27 augustus 2016

300 woorden: Olympische gedachten

Het kan me even iets minder schelen dat ik, ondanks alle peperdure stadions over de rug van die arme Brazilianen, tóch heb genoten van de Olympische Spelen. Dorian en Sanne, Ferry, Sharon en Marit om te beginnen, maar ook Daphne, Epke en alle sporters die met lege handen huiswaarts moesten, met een ‘losersvlucht’ nog wel! Chapeau! Er is niets om je voor te schamen, want zonder jullie kan geen beste winnen. Na jaren van intensieve training en prachtige momenten, hoorden jullie erbij tot aan de afsluiting. Maar die meneer Maurits Hendriks vond zichzelf wel héééééééél belangrijk en stuurde jullie eerder weg. Weer zo’n bobo die niets snapt van de Olympische gedachte, dat meedoen belangrijker is dan winnen.
Maar als ik die halflege stadions heb gezien, omdat geen Braziliaan het kan betalen, dan denk ik wel eens over de Olympische Spelen in Nederland. Hoe zouden wij dat doen? Ik zou er een label aan hangen van efficiënt, duurzaam en goedkoop.
Zo’n Olympisch dorp gelijk inrichten voor huisvesting van vluchtelingen na de Spelen. Die stadions een stuk kleiner en vooral inklapbaar! Alleen wat duurbetaalde skyboxen voor de bobo’s. Het aanmoedigende publiek nemen we van te voren op, zonder schandalige leuzen en de rest kan alles op widescreen volgen. Het grote geld zit namelijk niet in de kaartjes, maar bij de reclame, de uitzendrechten en de sponsors. Dat maakt het al een stuk eenvoudiger.
En waar we verder op kunnen bezuinigen? Te beginnen met die vlam. Die kan ná de opening gelijk op ‘waakvlam’. 100 meter sprint kunnen we omzetten naar 100 vierkante meter sprint. Dan heb je maar een veldje nodig van 10 bij 10!
Bij 100 meter horden zou ik zeggen: ‘horden’ wég! Daar heeft iedereen alleen maar last van… En de marathon houden we langs de Betuwelijn, dan wordt die óók ’ne keer gebruikt! Voor de slotceremonie stuurt Hendriks alle verliezers van alle landen al naar huis, dan zijn we gauw klaar!
Ik zie ’t helemaal voor me… de minimaalste spelen óóit, geopend door Maxima!

Henk