Angst voor medicijnen

“Ja ik ben erg bang geweest voor de medicatie. Ik kon ook geen pillen slikken en kreeg daarom oplosbare en een soort zuigtabletten. Ik heb veel ups en downs gehad met de medicatie. Bijwerkingen, afbouwen weer starten met andere medicijnen het was echt een rollercoaster.” Een andere veel gehoorde angst is dat de medicatie iemand zal veranderen in een ander mens. Deze angst kan zowel uit de omgeving komen als van degene die de medicatie kan gaan slikken. Medicatie kan er voor zorgen dat iemand verandert, dat is nu eenmaal zo. Meestal verandert iemand in positieve zin, want de angst neemt af en daardoor wordt iemand onbezorgder en vrolijker.

Vaak zijn mensen erg bang dat ze voor altijd aan de pillen zullen zitten. Dit kan kloppen, sommige mensen blijven inderdaad lang medicatie slikken. Dit geldt echter lang niet voor iedereen. Vaak kun je in de loop van de tijd weer afbouwen, omdat je vaardigheden hebt geleerd om met de dingen om te gaan waar je de medicijnen in eerste instantie voor slikte.
Als mensen moeilijke situaties blijven vermijden, leren ze niet met deze spanning om te gaan en hem te verminderen. De angst voor onzekere of nieuwe situaties blijft of wordt zelfs erger. Men kan zelf veel doen om de klachten te verminderen. Het is belangrijk dat men leert gedachten die de angst versterken te veranderen. Zo wordt voorkomen dat de angst gaat overheersen. Men leert met zijn angsten om te gaan en ze onder controle te houden.

Angststoornis

Bij de behandeling van een angststoornis, sociale fobie of paniekstoornis neemt cognitieve gedragstherapie een belangrijke plaats in. De huisarts kan tijdens het consult gebruikmaken van de principes van cognitieve gedragstherapie. Bij onvoldoende effect of ernstiger klachten verwijst de huisarts voor cognitieve gedragstherapie naar een daartoe opgeleide psycholoog of psychiater. De laatste jaren zijn op mindfulness gebaseerde interventies in opkomst. Deze techniek wordt vaak geïntegreerd in cognitieve therapie. Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie is effectief gebleken bij veel angststoornissen.
Omdat er wat betreft werkzaamheid geen grote verschillen zijn gebleken tussen gedragstherapie en medicijnen of de combinatie van beide is de voorkeur van de patiënt doorslaggevend en spelen verder een eventueel aanwezige depressie een rol bij de keuze. Bij angst met depressie gaat in het algemeen de voorkeur uit naar een antidepressivum. Bij paniekstoornis is de ernst een belangrijke keuzefactor. Bij paniekstoornis gecompliceerd door pleinvrees geeft de combinatie van cognitieve gedragstherapie met medicijnen die angst onderdrukken op den duur een beter resultaat dan alleen behandeling met medicijnen.
Binnen de behandeling met medicijnen zijn er vooralsnog geen grote verschillen in werkzaamheid gebleken tussen de verschillende antidepressiva. Daarom wordt de keuze voor een specifiek medicijn gemaakt in overleg met de patiënt op basis van de ernst van de aandoening en het te verwachte bijwerkingenprofiel.
De apothekers van Apotheek Rosmalen Berlicum en Empel overleggen regelmatig met de huisartsen en bespreken met hen de nieuwste inzichten rondom medicijnen. Voor vragen over medicijnen, hun werking, het innemen en mogelijke bijwerkingen kunt u altijd een afspraak maken met één van de apothekers.

Foto's:


0