28 mei 2016

Grote belangstelling voor Een Wonderlijke Klim

‘s-HERTOGENBOSCH – 96 luchtboogbeelden, tot in het kleinste detail uit natuursteen uitgehouwen, maar vanaf de grond nauwelijks te bezichtigen. In het jaar dat ‘s-Hertogenbosch de vijfhonderdste sterfdatum van stadsgenoot Jeroen Bosch herdenkt is daar verandering in gekomen. Sinds de opening van Een Wonderlijke Klim, op 5 maart jongstleden, is deze unieke wandeling op grote hoogte iedere dag uitverkocht. Zo’n 30 duizend mensen hebben de 180 traptreden reeds beklommen en in totaal zijn er maar liefst 55 duizend tickets verkocht. Een Wonderlijke Klim is een groot succes. Lopend door de dakgoten van de Sint-Janskathedraal, geopend tot en met 30 oktober.

Vrije verkoop

Het ‘schijnparadijs’ op het beroemde schilderij “Tuin der Lusten” van Bosch bevat vele fabeldieren en -figuren, waar de kunstenaar zo om bekend is. Dat afbeeldingen uit de tijd van Bosch met gelijksoortige expressie ook de Sint-Janskathedraal op grote hoogte sieren was velen onbekend. Herman Lerou, bestuurslid Stichting Nationaal Monument Sint-Jan: “De bezoekers zijn unaniem zeer onder de indruk van hetgeen ze op 25 meter hoogte van dichtbij kunnen bewonderen.” Toine van Driel, bestuurslid Stichting Nationaal Monument Sint-Jan: “Ook nu de tentoonstelling “Visoenen van een genie” in Het Noordbrabants museum is afgelopen, is de interesse nog altijd erg groot. Zo zijn de weekenden tot en met juli al uitverkocht. Echter, op doordeweekse dagen kunnen we passanten gelukkig weer de mogelijkheid bieden om oog in oog te staan met de fantasiewezens, muzikanten en potsenmakers.”

Excursie

Een Wonderlijke Klim leidt de bezoekers in groepjes van maximaal 15 personen via speciaal aangelegde steigers en trappen naar 25 meter hoogte. Lopend door de dakgoot, uiteraard voor deze bezichtiging middels vlonders goed toegankelijk, hebben de bezoekers voor 7 euro per persoon een adembenemend uitzicht over de stad, natuurgebied Bossche Broek, vanzelfsprekend de schrijlings zittende luchtboogbeelden maar daarnaast ook beter “zicht” op de architectuur van de Sint-Jan. De verschillende bouwstijlen, het gebruik van de 20 verschillende soorten natuursteen, de bouwconstructie. Via www.wonderlijkeklim.nl kan men meer informatie omtrent deze 1 uur durende rondleiding terugvinden, dan wel tickets bestellen.

Achtergrond

Een Wonderlijke Klim wordt gerealiseerd door Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, die zich bezig houdt met de fondswerving ten behoeve van de restauratie van de kathedraal. Sponsoren maken de unieke wandeling door de dakgoten mogelijk. De opbrengsten uit onder andere de merchandise en kaartverkoop van Een Wonderlijke Klim komen ten goede aan de doorlopend noodzakelijke restauratiewerkzaamheden om de eeuwenoude tradities te behouden. Om het grote publiek zich ook in de toekomst te verrassen en verwonderen.

Foto's:


0