08 juli 2016

‘Via de Bijbel sprak God tot mij’

SINT-MICHIELSGESTEL – Hij had een aantal jaren een vriendin, reisde over de wereld, studeerde rechten en aansluitend Spaans. Toch is de 35-jarige Pieter Zimmermann niet gehuwd met een meisje. Trouwen deed hij, zoals hij zelf stelt, recent met God toen hij, na 7 jaar studie aan het seminarie in Den Bosch, gewijd werd tot priester. Met ingang van september wordt hij kapelaan in de parochies Sint-Michielsgestel, Schijndel en Den Dungen waarbij de focus waarschijnlijk op laatstgenoemde kern komt te liggen.
Pieter Zimmermann werd 35 jaar geleden geboren in ’s-Hertogenbosch en groeide op in Vught. Hij bezocht gymnasium Beekvliet en reisde aansluitend een jaar door Midden-Amerika en Spanje. Onderwijl verdiepte hij zich in allerlei religies. “Ik las boeken over Taoïsme, Boeddhisme en andere Oosterse godsdiensten. Ik vond het interessant, maar niet meer dan dat”, vertelt hij. Bij terugkomst begon Zimmermann aan een studie rechten, stopte er na twee jaar mee en begon aan een studie Spaans, die hij overigens met goed gevolg afsloot. “Ik had in die periode een leuke vriendin en zag mezelf leraar Spaans worden”, lacht hij.

Bijbel

Tot hij al in zijn studietijd, zonder voorbedachten rade, de Bijbel las. “Ik had allerlei boeken onder mijn bed. Ook een Bijbel. Niet met het idee om daar iets in te vinden. Ik wist niet eens waar ik moest beginnen dus sloeg ik het boek op een willekeurige bladzijde ergens achterin open en begon te lezen. Het was echter niet zoals je een boek leest. Het las als een persoonlijke brief. Het leek alsof God tot mij sprak door de woorden van de Bijbel”, blikt Zimmermann terug.
Zijn aandacht was ermee geprikkeld en dat is een understatement. “Het was in de decembermaand in aanloop naar kerst. Ik kom uit een katholiek gezin en had veel verhalen al wel eens gehoord. Tot dat moment hadden ze me niets gedaan. Maar nu leek het wel alsof de verhalen tot leven kwamen. Ik ben de hele avond blijven lezen en toen ik de volgende dag opstond, wist ik dat mijn leven veranderd was. God had tot mij gesproken. Niet voor één avond, maar blijvend.”

Verkering

Hoewel Zimmermann zoals hij zelf stelt, het leven leidde zoals veel studenten en met zijn vrienden op stap ging, bleef hij zich ook verdiepen in het geloof. “Ik ben met kerst meer naar de kerk gegaan, ging bidden en leefde intens naar Pasen toe”, aldus de kapelaan. Hij benadrukt dat hij niet van de ene op de andere dag besloot om priester te worden. Sterker nog. Hij kreeg een relatie. “Ik heb drie jaar serieuze verkering gehad met een heel aardig meisje. Ik grapte wel eens; Als het met jou niks wordt, word ik priester”, meldt hij.
Profetische woorden, want de relatie strandde op het einde van zijn studie Spaans. Zimmermann maakte wederom een reis en aansluitend gaf hij toe aan het gevoel waar hij al lang mee rondliep. Hij besloot priester te worden. Best een sprong, zo geeft hij toe, maar wel eentje die hij weloverwogen maakte. “Ik heb me jaren verdiept in het geloof, ben echt zoekende geweest, maar het moment dat ik hardop toegaf priester te willen worden viel alles op zijn plaats”, vertelt hij.

Vooroordelen

Na een zevenjarige studie aan het seminarie in ’s-Hertogenbosch werd Zimmermann recent gewijd als priester. Na een jaar ‘stage’ in het land van Maas en Waal maakt hij vanaf september zijn intrede in Sint-Michielsgestel, Schijndel en Den Dungen, waar hij onder de vlag van pastoor Frank As als kapelaan aan de slag gaat. Omdat pastor Van Beurden vanaf 1 oktober vertrekt, komt de focus van alles wat hij gaat doen te liggen op Den Dungen. “Ik ga de uitdaging aan om mensen kennis te laten maken met God. Er zijn veel vooroordelen, vooral over Jezus. Die wil ik uit de wereld helpen en de liefde die God heeft voor alle mensen, wil ik delen met iedereen”, stelt hij. “Ik heb mijn plek gevonden. Ik voel me echt gelukkig.”

Foto's:


00