Een smart home zonder smartphone

SINT-MICHIELSGESTEL – Alle lampen op kantoor uit met één druk op de knop. Of verwarming die automatisch uitgaat als er niemand meer in je pand is of de airco aangaat. Het zijn maar een paar van de vele voordelen die domotica aan ondernemers te bieden heeft. Bij de Ondernemersvereniging Sint-Michielsgestel is op 14 juni een lezing over deze technieken. Die begint om 19.30 uur in Gasterij De Zwaantjes aan het Petrus Dondersplein 7 in Sint-Michielsgestel. Ook niet-leden van de organiserende ondernemersvereniging zijn van harte welkom. Om kennis op te doen en na afloop tijdens een borrel volop te netwerken.

De lezing, met als titel ‘SmartHome zonder smartphone’ wordt gegeven door Ron van Zelst van Van Zelst Media Solutions.
Domotica is een soort automatisering van een huis of bedrijfspand. Het is een samentrekking van de Latijnse woorden domus (huis) en telematica (op zijn beurt weer een samentrekking van communicatie en informatica). Een slim huis, kort gezegd. De laatste jaren gaan de ontwikkelingen hard. En wordt alles goedkoper. “Nog niet zo lang geleden was je tienduizenden euro’s kwijt om een heel bedrijf of huis te automatiseren. Tegenwoordig ben je voor twee- tot drieduizend euro een heel eind”, weet Van Zelst.
Thuis in Sint-Michielsgestel laat Ron een paar aardigheidjes zien en horen. Komt er iemand door de achterdeur naar binnen? Je hoort een bijna blaffend geluidje. Hij pakt zijn telefoon en stelt wat dingen in. Plotseling klinkt er op de plek waar we het gesprek voeren een ander muziekje. Om daarna op de radio over te schakelen. En ook met het aan- en uitdoen van het licht valt te spelen. Handig. Ben je niet thuis en dreigt het wat later te worden, dan kun je via het internet van afstand alsnog het licht aanmaken.
Dat zijn leuke speeltjes thuis, maar er zijn ook tal van toepassingen die een bedrijf een behoorlijke kostenbesparing op kunnen leveren. Een intelligente thermostaat leert in een bedrijf of woning in te spelen op vaste patronen. Komt het personeel bijvoorbeeld dagelijks om half negen, dan schakelt de thermostaat op een gegeven moment automatisch de verwarming in, zodat het geleidelijk – en daarmee energiezuiniger – warmer wordt en de kantoorruimte op de juiste tijd de juiste temperatuur heeft. Of je kunt de thermostaat zo instellen, dat de verwarming aan gaat op het moment dat jouw telefoon pakweg tien kilometer van je kantoor is. Je kunt de systemen zo instellen dat lampen niet nutteloos branden. Maar wel aangaan op momenten dat dat goed is voor de veiligheid.
Wie er alles over wil weten, kan op 14 juni terecht bij het Ondernemerscafé.

Ondernemerscafé ook voor niet-leden Ondernemersvereniging Sint-Michielsgestel

Foto's:


0