PAX Kinderhulp ontvangt gastkinderen

DEN BOSCH – Het was zaterdag 19 maart vroeg dag voor de gezinnen die de komende weken weer als gastgezin optreden voor 63 kinderen uit Berlijn, kinderen die leven in kindertehuizen of gebroken gezinnen of vaak op zichzelf zijn aangewezen. Ze zijn in Berlijn rond middernacht door een Nederlandse bus opgehaald en werden rond 8.00 uur in ‘s-Hertogenbosch verwacht. De eerste gastouders stonden al om 7.30 uur bij het kantoor van Enexis te wachten, en dit jaar komen 15 kinderen die al voor de 25e keer worden ondergebracht bij een gastgezin in Brabant en Limburg.

Tegen 8.00 uur was het zo ver en kwam de bus in zicht en eindelijk konden de gastouders de kinderen hartelijk verwelkomen. Het was een ontroerend weerzien voor die kinderen die al meerdere malen een bezoek aan Nederland brachten. Na een kort bezoek aan de kantine van Enexis, waar de kinderen hartelijk welkom werden geheten door het bestuur van PAX Kinderhulp, en waar de kinderen die al voor de 25e maal een bezoek brachten, even in de bloemetjes gezet, kon iedereen aan de thuisreis kon beginnen.
Ook in Rosmalen, Berlicum, Nuland, Geffen, Middelrode zijn kinderen ondergebracht en het geeft de gastouders een grote voldoening dit te mogen en kunnen doen. De sociale omstandigheden van veel Berlijners zijn slecht, vooral in een aantal wijken in het centrum en oostelijke deel van de stad. De kinderen hebben vooral te maken met de gevolgen van werkloosheid, alcohol- en drugsverslaving van hun ouders, criminaliteit en niet te vergeten vreemdelingenhaat. Veel kinderen leven in kindertehuizen of gebroken gezinnen en zijn vaak op zichzelf aangewezen en juist deze kinderen hebben het nodig om even uit de dagelijkse omgeving weg te zijn en in Nederland op verhaal te komen. Het gaat meestal om kinderen van 5 tot 18 jaar.
Medewerkers van PAX Kinderhulp begeleiden de kinderen tijdens de reis en hebben overleg met instanties in Berlijn en samen zorgen zij ervoor dat de kinderen die het hardst nodig hebben naar hier komen. Ook geven zij ondersteuning aan de gastouders en staan 24 uur paraat tijdens de vakanties van de kinderen en zoeken, indien nodig, naar een vervangend gezin. Tekst en foto: Ted van der Loo.

Foto's:


0