16 juli 2016

Met koor The Key gaan genieten in the Backyard

SCHIJNDEL – De eerste editie van ‘The Key in the backyard’ in 2015 trok gelijk honderden bezoekers. Het evenement werd, zoals de titel al aangeeft, gegeven in de sfeervolle grote achtertuin met waterpartij aan de Korteweg 5 in Schijndel. Het succes smaakte dusdanig naar meer dat op zondag 17 juli iedereen wederom op hetzelfde adres kan gaan genieten van een optreden van genoemd koor, begeleid door een combo. Er is een drankje verkrijgbaar en de toegang is gratis.
Alweer 29 jaar geleden werd koor The Key opgericht. Een zanggroep die zich bezighoudt met het zingen van hedendaagse, moderne popliedjes. Eugé van Uden uit Schijndel zingt al vanaf dag één mee en fungeert intussen ook als penningmeester en secretaris. “We zijn een gemengd koor dat 4-stemmig zingt. Dat doen we onder leiding van dirigent John van der Sman uit Schijndel. We worden tijdens de repetitie muzikaal begeleid op keyboard door Florrie van Breugel”, vertelt ze, om enthousiast toe te voegen; “We tellen momenteel 25 zangeressen en zangers. Dat zijn allemaal hele aardige en betrokken mensen. Het voelt als één grote familie.”

Deze ‘familie’ repeteert elke maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in de kantine van handboogvereniging Amiticia. Het gezamenlijke gezang en de inspanning der keeltjes wordt na afloop geblust met een gezellige derde helft. Hoewel, zoals Eugé claimt, The Key écht heel goed zingt, is de groep terughoudend met optredens. “We zijn wel actief bij zaken zoals het Prom-concert van harmonie Cecilia eerder, maar we zijn niet echt actief om ons overal te laten horen en zien. We vinden het gewoon fijn om te zingen met elkaar. De repetities zijn dus om te beginnen het belangrijkste”, vertelt ze eerlijk.

Ruimte

The Key is met de huidige leden bijna ‘volgeboekt’. “We zijn er niet op uit om heel groot te worden. De balans is al prima maar er is nog ruimte voor een extra bas, tenor en sopraan. Nieuwe leden moeten wel auditie doen. Dat lijkt heel wat, maar iedereen weet van zichzelf toch wel een beetje of hij of zij kan zingen. De stemmentest wordt in een hele relaxte sfeer gedaan”, verzekert Eugé. De leden zingen met een partituur oftewel op noten. Het is echter geen kunst die al beheerst moet worden voor deelname. Het is iets wat ook gaandeweg geleerd kan worden.

Ondanks dat The Key niet wekelijks on stage is, sluit zij het zangseizoen wel met een muzikale knál af met en voor iedereen. Op zondag 17 juli verzorgt het koor als The Key in the Backyard om 14.30 uur een tuinconcert. “Dat was verleden jaar een succes en dus gaan we daar een traditie van maken”, vertelt Eugé. Naast Florrie op keyboard wordt het koor begeleid door Theo van der Heijden op drums, Hans Fassbender op basgitaar en Koos Boer op gitaar. “We gaan een hele serie leuke nummers zingen. Hedendaagse muziek, geschikt voor jong en oud. Kinderen kunnen zich ook gewoon vermaken in de tuin. Er is wel een vijver en de verantwoording ligt uiteraard bij de ouders/begeleiders”, waarschuwt Eugé.

Tuin

De tuin wordt voor de gelegenheid helemaal omgetoverd tot concertzaal met gezellige zitjes. Verder is er tegen een kleine vergoeding een drankje verkrijgbaar. Eugé verheugt zich: “Het wordt zeker weer leuk. Niet in een strakke setting, maar in een hele gemoedelijke sfeer.” Dan: “We zorgen dat alles weer goed geregeld is. Het enige dat we niet in de hand hebben is het weer, maar ook als het wat minder is, regelen we grote parasols en dergelijke. We gaan er gewoon voor en met iedereen een leuke, muzikale middag van maken.”
Mensen die interesse hebben om het nieuwe seizoen, vanaf begin september, mee te zingen kunnen zich via een persoonlijk berichtje op de Facebook pagina van The Key melden.

Foto's:


t