“Het gaat voortaan wel ergens over”

ROSMALEN – Een modderbad, een partijtje truck trekken, een levensgrote knikkerbaan en een immense stormbaan…de kenners weten al waar het over gaat: de Zeskamp natuurlijk! Op zaterdag 28 mei was het de dertigste keer dat deze georganiseerd werd. Maar liefst 35 teams deden aan de spellen mee om zo veel mogelijk punten te halen. In de avond was het tijd voor de traditionele playbackshow, met een goed feestje erna. Oh ja, mocht het u leuk lijken voor volgend jaar, wees er dan snel bij. Er is al jaren een wachtlijst!

Al in de carnavalskrant werd hij genoemd: Gert-Jan van Alebeek. In januari al vond Paul Hazenberg dat Gert-Jan maar eens in het zonnetje gezet moest worden, want hij was best een bezig baasje. En ja, dat klopt. Gert-Jan speelt bijvoorbeeld trompet. En dat doet hij dan niet in zijn eentje in een schuurtje, maar bij Muziekvereniging St Cecilia, waar hij nu zo’n zeven jaar speelt. Een tweede orkest kon er ook wel bij: Next Generation. Wat leuke stukken spelen. Overigens ook bij muziekverenging St. Cecilia. Gewoon even ernaast doen, weet je wel.
Ja, hij is ook lid van Ut Neije Clubke, een club voor de voormalige leden van de Raad van XI van Zandhazendurp. Hij zat negen jaar in de Raad van XI en deed 7 jaar mee in de jury van de optocht. Op basisschool Kruisstraat zat hij een tijd in de MR en toen deze dichtging, kwam hij in de MR van De Hobbit. Tijdens het Hippe Happen Festival vorig jaar stak hij zijn handen uit de mouwen. Dat was logisch want zijn vrouw zit in het bestuur. En bovendien zien de kinderen dat dan ook. En nu wil zijn oudste dochter al meehelpen. Dan vallen de appels niet zo ver van de boom. Enfin, ook het zandhazendweilfestival was een beetje zijn kindje en ach, we kunnen nog wel even doorgaan.
Echter, op dit moment is Gert-Jan behoorlijk betrokken bij de Zeskamp Kruisstraat, al wilde hij het dit jaar eigenlijk een beetje rustig aan doen. Dertien jaar was hij al deelnemer en hij vond het wel welletjes. Eventjes een jaartje niks doen. Vandaar dat hij nu voor de tweede keer, samen met vele anderen, de organisatie op zich mocht nemen. Wat dat betreft heeft hij veel aan Karel Coppens die het al voor de – jawel – dertigste keer doet. “Sommige mensen gaan gewoon niet weg. Het is ook gewoon mooi en dankbaar werk. De deelnemers zijn altijd zo positief. Daar doe je het voor,” aldus Karel.

De Zeskamp breng het kind in iedereen naar boven

Dertig jaar geleden begon de KPJ Rosmalen/Empel met een eerste zeskamp. Altijd op het sportpark Eikenhage. Een sportief evenement voor de hele Rosmalense gemeenschap. Vijftien jaar geleden was er even een klein dipje, maar nu is er zelfs een wachtlijst. Wel zijn er dit jaar wat veranderingen doorgevoerd. “We hebben een website. Voorheen hadden we een prachtig programmaboekje, maar het was toch niet meer van deze tijd.” Toch zijn ook veel elementen gebleven. “De gezelligheid blijft. Vooral de charme van de zeskamp: het kamperen, de spellen en natuurlijk de playbackshow. Die wordt steeds professioneler. Hele decorstukken worden het podium opgesjouwd. De formule is sterk genoeg en we vragen ons natuurlijk wel af of we moeten groeien, gezien de wachtlijst. Maar ja, moet je het zo groot laten worden? Dan wordt de hele opzet ook anders,” vertelt Gert-Jan.
De Zeskamp Kruisstraat is volwassen geworden. “Het gaat voortaan wel ergens over. Overdag is er een streng programma. Geen alcohol bijvoorbeeld. Het gaat dan vooral om de sport. Er is ook een reglement. Tegelijkertijd brengt de Zeskamp het kind in iedereen naar boven. Het modderbad is eigenlijk altijd een succes.”

Stormbaan

Ook dit jaar was er een modderbad. Op zaterdag speelden 35 teams om het hoogste aantal punten. De stormbaan was dit jaar nog groter. Maar liefst 40 meter lang en 7,5 meter hoog. Ook was er weer een playbackshow en de avond werd afgesloten met een feestje.
Nu is het heel even uitrusten. In september mogen ze weer aan de slag. En ja, zet het in de agenda: inschrijven kan zo rond november-december. Vaak is de lijst in januari al helemaal vol. Maar wie wil er nu niet in een duik in een modderbad nemen? Precies. Op naar de 31e keer Zeskamp Kruisstraat!

Foto's:


0