffense vogelliefhebbers waren toentertijd de pioniers. Vrijdag 18 december starten de feestelijkheden rondom het 40- jarig jubileum met een districttentoonstelling in sporthal de Geer. “Voordat wethouder Peters van de gemeente Oss het startschot voor de tentoonstelling kan geven moeten er nog bergen werk worden verzet”, zegt Theo Schelle, die de voorzittershamer inmiddels bijna dertig jaar hanteert.

Zang en Kleur is een sprankelende vereniging. Het fanatisme van de leden en bestuur straalt er van alle kanten vanaf. De een gaat puur voor het kweken of op kleur zien te krijgen van zijn of haar gevederde vriendjes, terwijl de ander geniet van al het moois in de volière. En toch, met de tentoonstelling in het vooruitzicht gaat het bij elke vogelliefhebber weer kriebelen. “Een wedstrijd is een soort van belevenis. Wanneer jouw vogel, en wat voor een maakt niet uit, door de jury wordt uitverkoren de beste te zijn. Ja, dat is kicken. Daar doe je het voor”, zegt secretaris Peter Verkuijlen die het virus spelenderwijs heeft meegekregen van zijn vader, Jo Verkuijlen, een geboren kampioen.

Indeling

Veel van de gebruikte termen in deze sport zijn voor de liefhebbers dagelijkse taal. Voor een leek daarentegen is het soms een hocus pocus taaltje. Peter legt uit: “Onze vogelvereniging is een afdeling. Samen met nog negen verenigingen (afdelingen) vormen we de kring van Maasland Meierij. Nederland heef twaalf districten en wij behoren tot het district Oost-Brabant. Alle districten bij elkaar zijn weer lid van de Nederlandse Bond voor Vogelliefhebbers. De namen van de diverse tentoonstellingen komen vanuit deze opbouw. Er zijn kring- district- nationale- of internationale tentoonstellingen. Op de door ons georganiseerde districtstentoonstelling dit jaar zijn er ruim 1500 vogels in de sporthal aanwezig”.

Sporthal

“De sporthal is tijdens de tentoonstelling een lust voor het oog. De hal is opgedeeld in twee delen. Een helft is het tentoonstellingsdeel waar de vogels in eerste instantie wachten op de deskundige beoordelingen en daarna zijn te bewonderen. Daar moet alles professioneel kloppen. Van licht, temperatuur en voer, tot en met de beveiliging en zorg voor de vogels. Dat is een zeer serieuze zaak”, zegt Marijke Nieuwenhuis, penningmeester van de club. Het andere deel van de hal, de ontvangstruimte is een verhaal apart. “Adrie Romme, die een bijzonder gewaardeerd lid was, is ons helaas ontvallen. Hij was de bouwer, de bedenker en tevens grote inspirator van de ontvangstruimte. Vandaar dat de gehele tentoonstelling van dit jaar een eerbetoon is aan Adrie.”
De ontvangstruimte wordt als het ware omgetoverd tot een oase van groen, waterpartijen, planten en watervogels. Op het terras waant de bezoeker zich daardoor midden in de natuur. “Een compliment waardig aan de bouwers, Corné van Dinther en Tonny Heesakkers, die de bijna onmogelijke taak van Adrie hebben overgenomen”, zegt Theo Schelle. Alleen het aanschouwen van de prachtige ontvangstruimte is een bezoek aan de tentoonstelling meer dan waard.

Jubileum

Er staat nog veel meer te gebeuren tijdens deze feestelijke dagen. “We hebben een druk programma. Vrijdag is er natuurlijk de opening om 19.30 uur met woordjes van wethouder Peters, onze districtvoorzitter Henk Jansen en natuurlijk onze voorzitter Theo Schelle. Zaterdag hebben we voor onze jeugdleden een soort van lezing/clinic, door Alois Minnegroet, een vogelkenner bij uitstek. Van 17.00 tot 19.00 uur houden we receptie vanwege het jubileum en later op de avond huldigen we tijdens ons feestje de vijf 40- jarige jubilarissen (Gerrit van de Ven, Jan van Gogh, Piet van Griensven, Jo Heijmans en Gerrit van Rijn) met een praatje, bondsspeld en bloemen. Zondag, de laatste dag, is de prijsuitreiking van de kampioenen. Dan worden de felbegeerde bondskruizen uitgereikt. Daarnaast is er voor de vogel (vijf categorieën) met het grootste ‘wauw effect’ de speciale bondsprijs te winnen”, zegt Peter.

Welkom

Ze zijn enthousiast, de drie bestuursleden die aan tafel zitten. Ze kennen het klappen van de zweep. Alle drie hebben ze er een bijna 30-jarige bestuurstaak opzitten, en ze weten van geen ophouden. Maar liefst 63 leden telt de actieve vereniging, bijna allemaal uit Geffen of met een roots vanuit het Geffense. “Iedereen is van harte welkom. Al is het maar om al het moois te komen aanschouwen. Bovendien houden we, door de dagen heen, een geweldige loterij waarmee de allermooiste prijzen zijn te winnen”, aldus Theo Schelle.

Vrijdag 18 (19.30 tot 22.00 uur) zaterdag 19 (10.00 tot 22.00 uur) en zondag 20 december (10.00 tot 16.00 uur) in sporthal De Geer in Geffen. De toegang is gratis.

 

Bestuur van zang en kleur:

Theo Schelle voorzitter
Peter Verkuijlen secretaris
Marijke Nieuwenhuis penningmeester
Jos Bongers bestuurslid
Gerard Cornelissen bestuurslid
Wim Janssen bestuurslid
Tonny Verhoeven bestuurslid

Foto's:


0