Geffense Michelle Hendriks, sportvrouw van 2015

 

GEFEFN – Met een twinkeling in haar ogen en vooral een ontembare gedrevenheid komt Michelle op stoom wanneer we het hebben over haar voetbaldroom. Nog maar 19 lentes jong en nu al prijkt er een status op haar curriculum Vitae die menigeen met jaloerse blikken zal aanschouwen. Ze heeft haar vaste plek bij de vrouwen van PSV. Internationaal schittert Michelle als aanvoerster bij het Oranje elftal onder de 19 jaar. 

 door Jan van Ravenstein

Het begon allemaal in Geffen bij voetbalclub Nooit Gedacht. Op haar 6e jaar voetbalde ze daar in de F7 met alleen maar jongens. En ze stond haar ‘mannetje’. Haar jeugdtrainers, Ton en Paul van Tuijl, zagen haar gedrevenheid en vooral de liefde voor de sport. Talententjes blijven niet onopgemerkt bij de scouts, ook Michelle niet. Voetbalvereniging Margriet uit Oss kwam in beeld en de overstap werd gemaakt. “Daar ging ik op een veel hoger niveau voetballen. We speelden daar tegen allemaal clubs uit de eredivisie. Via regionale en interregionale selecties maak je dan ook de kans om door te stromen naar het Nationale elftal. Mij is dat gelukt. Ik heb twee jaar gevoetbald in het Nationale Oranje elftal onder de 15 jaar”, zegt Michelle

CTO (Centrum Topsport & Onderwijs Amsterdam)

“Het Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) Amsterdam biedt talentvolle sporters een unieke kans om fulltime trainen, studeren en wonen in Amsterdam te combineren. Professionele voorzieningen en minimale reistijd voor de sporter staan hierbij centraal”, aldus de website van CTO. “Michelle was 15 jaar en we moesten haar, voor ons gevoel helemaal alleen, loslaten in dat grote onbekende Amsterdam”, zegt moeder Nicolien Hendriks- de Kinderen. Twee jaar zou de opleiding gaan duren. Voetbal en studie. “CTO kan in principe gezien worden als een opleidingsteam. Er wordt gevoetbald in competitie, zowel Nationaal als Internationaal. Bij een wedstrijd onder de 15 jaar tegen België, vroeg de bondscoach op een bepaald moment aan mij of ik interesse had om mee te doen. Ja, dan ben je toch trots. Alweer een stukje dichter bij mijn uiteindelijke doel”, zegt een lachende Michelle.

Keuze

Nog maar 16 jaar oud won ze, met haar team, de Nordic Cup ook wel bekend als Nordic Tournament in Noorwegen. Tijdens de twee- jarige opleiding van het CTO staan voetbal en studie expliciet centraal. Op het einde van de opleiding komen ook hier de diverse talenten bovendrijven. Scouts en coaches van de diverse eredivisie clubs zijn in die periode vaste gasten op het complex. “Een aantal eredivisie clubs hadden ons laten weten wel gecharmeerd te zijn van onze Michelle”, zegt moeder Nicolien. En dan begint het spel. “Je moet een keuze maken. Wordt het ADO Den Haag of Heerenveen. Telstar, Ajax of toch PSV. Het was heel moeilijk kan ik je zeggen, maar mijn uiteindelijke keuze (PSV) is, zeker met de ervaring die ik nu heb, de allerbeste keuze die ik toen heb mogen maken”, zegt Michelle. Inmiddels is ze bezig met haar 2e seizoen en is ze, wanneer fit, een vaste waarde voor het 1e vrouwen elftal van PSV Eindhoven.

Professioneel

Vijf maal per week is er een training. Tweemaal op maandag en dinsdag, donderdag en in het weekend. Met de bus naar Oss en de trein naar Eindhoven. Michelle is semi professioneel, dat wil zeggen dat haar inkomsten maar gedeeltelijk komen uit het voetbal. “Wanneer je echt professioneel wilt gaan voetballen en dus ook verdienen, dan zul je naar het buitenland moeten. In Engeland en Zweden bijvoorbeeld is het vrouwenvoetbal in een veel verder en vooral professioneler stadium.

Op dit moment zit Michelle bij PSV als “een vis in het water”. Ze komt superlatieven tekort wanneer het gesprek uiteindelijk komt waar ze wil zijn. PSV Eindhoven. Michelle: “Ik kan me de allereerste keer nog herinneren dat ik op het complex aankwam. Ik was nog zo jong, besef ik me nu. Heel indrukwekkend, weet ik nog. Ze hebben me toen bijzonder warm en professioneel opgevangen”.

Sportvrouw

En dan krijg je een telefoontje, van een commissielid van Het Sport Expertise Centrum (SEC) die de kampioenenhuldiging in Oss, waar Geffen sinds de samenvoeging ook toebehoort, organiseert. “Of ik een formulier wilde invullen. Daarna kreeg ik te horen dat ik, samen met Marlijn Hendriksen (wedstrijdzwemmen) en Desiree Netten (hiphop), was genomineerd voor de titel. En dan gaat het snel. Voordat je het weet sta je op het podium met een prachtige bos bloemen, een oorkonde en een trofee. Je bent Sportvrouw van het Jaar 2015 en dat maakt je enorm trots. Zeker ook om het feit dat ik, vanwege behoorlijk wat blessureleed, keihard heb moeten knokken om terug te komen. Deze waardering maakt dan weer heel veel goed”, zegt de trotse Sportvrouw 2015. Papa Edwin, haar allergrootste fan, was helaas verhinderd tijdens de bekendmaking, dat was heel jammer. Maar de trotse glundering op het gezicht van moeder Nicolien maakte dat gemis meer dan goed.

Foto: Photo-Prestige