15 juli 2016

 

 

GEMONDE – Eerder schreef hij al liedjes, toneelstukken en musicals. Bij dat rijtje komt op zaterdag 16 juli ook een écht boek, want R.A.C. Meester oftewel René Dolstra uit Gemonde presenteert dan met trots zijn debuutroman De mooiste dag van mijn leven, een epistel met diverse verhaallijnen dat doet waar het voor bedoeld is; lezen als een goed boek. Iedereen is uitgenodigd voor de feestelijke lancering gehuld in een muzikaal jasje, tussen 14.00 uur en 16.00 uur in Het Bloemenhotel aan het Twijnmeer 44 in Gemonde.

René Dolstra is een creatief man die van meerdere markten thuis is. Hij werkt als docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Daarnaast is hij muzikaal en schrijft al zijn hele leven. “Ik ben jarenlang gitarist in een band geweest en schreef zelf liedjes. Verder heb ik talloze toneelstukken en musicals geschreven. Die zijn uitgegeven en worden nog steeds gespeeld”, vertelt hij, om er opgewekt aan toe te voegen: “De toneelstukken waren doorgaans kluchten compleet met klappende deuren, gillende keukenmeiden en intriges. Inspiratie krijgen was niet zo moeilijk. Dat is een kwestie van opletten. Eigenlijk ligt die op straat.”

Debuutroman

De aanleiding voor zijn debuutroman was het lezen van een boek van een collega-schrijver. “Dat ging over het onderwijs en verhaalde onder andere over hoe ouders hun kinderen pushen om zo hoog mogelijk door te stromen als zij van de basisschool komen. Ik vond het een aardig boek, maar wist ook dat het (veel) scherper kon”, blikt hij terug. Hij besluit ter plekke om óók een boek te schrijven dat zich afspeelt in het onderwijs. Als docent bleef hij daarbij kort bij zichzelf. “Veel is gebaseerd op zaken die ik zelf ben tegengekomen in de drie decennia die ik les geef en dingen die anderen meegemaakt hebben. Niet alles. Er zit ook veel fictie bij”, doet Dolstra uit de doeken.

Verhaal

Het verhaal draait om de leraar Nederlands Dennis die vader wordt en benauwd is voor alle toekomstige verantwoordelijkheden die daarmee op zijn bordje komen te liggen. Zeker met het oog op alle kinderen met wie hij beroepshalve dagelijks van doen heeft en de situaties die hij meemaakt. Als leraar probeert hij het iedereen naar de zin te maken, maar hij wordt er ook mee geconfronteerd dat iedereen zijn eigen agenda heeft en volgt. Verder is er nog zijn familie waarin dingen gebeuren die hij niet wil, maar die desondanks toch plaats vinden en tot slot is er nog een rol voor zijn huisdieren die ook een belangrijke plaats in zijn leven innemen. Er zijn meerdere afzonderlijke verhaallijnen die uiteindelijk samensmelten tot één geheel. “Iedereen loopt met zijn eigen waarheden rond, maar in feite heeft niemand gelijk. Het komt erop neer, dat iedereen zichzelf verkoopt. Dat was het uitgangspunt van mijn boek. Zo ben ik begonnen. Van lieverlee werd het meer en meer. Uiteindelijk ligt er nu een dikke pil van 675 bladzijdes”, aldus de trotse Meester .

Illusie

Hij stelde zichzelf een termijn van twee jaar om zijn boek te voltooien. Op 13 maart 2014 schreef hij de eerste regels en op 13 november 2015 zette hij de laatste punt. Daarmee hield hij zich aan zijn eigen tijdspanne. Bijna dagelijks kalkte hij bladzijdes vol op een iPad en soms op papier. Een half jaar was hij doende met corrigeren en herschrijven. Aan de titel zou, zo geeft de schrijver aan, het woordje illusie moeten worden toegevoegd dus: De (illusie) van de mooiste dag van mijn leven. Iets wat hij ook graag uitlegt: “De mooiste dag is een verbeelding. Iemand begint aan die felbegeerde baan of opleiding, maar het blijkt uiteindelijk toch niet zo leuk. Je hebt eindelijk die nieuwe auto. Blijkt deze toch minder fijn te rijden dan verwacht.” Of het boek leuk is om te lezen, daar heeft Dolstra geen illusies over. “Ik heb het iemand laten lezen en die vond het hilarisch en goed.”

 
Presentatie

In een feestelijke sfeer wordt het boek op zaterdag 16 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur gepresenteerd in Het Bloemenhotel aan het Twijnmeer 44 in Gemonde. Het is daar, ook na de presentatie, verkrijgbaar voor € 19,95. Die dag wordt er echter 15% korting genoten. Iedereen is welkom en het wordt hoe dan ook een gezellige boel want: “We kleden het gezellig aan met een hapje, een drankje en gehuld in een live muzikaal jasje”, belooft de schrijver. Hij heeft in ieder geval de smaak te pakken. Dolstra: “Ik ben al bezig met een volgend boek en nee, ik doe nog geen uitspraken wanneer dit klaar is. Eerst ga ik De mooiste dag van mijn leven presenteren.”

Foto's:


0