02 december 2015

Plan De Wiel in Geffen nadert zijn voltooiing

 

GEFFEN – De indertijd geplante Koningsboom stond enigszins eenzaam te zijn bij de entree van wijk de Wiel in Geffen. Met de aanplant van ruim vierduizend botanische planten krijgt de wijk een dezer dagen zijn lang verwachte finishing touch. “Vanwege de herindeling hebben we even geduld moeten hebben. De gemeente Oss heeft de draad weer daadkrachtig opgepakt, een mooi voorbeeld van participatie, inspraak en samenwerking”, aldus de kartrekkers van het plan, Tonnie ven den Haterd en Gerrit van Wanrooij.

 

 

Het gehele plan is, vanaf het begin, met een uiterste betrokkenheid met vooral de bewoners tot stand gekomen. Inspraak voor de bewoners stond met stip op nummer een. De vervuiling, stank en de overmatige oeverbegroeiing van het ‘binnenwater’ de Wiel aan de Vlijmdstraat werd alleen maar erger. Het waterschap had voor een aantal studenten van de HAS een projectstage gecreëerd. Het plan was dat vuil en schoon water -regenwater- gescheiden zou moeten gaan worden. Water wordt schaars. Vandaar dat het overtollige regenwater, wanneer nodig, ook hier opgevangen wordt in de wadi en vandaar, in een apart rioolstelsel, wordt afgevoerd naar de het binnenwater van de Wiel. In mei 2014 zijn de werkzaamheden gestart met het slaan van de eerst paal voor de, inmiddels voltooide, vlonderbrug.

 

Kaal

 

Het geheel van de Wiel is op een voortvarende manier aangepakt. De Wiel is uitgediept, schoon gemaakt en opnieuw ingericht. Over het water is een houten vlonderbrug gecreëerd wat weer onderdeel is van een wandelpad dat loopt van de Dorpstraat, via de nieuw gerenoveerde wijk de Wiel, naar de Vlijmdstraat. “Het geheel is mooi. Maar we kregen steeds meer opmerkingen dat het geheel maar kaal oogde. De voormalige gemeente Maasdonk had, om het geheel compleet te maken, een groene aanplant beloofd. Maar door de herindeling werd dit steeds maar op de lange baan geschoven. En toen die herindeling eenmaal een feit was, hoorden wij van de betreffende aanplant helemaal niks meer”, zegt Gerrit van Wanrooij.

 

Actie

 

Bewoner Tonnie van de Haterd ondernam met een rondschrijven een actie. Samen met Gerrit is hij begin maart van dit jaar in gesprek gegaan met de Dorpsraad. Deze reageerde zeer adequaat. “En daarna ging het eigenlijk heel snel. De Dorpsraad heeft begin maart een en ander besproken met de gemeente Oss en op 26 maart was er al een delegatie die op bezoek kwam in de Wiel om de mogelijkheden in kaart te brengen. Meteen werd er naar oplossingen gezocht. Een plan van aanpak werd gemaakt, compleet met tekeningen van bomen- en botanische aanplant. Wij, de bewoners, gingen participeren in het plan en zouden mede zorg gaan dragen voor de aanplant en onderhoud. Een ambitieus en doordacht plan, waar bovendien spijkers met koppen werden geslagen. Zeer zeker een compliment waardig aan de contactpersonen van de gemeente Oss, te weten: de Heer Jozef Hol, Quintin Michielsen en Paul van Erp”, zegt Gerrit.

 

Participeren

 

Een aantal bewoners gaat samen het onderhoud doen. Op donderdag 3 en vrijdag 4 december gaat de buurt, samen met Griffioen Greentocolour, de ruim vierduizend planten op hun plekje zetten. De schetsen daarvoor zijn klaar en als de tekening niet bedriegt, wordt het een bijzonder kleurrijk geheel. Voor het onderhoud liggen de lijstjes met namen voor de te onderhouden vakken al klaar. “Nee, we hebben geen opzichter. Dat is niet nodig, het is een ons kent ons verhaal. En ook weten we dat niet iedereen mee kan doen met het onderhouden van een bloemenperk. Leeftijd en de lichamelijke conditie kunnen daarin een rol spelen. Maar dat is toch totaal geen probleem. Want weet je, we moeten, als we bezig zijn, ook buurters hebben en mensen die meteen hun oordeel kunnen geven of we het goed doen. Of die een misschien wel bekske koffie brengen”, lacht Gerrit. De Wiel. Het is een mooi plan met een nog mooier burger initiatief. Samen zorgen voor je wijk. Goed voorbeeld doet goed volgen, wie volgt?

Foto's:


0