06 april 2016

Arie en Anouska: “Geffen… Kei bedankt, voor die mooie jaren”

GEFFEN – In het prachtige boek De historie van de Geffense horeca van Ruud Verhagen staat onder andere te lezen dat midden in het centrum van Geffen sinds 1884 de Gouden Leeuw is gehuisvest. In het begin van de 20e eeuw gaf, toenmalig eigenaar en Amerikaans staatsburger Piet Hoefnagels, het café de welsprekende naam: Café ’t Amerikaansch Hert. “Een felle brand zette de groote woning met het strooien dak in volle vlam. ‘t Amerikaansch Hert was geroosterd”, kopte de toenmalige krant van De Stad Oss.

De complete geschiedenis van horeca Geffen staat zeer uitvoerig te lezen in het boek. Ruim veertig pagina’s met mooie foto’s zijn alleen al van de Gouden Leeuw te bewonderen. Na Het Hert komt Naris Renders, de man met de prachtige snor, als exploitant in beeld. Zijn zonen Sjef en Ad zijn de respectievelijke opvolgers van het welbekende café in Geffen. Na de familie Renders waren Jo en Annie van Lee, Piet en Door Romme en Wim en Wilma van Herpen de uitbaters totdat in 2001 Arie en Anouska het stokje van Wim en Wilma overnamen en dit tot op de dag van vandaag met groot plezier hebben gedaan.

Aspiraties

Arie Jagers (57) had, vanaf zijn 15e jaar, zijn horeca ervaring, bediening bij feesten en gelegenheden, opgedaan bij zaal Govers en sinds 1991 bij de Gouden Leeuw. “Ik was van huis uit notarieel medewerkster en had in mijn vrije tijd gewerkt bij cafetaria de Gover. Daar hebben we elkaar ook leren kennen”, aldus Anouska van Boekel (46). Jaren later hadden ze beide wel het gevoel en vooral aspiraties om iets meer te willen doen in de horeca. Het Tramstation in Berlicum stond te koop. Het avontuur lonkte en al snel werden Wim en Wilma van de Gouden Leeuw om raad gevraagd. Uiteindelijk is, tot ieders verrassing, door de twee kersverse ondernemers een poos later De Gouden Leeuw overgenomen van Wim en Wilma. Een nieuw uitdagend tijdperk brak aan, een tijdperk dat voor Arie en Anouska maar liefst 15 jaar zou gaan duren.

Overname

In het jaar 2005 heeft overbuurman Bennie Romme het onroerend goed aangekocht. Een grote forse buitenverbouwing volgde plus een grote dure geluidswerende technische aanpassing. Ook binnen in de zaal waren er de nodige verbouwingen. “We hebben toen als extra de Jagerzaal kunnen realiseren waardoor we meer konden schuiven met feesten. We waren weer helemaal up to date”. Vijftien jaar kroegbaas. “Het gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Weet je, we hebben hele mooie dingen meegemaakt. Samen gewerkt met heel fijn personeel, je zou het bijna familie kunnen noemen. Hennie van Rooij en Gerda Rovers, bijvoorbeeld. Die zijn zo’n 40 jaar verbonden geweest aan de Gouden Leeuw, dat zegt toch wel voldoende. Maar er was ook verdriet, daar ontkom je niet aan. Meerdere personeelsleden zijn ons in de loop der jaren ontvallen. Jan van den Braak, Joke Jansen, Corrie Savelkouls en Jannie Megens. En nog maar een paar weken terug hebben we afscheid moeten nemen van Nellie Heesakkers. Dat zijn dagen met een heel zwart randje en die geven je veel verdriet. Dat doet pijn, heel veel pijn”, zeggen ze beide met emotie in hun stem.

Stichting Horeca

Tot 1 juli 2016 zijn ze nog dagelijks aanwezig. Daarna is het over en uit. Ze zullen het gaan missen, ze zijn het zich ook wel zeer bewust. Het dagelijkse contact met hun klanten en relaties. Maar ook hun collega’s. Met hen hadden ze een heel fijn contact. Vanwege de unieke samenwerking in combinatie met de feesttent tijdens carnaval en kermis, bekend geworden tot ver buiten de dorpsgrenzen. “Stichting Horeca Geffen, jawel dat gaan we zeker missen“, zegt Arie. Anouska gaat op zoek naar een nieuwe job. “Ik ben wel toe aan iets anders”, zegt ze vastbesloten. Arie daarentegen heeft zijn toekomst al klaar. De kantine van de Sporthal was al zijn domicilie. Inmiddels hoort de sporthal, na overleg met Oss, voor een deel ook tot zijn werkgebied.

Toekomst

Bennie Romme heeft van Arie en Anouska inmiddels de inventaris overgenomen. Daarnaast is hij volop in onderhandeling met twee serieuze kandidaten betreffende de exploitatie van het bedrijf. “Het café echter, heeft zijn langste tijd gehad. Zoals de zaken er nu voorstaan zal het bijna zeker een soort van restaurant/eetbestemming gaan krijgen. Qua thema avonden, vergelijkbaar met de goud van oud dag, zijn er volop mogelijkheden in de Jagerzaal/bar. Bennie Romme: “Na 1 juli wanneer Arie en Anouska van hun welverdiende rust gaan genieten gaat het geheel, in aangepaste vorm, gewoon door. Inclusief alle geplande, komende en eventueel te boeken activiteiten”.

Foto's:


0