31 augustus 2016

Wie wordt de Geffenaar van het Jaar 2016

GEFFEN – De laatste dagen voor de bekendmaking komt de geruchtenmachine in Geffen volop op gang. Dit jaar wordt de 23e Geffenaar verkozen. Een imponerend rijtje van Geffenaren die verdienstelijk zijn geweest voor hun dorp of bewoners, in de ruimste zin van het woord. Rond de klok van half tien/tien uur zal op het dorpsplein door de heer René Peters, Wethouder van de gemeente Oss en als zodanig ‘Aandachtswethouder’ voor Geffen, bekend worden gemaakt wie de prestigieuze titel heeft verkregen.

Door Jan van Ravenstein

Concept
Op de Effe noar Geffe Zaterdagavond loopt Geffen massaal uit. Zo rond de klok van acht/negen uur komen vanuit alle richtingen groepjes belangstellenden richting plein. In eerste instantie voor het aanhoren van de uitslag van de verkiezing. Geffen was in 2015 content met de verkiezing van Chrisjan van Dinther. “Het werd wel tijd dat hij verkozen werd”, was de algemene tendens op het plein. De Geffenaar maakt in feite zelf uit wie er in de bloemetjes wordt gezet.

Ze mogen, via hun vereniging, drie nominatie stemmen uitbrengen. De persoon met de meeste stemmen krijgt de titel voor dat betreffende jaar. Voorwaarde is wel dat de persoon in kwestie akkoord moet gaan met de titel en bovendien bij de huldiging aanwezig moet zijn”, aldus de Willibrord de Veer. De genomineerde kandidaat krijgt ongeveer een week vóór de bekendmaking te horen dat hij of zij is verkozen tot Geffenaar van het Jaar met de vraag om acceptatie. Weigeren mag natuurlijk.
Dan komt, vanwege het embargo, een ‘nerveus’ weekje voor de genomineerde en zijn directe omgeving. Geheimhouding is een soort van verplichting, aldus bestuurslid Clarien van der Heijden.

Zaterdag 3 september
Vanaf de Heegt wordt samen met WIK en alle oud- Geffenaren van het jaar vertrokken richting de nieuwe Geffenaar van het jaar 2016. Eenmaal terug op het plein zijn de vragende en vaak goedkeurende blikken een pracht gezicht. Je hoor overal: “Ja hoor, ook nu weer een goede keuze”. Vanaf dan, na de lovende woorden van de aandachtswethouder’ Peters, volgen drukke tijden voor de uitverkorene. Wat volgt is een receptie, een fijne avond en een prachtige dag op zondag tijdens Effe noar Geffe. Het bestuur is bijzonder content met de toegezegde continuering van het geheel door Ondernemend Geffen, Stichting Effe noar Geffe en de Rabobank. Hierdoor blijft de verkiezing tot in lengte van jaren het speciale “Geffense Karakter” voor de zaterdagavond behouden.

Foto: de winnaar van editie 2015, Chrisjan van Dinther

chrisjan

Foto's:


Fc