Uniek jubileum cadeau voor Effe noar Geffe van de Kunstkring.

Geffenaren beschilderen 40 dierenkoppen voor het 40- jarig jubileum.

GEFFEN – Het is een idyllisch tafereel wanneer je de dames van de Geffense Kunstkring bezig ziet met alweer een nieuw project in wording. In de werkelijk schitterende tuin van Hans en Antoine Jansen zijn zes dames gezellig druk met de eerste aanzet van hun jubileum cadeau voor Effe noar Geffe. Veertig stuks kleine betonnen dierenkopjes mogen door de Geffenaren op zaterdagavond van een creatief kleurtje worden voorzien. “Vandaag maken wij, om het een beetje gemakkelijke te maken, alvast ieder ons eigen voorbeeldje”, zegt Antoine Jansen

Door Jan van Ravenstein

De Kunstkring Geffen, inmiddels zo’n twintig jaar jong. “Onze eerste opzet om te komen tot dit clubje was de interesse in kunst, in de breedste zin van het woord. Vooral het kijken en beleven. Maar al snel ‘kruipt het bloed waar het niet gaan kan’, en was iedereen met een eigen project aan de slag. In de Bonkelaar was een eerste expositie en de drieluik met de daarop afgebeelde giraffe, op de hoek van de Vlijmdstraat/Pastoor van de Kampstraat, was het allereerste project voor de Geffenaar. “Iets maken en terugschenken aan de bevolking”, dat is al jarenlang onze doelstelling zegt Gwen Vogels. De dames (Gwen, Antoine, Tineke, Tea, Liesbeth en Germa, zijn vol overgave aan het werk. Af en toe een onderbreking, want het nieuws moet ook worden besproken. En zeker wanneer Hans Jansen met vers gezette koffie en fris komt aandragen. Een enkeling laat zich overhalen om in de schaduw van de grote boom met Hans ‘en bakkie te doen’. De overige dames werken gestaag door en laten zich door nietS of niemand afleiden.

Koeien
De kunstkoeien, een project van een aantal jaren terug, is een sprekend voorbeeld van de werk- en denkwijze van de Kunstkring dames. Diezelfde koeien hebben, na een spectaculaire veiling, zorg gedragen voor de broodnodige financiële armslag voor de Kunstkring. “Met dit geldpotje konden we mooie projecten terugschenken aan de gemeenschap”, zegt Liesbeth van Erp. De social sofa bij de Koppellinck is een voorbeeld. Maar ook in de kassahuisjes en de gemozaïekte bloembakken zijn door de dames vele ‘kunstuurtjes’ in geïnvesteerd. Vijftien jaar terug hebben ze, vanwege het 15- jarige jubileum van Effe noar Geffe, ook een project gedaan, de befaamde tegeltjeswand. Dit geheel heeft jaren aaneen aan de muur gehangen van het Gemeentehuis. Na 15 jaar heeft dat zijn beste tijd gehad. De hoogste tijd voor iets nieuws”, aldus Antoine.

Dierenkoppen
Zaterdagavond vanaf 20.00 uur mag iedereen die dat leuk vindt, een dierenkop beschilderen. Alle materiaal voor het beschilderen is aanwezig, tot en met een voorschoot voor de verfspettertjes. Achterop komt de naam van de ‘kunstenaar in spe’ te staan. “De Geffenaar van het jaar vragen we natuurlijk ook of hij of zij een exemplaar wil beschilderen. Maar of ze daar de tijd voor hebben weten we niet”, lacht Germa. Alle beschilderde koppen worden nog diezelfde avond opgehangen aan de muur van het voormalige gemeenthuis. Veertig stuks dierkoppen in de meest vrolijke, serieuze, grappige, en vooral creatieve kleuren. Een prachtig cadeau van, en voor Geffen.
“O ja… Nieuwe leden zijn nog altijd van harte welkom en de kerststal op de kiosk is ons volgende project. Dit in opdracht van de Dorpsraad”, laat Tineke op de valreep nog even weten. De Kunstkring dames: Ze bruisen van energie.

Foto: De ‘kunstkring’ dames: v.l.n.r. Tineke, Gwen, Germa, Antoine en Liesbeth.

Tip: de onderste galerij foto’s, aaneengeschakelde, klikken handiger en sneller door. 

Foto's:


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII