24 februari 2016

Het Oude Klooster: ontmoetingsplaats bij uitstek

“Het sociaal contact en de voelbare dankbaarheid is onze drijfveer”

GEFFEN – Het Oude Klooster fungeert al zo’n slordige 25 jaar als ontmoetingsplaats voor de oudere inwoner van Geffen, die daar al dan niet in verenigingsverband bijeenkomen. Een Stichtingsbestuur houdt de zaak op bestuurlijk niveau draaiende. Een enthousiaste groep vrijwilligers is dagelijks in de weer met de vele gasten die het Oude Klooster bezoeken.

“Ik heb de koffie al klaar”, zegt hoofdbeheerder Jan van Erp (60). Samen met Bert van Kreij (68) is hij een van de acht vrijwilligers die bijna dagelijks zijn te vinden in het Oude Klooster. “Ik ben er eigenlijk een beetje met toeval ingerold”, zegt Jan. “Vrijwilligerswerk, het was voor mij een heel onbekend iets. Ik was altijd heel druk in de bouw, en met dit werk moest ik nette kleren aan, koffie zetten en die ook nog eens uitserveren”. Bert werd in 2010 aangesproken door de voorzitter met de vraag of hij vrijwilligerswerk wilde doen. “Als jij denkt dat ik dat kan, dan doe ik dat”, kreeg de voorzitter als antwoord van Bert. Na een introductie en rondleiding van Frans Langens was ook Bert overstag.

Ontmoetingsplaats

Van de vroege morgen tot de late avond is het Oude Klooster bevolkt. Met een bijzonder grote mix aan gasten. De KBO afdeling Geffen is met haar ledenaantal van bijna 400 leden een van de grotere gebruikers van het centrum. Maar wanneer je de planningslijst bekijkt kom je gebruikers tegen in alle variaties. Jan van Erp is de hoofdbeheerder. “Maar, dat is eigenlijk maar een titel op papier en je moet in een organisatie nu eenmaal een aanspreekpunt hebben. Nou dat ben ik dan”, zegt Jan bescheiden. “We klaren de klus samen, we hebben echt een heel fijn clubje. Onze gasten zijn allemaal vrolijk, wat wil je nog meer. En met Kerst bijvoorbeeld doen we samen met de vrijwilligers altijd wel wat gezelligs om het jaar af te sluiten, inclusief het kerstpakketje. En onze vakantieborrel, die wil al helemaal niemand missen, en dat zegt toch genoeg, niet dan”, vult Bert meteen aan.

Gasten

De inrichting en gebruik van het Oude Klooster is toentertijd een gouden idee geweest na de periode Bonkelaar, waar toen het merendeel van de activiteiten plaats vond. Zowel de beneden- als bovenverdieping is dagelijks in gebruik. De Heemkunde is, naast het zangkoor, handwerkclub en dansgroep inmiddels gesetteld op de bovenverdieping. De ruimtes beneden fungeren als het ware als het hart van het centrum. De koffiebar is daar gesitueerd en de vele dagelijkse activiteiten vinden plaats in een van de zalen. De agenda zit boordevol. “Het lijkt wel of elke nieuwe activiteit een soort van geheime aantrekkingskracht heeft. De Ontmoeting op de woensdagmorgen bijvoorbeeld. Die hebben we inmiddels vanwege de grote toeloop moeten doen verhuizen naar een grotere ruimte. Mooi toch”, zegt Jan van Erp.

De Vrijwilliger

Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen dag. En ze doen dat met groot plezier, getuige het feit dat er collega’s zijn die al bijna 20 jaar de helpende hand bieden. Het bezoekersaantal op jaarbasis is ongekend hoog. Als voorbeeld halen ze aan dat het bekende museum Jan Cunen in Oss op jaarbasis plm. 14 duizend bezoekers heeft. Het Oude Klooster scoort op jaarbasis meer dan 20 duizend bezoekers. Een feit waar de hele club van vrijwilligers, want die zijn tenslotte toch de fundering van dit succes, terecht apetrots op mag zijn. Heeft u interesse gekregen in zo’n leuke job… Voor kanjers is altijd plaats. Gewoon even binnen lopen, de koffie staat klaar.
De groep van vrijwilligers:
Jan van Erp
Bert van Kreij
Cor van Lent
Francien Damen
Jan van Griensven
Annie van Wanrooij
Marijke van den Nieuwenhuis
Cor Romme

Foto's:


0