21 september 2016

De Zilverhoef & Wim van Erp: “Twee handen op één buik”.

GEFFEN – “Ik ben al bijna 55 jaar lid van de club”, zegt nestor Wim van Erp met zijn bekende pretoogjes. Qua tijd zijn ze pas gaan tellen toen de vereniging zich officieel heeft ingeschreven bij het NKB (Nederlandse Katholieke Bond van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs). De vereniging was er toen al ongeveer 15 jaar”, aldus Wim. De Zilverhoef, een bruisende club die nog een hele poos een ledenstop heeft gekend. “Dat was in de tijd van Ome Albert en tante Bertha. Die twee mensen waren het hart van de club toen. Nu pas, wanneer je zelf ouder bent, besef je hoe bijzonder die mensen voor iedereen zijn geweest”, zegt Addie van der Doelen (49), de vicevoorzitster van de club.

Met drie dames van het huidige bestuur, Wim van Erp is helaas verhinderd, halen we in eerste instantie voornamelijk herinneringen op uit de lange historie van De Zilverhoef. Dat kan met het grootste gemak, zeker wanneer je de status bekijkt van de dames. Addie van der Doelen is, op een jaartje na, 40 jaar lid van De Zilverhoef. “Ik was 9 jaar toen ik mijn eerste pony (Lisa) kreeg en ik ben toen meteen lid geworden”, zegt ze. Haar buurmeisje toentertijd, Ingrid van Uden- van Erp (42), werd door Addie aangestoken door het pony virus. Een poos is ze, om maar in de buurt te zijn van de paarden, de Groom geweest van Addie. “Ik weet nog dat ik ons pap toen de oren van zijn kop heb gezeurd om een paard. Hij was onverbiddelijk, eerst de school en dan een paard. Uiteindelijk heb ik er zelf maar eentje gekocht van mijn spaargeld. En wie was daarna meteen overstag en mijn grootste fan? Juist, ons pap”, lacht Ingrid.

Voorzitter

Willemien Hermans (47) is pas later ingestapt bij De Zilverhoef. Ze is geboren en getogen in Haren en vanaf haar 5e levensjaar was ze lid van Ponyclub Graaf de Brimeu Ruiters uit Megen. De verhuizing, toen ze 18 jaar was, naar Oss noodzaakte haar om te stoppen met paardrijden. “Het hebben van een paard kost veel tijd, meer dan menigeen denkt. Het verzorgen alleen al. Elke ochtend, middag en avond ben je er druk mee. En daarnaast heb je dan de trainingen, gemiddeld vijf keer per week. En ook in de weekenden en tijdens de vakantie heb je de zorg voor je viervoeter”, zeggen de dames bijna in koor.
In 2008 heeft Willemien haar sport weer opgepikt. Drie jaar later verhuisde ze met haar gezin naar Geffen. Een paard aan huis voor haar zelf en een pony voor dochter Laura. Aanmelding bij De Zilverhoef was een logische en vanzelfsprekende stap. Willemien werd al na twee jaar met unanieme stemmen verkozen tot voorzitster van de bruisende vereniging. “Helemaal terecht. Willemien is rechtvaardig, heeft een uitstekende kennis van de paardensport. Ze toont een hele grote betrokkenheid en heeft ook nog eens hele frisse ideeën”, zeggen Addie en Ingrid vol overtuiging.

Wim van Erp

Een man, die ondanks zijn drukke bestaan, een serene rust uitstraalt. De paardensport zit bij Wim in zijn genen, in al zijn aderen. Een bestaan zonder het edele dier is bijna ondenkbaar. Ook zijn dochters Heidi en Mieke zijn fanatiek. Dochter Angela heeft, na een onvrijwillige val, al vrij snel afscheid genomen van het paard en de sport. Thuis staat alles in het teken van het paard. In zijn schaarse vrije tijd creëert hij werkelijk prachtige schilderijen van het edele dier. “Weet je, nog voor de tijd van Albert en Bertha was ik al lid van de vereniging. Ik was 10 jaar en ik weet nog dat de pastoor of de kapelaan in het bestuur zat. Er moest toen een naam worden bedacht, en dat heb ik toen gewonnen: De Zilverhoef. En de commandant was toen Stef Dollevoet uit Nuland. Alles bij elkaar ben ik al 55 jaar lid van de club”, weet Wim te vertellen. Even, een aantal jaren, is er geen Zilverhoef geweest. “Albert en Bertha van Erp hebben dat op een bepaald moment weer nieuw leven ingeblazen. Jaren later vroeg Albert mij, op een wat slimme en slinkse manier, of ik niet in het bestuur zitting wou nemen. Dan was hij niet zo’n eenling tussen de dames”, zei hij. De drie dames zijn content met hun Wim. De typering die ze geven spreekt boekdelen: “Hij heeft een luisterend oor, straalt rust uit, staat open voor nieuwe ideeën, is nuchter en denkt altijd oplossend gericht. En daarnaast is hij een gezelligheidsmens”, aldus de dames.

Jubileum

Het persbericht is al een poos de deur uitgegaan. “Ruitersportvereniging 40 jaar jong. Reünie en Jubileum”. Iedereen is welkom, vooral oud leden, vrienden van de Zilverhoef en verenigingen van Kring Hart van Brabant. En dat zijn er veel, heel veel paardenvrienden. Op zaterdag 1 oktober zijn er vanaf 16.00 uur diverse activiteiten en shows te zien op het terrein van de Zilverhoef aan de Heesterseweg 30 te Geffen. Onder het genot van een hapje en drankje is het, zoals altijd, goed toeven bij dit clubje enthousiastelingen. Aansluitend aan het middagprogramma is er een feestavond. Ze ontvangen graag een berichtje wanneer je komt, zodat ze weten met hoevelen ze zullen zijn op deze feestdag. Aanmelden met je naam en adresgegevens graag op: marcenaddie@ziggo.nl of 073 – 532 71 81

Foto's:


0