Paaspop-vrijwilligers naar Lowlands

SCHIJNDEL – Deze week vertrekt weer een groep van zo’n zestig vrijwilligers richting Biddinghuizen. Het zijn mensen die begonnen zijn bij het Schijndelse Paaspop, maar sindsdien op meer festivals hun beste beentje voorzetten. De komende dagen op Lowlands, maar bijvoorbeeld ook op Pinkpop.

Miriam van Doremalen is een van de coördinatoren van de Crew on Tour, de Paaspopvrijwilligers die elders worden ingezet. De van oorsprong Schijndelse, die tegenwoordig in Gemonde woont, maakte in 1992 als bezoeker kennis met Paaspop. Een jaar later was ze voor het eerst vrijwilliger en dat is ze – met een kleine pauze wegens verblijf elders – gebleven. In die tijd werd het evenement nog gehouden in de manege, het aantal vrijwilligers bleef beperkt tot ongeveer 150. Hoeveel het er tegenwoordig zijn weet Miriam niet precies, maar ze denkt dat het een heel eind richting duizend gaat.
Ze zat aan de muntenkassa, bewaakte de nooduitgangen en doet sinds ongeveer de eeuwwisseling de entreekassa, waar ze onder meer de gastenlijsten bekeek. Daar werd ze al snel coördinator van. De laatste tijd doet ze het inchecken van de vrijwilligers. En ze leidt dus ook mede de ‘Crew on tour’. Klusjes als Lowlands worden op het alleen voor vrijwilligers toegankelijke deel van de Paaspop-site gezet. “En meestal komen er wel voldoende aanmeldingen. Vaak moeten enkele mensen op het laatst afhaken en zijn er net voldoende reserves om genoeg mensen te sturen”, is haar ervaring.
Wat de groep moet doen, verandert regelmatig. De laatste jaren waren de vrijwilligers verkeersregelaars op de parkeerplaats backstage. Ze moesten er een online cursus voor volgen.
Doordat ze de verschillende festivals van de achterkant meemaakt, heeft ze een redelijk beeld van de verschillen. “Pinkpop gaat echt voor de grote namen en dat merk je aan het publiek, dat meer mainstream is. Afgelopen jaar stond er Paul McCartney. Zoveel rollators op een festival had ik nog nooit gezien, dat was grappig om eens mee te maken. Er werd al gezegd dat het ‘bejaardendag’ was op Pinkpop. Het meest relaxte publiek zie je bij Lowlands. Paaspop en Lowlands groeien op een bepaalde manier naar elkaar toe.”
Je zou zeggen dat het leuk is om ook eens als bezoeker naar een festival te gaan. Krijg je als vrijwilliger wel iets van het hele festijn mee? “Ik vind het leuk om naar bands te kijken, maar nog interessanter om te zien wat er op de achtergrond gebeurt”, legt Miriam uit. “Dat regelen trekt me. Meestal zijn er op een festival maar een paar bandjes die ik echt wil zien. Vaak kan dat wel. En als het niet lukt omdat het druk is bij mijn post, dan zie ik ze een volgende keer wel”, stelt ze.
Vrijwilligersklussen zijn er in alle soorten en maten. Sommige taken zijn niet zo populair, andere juist heel gewild. Het begeleiden van artiesten bijvoorbeeld is voor veel vrijwilligers het hoogst haalbare. “Iedereen denkt dat dat het leukst is. Dicht bij beroemde mensen zijn. Ten onrechte”, vindt Miriam. “Het hangt althans helemaal van de artiest af. Er zijn hele sympathieke bij, maar sommige bands zijn heel erg veeleisend, je loopt het vuur uit je sloffen en het is nooit goed. Dan is het echt geen fijne job.”
Hoe verschillend hun taken ook zijn, de festivalvrijwilligers hebben wel iets gemeenschappelijks: Ze zetten zich voor meer zaken in. Voor festivals in Nederland en België of voor andere Schijndelse organisaties. “In ons dorp zie je op verschillende plekken dezelfde mensen”, heeft Miriam ervaren. Zelf zette ze zich bijvoorbeeld in voor de Wereldwinkel (tot dat niet meer te combineren was met haar werk), jongerencentrum Bizzi, draait ze nog steeds bardiensten bij tennisvereniging Skinlo en was ze lang actief voor het 1Ander Festival. “Dit jaar niet. Ik liep er als bezoeker rond en dan begint het van alle kanten te kriebelen”, merkte ze.
Met haar staat van dienst van meer dan twintig jaar is Miriam geen uitzondering. Nogal wat Paaspop-vrijwilligers zijn al jaren actief. Veel verenigingen hebben te kampen met een tekort aan vrijwilligers. Heeft ze nog suggesties voor die clubs? “Het is natuurlijk moeilijk te vergelijken. De meeste verenigingen doen wekelijks of nog vaker een beroep op hun mensen, festivals worden één keer per jaar in een weekeinde gehouden. Maar bij Paaspop hebben we door het jaar heen ook activiteiten voor vrijwilligers. Misschien kunnen verenigingen daar iets van leren. Doe af en toe iets voor je vrijwilligers: organiseer een avond voor ze, zodat ze betrokken blijven”, denkt Miriam.

‘Als ik een band echt wil zien, kan dat meestal wel’

Foto's:


p