23 maart 2016

De Skyline

Jippie… Het is lente… De krokusjes… Eerst zie je ze heel voorzichtig, hun kopjes net boven de grond uitsteken, of ze willen zeggen: Effe voelen, effe kijke of het al warm genoeg is voor ons. En ineens kom je ze overal tegen. In parken, in een middenberm, in tuinen of gewoon langs de weg… De krokusjes.. De gele narcisjes en meer van dat fleurige lentespul.

Vorige week donderdag. Een prachtige zonnige lentedag was ik op de fiets, richting Rosmalen. Ik had de auto, de auto gelaten… Binnendoor via Den Ham, Heeseind en Kruisstraat, trapte ik mooi op men gemakkie naar Rosmalen. Onderweg zie ik de eerste lammetjes in de wei, jawel…besef ik me, het is lente…

Wanneer ik alle drempels in het centrum van de Kruisstraat voorbij ben, zie ik voorzichtig de Skyline van Rosmalen opdoemen. En eigenlijk bedoel ik daarmee, de contouren van de Groote Wielen.. Vooral die witte huizen springen in het oog… Das dus ook Rosmalen… Of moet ik zeggen “Das Den Bosch”, het stedelijke dus wat vanuit zo’n samenvoeging die er toen eens ooit was, is voortgekomen. En hoe zijn die verre toekomstplannen, richting het Nulandse.. Aan de Kerkdijk in Nuland zijn al gronden aangekocht door de projectontwikkelaars.

En terwijl ik daar fiets vraag ik me af, wanneer ik naar witte skyline van de Groote Wielen kijk, of dat bij ons zo straks ook zal gaan. Heel langzaam vanuit Oss, richting ons dorp, een geheel nieuwe wijk. Dat je dan komende vanuit Geffen bij De Wiel aan de brede weg die Skyline van Oss ziet opdoemen…Dat het stedelijke dan langzaam den Berg gaat opvullen met witte huizen en grote villa’s….En zou de Geffense Berg dan voortaan de De RuwaardBerg gaan heten…. (is een grapje hoor).

Misschien toch wel iets waar we met zen allen eens over moeten gaan nadenken. Want… Is dat nu juist goed of fout, zo’n uitbreiding van de stad naar het dorp… Moeten we klein blijven, met de kans dat veel voorzieningen, winkels en wat niet weet nog meer, in de toekomst weg zullen vallen. Want dat gebeurt dan, naar mijn mening. Of moeten we juist groeien, mede door bijvoorbeeld De RuwaardBerg…. Wie de wijsheid in pacht heeft, mag het zeggen…

Het zou wel een bijzonder interessant avondvullend discussiepunt kunnen zijn, denk ik…

Foto's:


0