9-jarige Cas wint NK trampolinespringen: ‘Cool, maar ook wel eng’

MIDDELRODE – Je zou er bijna bijgelovig van worden. Op vakantie in Olympia, precies in de bak waar het Olympisch vuur traditioneel ontstoken wordt, vond de 9-jarige Cas van der Fluit uit Middelrode vorig jaar een plantje. Hij maakt een doosje open en laat het trots zien: een gedroogd klavertje vier. Of hij ooit werkelijk de Spelen gaat halen, weet hij natuurlijk nog niet. Maar talent heeft hij zeker: op 25 juni werd hij in Ahoy Rotterdam Nederlands kampioen trampolinespringen bij de D-pupillen.
Zijn belangstelling voor sport begon ook al met de Spelen. Epke Zonderland won goud en Cas zegt dat hij zich dat nog kan herinneren. In ieder geval weet moeder Margriet zeker dat hij toen al zei dat hij ook wilde turnen. Dat bleek geen bevlieging en sinds begin vorig jaar sport Cas bij Flik-Flak in Den Bosch.
Het turnen lag hem wel. De trainers van de trampoline-afdeling van de club zagen Cas aan het werk. En zij dachten dat hun discipline wel iets voor hem zou zijn. Of hij vier weken mee wilde doen? Het trof, want oudere broer Max (nu 11) had een trampoline voor zijn Eerste Communie gekregen. Al is die helemaal anders, Cas oefende toch thuis.
Met succes: Cas mocht en wilde verder en ging dus naast turnen ook trampolinespringen. Sindsdien laat hij consequent zien heel veel aanleg en doorzettingsvermogen te hebben. Bij zijn eerste wedstrijd werd hij nog tweede, maar de drie selectiewedstrijden voor het NK waar hij aan meedeed won hij allemaal. En het kampioenschap zelf ook. “Al vind ik de medailles van de selectiewedstrijden mooier. Daar staat tenminste op om welke wedstrijd het gaat. De plak van het NK is maar kaal.”

“Veel mensen vinden trampolinespringen wel cool, maar ook eng”, merkt Cas als hij zijn vriendjes vertelt welke sport hij beoefent. Zelf vond hij dat in het begin ook. Maar al snel kreeg hij de basis onder de knie en daarmee werd het steeds leuker.
In Ahoy moest Cas een verplichte en een keuze-oefening springen. Dit zijn combinaties van allemaal moeilijke sprongen achter elkaar zoals spreidhoeksprongen, salto’s en barani’s (salto halve schroef). Deze vindt hij nu allemaal makkelijk en inmiddels beheerst hij alweer moeilijkere sprongen, zoals de dubbele salto achterover.
Ooit moet je zo’n sprong voor het eerst doen. “Als ik aan iets nieuws begin, doe ik dat eerst op een trampoline waar schuimblokken naast liggen. Dan landt je altijd zacht, ook al gaat het mis. Vervolgens doe je het met een landing op een mat die naast de trampoline ligt. En pas als dat allemaal goed gaat, doe je het helemaal op de trampoline”, legt hij uit hoe je geleidelijk een sprong onder de knie krijgt.
Topsport bedrijven is, ook op de leeftijd van Cas, bepaald geen eitje. Hij traint liefst veertien uur in de week en dat worden er straks vijftien. Drie keer drie uur in de opleidingsploeg turnen, drie keer twee uur trampolinespringen, met soms het turnen en springen achter elkaar. En daarnaast moet hij gewoon naar school, kijkt hij af en toe op youtube, speelt met vriendjes en met de huisdieren: een hamster en een cavia.
Voor de ouders is het natuurlijk leuk als hun kind presteert, maar ook een grote belasting. Moeder Margriet brengt hem altijd naar de trainingen en de wedstrijden en is zo dus ook bijna dagelijks met de sport bezig.
Of dit inderdaad richting Olympische Spelen in pakweg 2028 gaat, Margriet durft het niet te zeggen. “Ik vind het ontzettend knap van Cas dat hij altijd met zoveel plezier naar de trainingen gaat. Maar straks gaat hij puberen, hij wordt misschien verliefd. Als hij er dan geen lol meer in heeft, dan houdt het op.”
Voorlopig heeft hij er in ieder geval zin in. En wie weet wordt hij een nieuwe Epke Zonderland of Youri van Gelder, want naast het trampolinespringen vindt hij bij het turnen vooral de rekstok en de ringen leuk. “Ook daar heb ik wel aanleg voor”, klinkt het zelfbewust.

Foto's:


c