Zinderende programmering voor Zomerschool voor 55+

ROSMALEN – Er is door het kernteam (allemaal vrijwilligers) hard gewerkt aan de invulling van workshops, presentaties en excursies tijdens de zomerschool voor 55+ straks in de eerste drie weken van de zomervakantie van 25 juli t/m 12 augustus. Vanaf 14 mei liggen de programmaboekjes weer op de bekende plekken en kan worden ingeschreven voor ruim 100 activiteiten.

Het belooft opnieuw een spectaculaire en heel veelzijdige zomerschool te worden. Dit jaar is er veel aandacht voor sport en beweging, mede dankzij de enorme inzet van S-port in ’s-Hertogenbosch. Zo kunnen deelnemers straks zowel in Rosmalen als in ’s-Hertogenbosch zuid ervaren wat walking voetbal betekent. Een sport die speciaal voor senioren is ontwikkeld en die de voetballers van weleer de kans geeft die sport weer op te pakken in een bij de leeftijd passend jasje.
Maar er is meer op het gebied van bewegen: voor het eerst kun je nu ook kennismaken met klassiek ballet, show- en musicalballet en opnieuw: gericht op de senior. Dan kun je natuurlijk ook aan linedance meedoen of gewoon een heerlijke middag komen stijldansen. Meedoen met Yoga in het park is mogelijk en natuurlijk wordt er gewandeld, waarbij gestart wordt op diverse punten in de stad en waarbij niet alleen het tempo wisselt (van rustig 3 km per uur tot stevig doorlopen), maar ook het thema: er wordt gewandeld in de natuur, in de stad en er is opnieuw een literaire wandeling.

Worstenbroodjes

Natuurlijk komen ook de “kookactiviteiten” aan bod: geen Bossche bollen maken dit jaar, maar onder vakkundige leiding de ins en outs van een goed worstenbroodje onder de knie krijgen bijvoorbeeld. Je kunt leren om sushi te bereiden en dit jaar gaat de zomerschool ook op de Spaanse toer door het geheim van de tapas te verklaren en er mee aan de slag te gaan.
Ook op creatief gebied is er het een en ander te doen: Er wordt gewerkt met hout en bloemen, sieraden worden ontworpen en gemaakt, er wordt creatief geschreven en getekend, maar je kunt nu ook kennismaken met de beginselen van boekvouwen, boekbinden en van quilten, om maar eens iets te noemen.

Mannequin

Excursies zijn er in overvloed: Je kunt in de stad gaan wandelvaren, het Jeroen Bosch Art Center bezoeken en het provinciehuis, waar de focus dit jaar vooral op de kunst ligt. Nieuw is het bezoek aan Kamp Vught, het Paleiskwartier, de Uilenburg en een volkstuinencomplex in Oost. Bovendien is de zomerschool te gast bij wethouder Paul Kagie op het stadhuis, zoals hij vorig jaar heeft beloofd.
Tot slot kunnen deelnemers er voor kiezen om mannequin voor één dag te worden en staat er dit jaar halverwege de zomerschoolperiode een dagtrip op het programma: op pad met een bus: naar de rozentuinen in Noord Limburg met een gids en een drie gangendiner.
Het concept is natuurlijk niet veranderd: de zomerschool is bedoeld als laagdrempelige kennismaking met alle activiteiten die voor senioren in de gemeente ’s-Hertogenbosch georganiseerd worden. Daarnaast bieden ze een zinvolle en ontspannen bezigheid in een periode dat er verder weinig te doen is en veel jongere mensen op vakantie zijn. Dankzij subsidies en de inzet van vrijwilligers als gastdocent en als gastvrouw of gastheer kunnen de kosten voor deelnemers minimaal blijven: 4 of 5 euro voor een dagdeel en daar krijg je dan ook nog thee of koffie voor.
Het deelnemersaantal blijft groeien en de belangstelling is groot. Op tijd inschrijven om teleurstelling te voorkomen, is dan ook aan te raden.
Vanaf 14 mei kun je je digitaal en gewoon via papier inschrijven. De boekjes liggen op de bekende adressen, alle eerdere deelnemers krijgen het ook digitaal toegestuurd en natuurlijk staat het vanaf 14 mei ook op de site: www.sasdenbosch.nl onder het kopje Zomerschool.

Foto's:


S