Iedereen moes mar us gaon Keezen

DEN DUNGEN – Het is gemakkelijk te leren, moet tactisch gespeeld, kan alle kanten op, het zorgt voor reuring en is tot slot keigezellig om te doen. We hebben het in deze over Keezen. Een dusdanig populair bordspel dat Ut Moes Mar Us uit Den Dungen op zaterdag 25 juni om 20.00 uur in café de Linde in Den Dungen een toernooi avond organiseert voor zowel beginners als mensen die het spel al kennen. Inschrijven als team of individueel kan tot 11 juni.

Wij zijn gisterenavond met de hele buurt aan het keezen geweest. Laten we eerlijk zijn. Het klinkt heel erg fout. Het gaat in deze echter niet om een ‘parenavond’ of iets dergelijks. In deze hebben we het over een braaf, maar heel populair bordspel dat in razendsnel tempo Nederland verovert heeft en door heel veel mensen gespeeld wordt. Iets wat zich volgens Marieke van der Steen en Marianne van der Steen gemakkelijk laat verklaren. “Het is een heel simpel spel dat echt iedereen kan leren. Het is een combinatie van ‘Mens erger je niet’ en ‘Pesten’ met (nagenoeg) dezelfde spelregels. Er zit echter heel veel in. Het is gemakkelijk te leren, maar ook weer minder gemakkelijk als het lijkt. Voor je echt door hebt welke tactiek het beste werkt, ben je even verder”, vertellen de dames enthousiast.

Marieke introduceerde het spel tijdens een weekendje weg met Carnavalsvereniging Ut Moes Mar Us. Deze vereniging organiseerde decennia lang het tonproaten in Den Dungen en stopte daar afgelopen jaar mee. Er werd nagedacht over het organiseren van iets nieuws. Na een weekendje Keezen met de vereniging was iedereen het erover eens dat het op poten zetten van een toernooi avond Keezen een goede optie is. “Keezen is kei gezellig. Tijdens het spelen ervan kan je ook gewoon kletsen”, lachen de dames om er gelijk aan toe te voegen; “Er gebeurt trouwens wel heel veel op het bord, dus als je wilt winnen is het wel zaak om op te letten.”

Keezen wordt met kaarten en pionnen gespeeld en in teams van doorgaans twee mensen. Het doel is om de pionnen van jezelf en je partner in het thuis vak te spelen en gelijktijdig te voorkomen dat de tegenstander dit eerder voor elkaar krijgt. Bij de speelkaarten Aas, Heer, Boer, Vrouw, Zeven en Vier moeten bepaalde acties uitgevoerd worden. “Ook al heb je het spel goed door en weet je het tactisch goed te spelen, dan is het nog afhankelijk van de speelkaarten die jij en je partner krijgen of je een wedstrijd kunt gaan winnen. Dat is vooraf nooit een uitgemaakte zaak”, weten Marieke en Marianne.

Op zaterdag 25 juni organiseert Ut Moes Mar Us een eerste Keez toernooi avond. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te komen spelen. Ook mensen die het spel (nog) niet kennen, maar het wel willen leren. “We hebben een beginnerstafel die wordt begeleidt door enkele mensen die het spel kennen. Zij leren hen de fijne kneepjes van dit spel”, aldus de dames. Mensen kunnen zich als team van twee personen opgeven, maar ook individueel. Deelname kost € 5,00 p.p. en inschrijven kan tot 11 juni. De dames verheugen zich: “Keezen geeft een boel reuring en is kei gezellig.” Dan met een vette knipoog: “Iedereen moes mar us gaon keezen.” Inschrijven kan via mvdsteen@scarlet.nl

Foto's:


0