Hans Hoeben: Geffenaar van het jaar

GEFFEN – Elk jaar weer is en blijft het de grote vraag aan wie de eretitel wordt toegewezen. De inwoners van Geffen bepalen zelf, door middel van stemming, aan wie de eer te beurt gaat vallen. Tot aan het moment van aanbellen bij de betreffende persoon op de vooravond van Effe noar Geffe, is het een van de best bewaarde geheimen in de Geffense gemeenschap. Na de bekendmaking door Wethouder René Peters beloonde het massaal toegestroomde publiek de kersverse Geffenaar van het jaar Hans Hoeben, hem met een ovationeel en goedkeurend applaus.

De stoet, met muziek verenging WIK voorop, en de vele genodigden vertrekt op de feestelijke zaterdag stipt op tijd vanaf het verzamelpunt naar de genomineerde Geffenaar. “Net voordat wij op vakantie zouden gaan vereerde Willibrord de Veer ons met een bezoek. Vanwege mijn functie in de Dorpsraad krijg ik wel vaker dit soort onverwachte bezoekjes. Vandaar dat het de verste verte niet bij me opkwam dat de Geffenaar de reden van zijn bezoek was. De verrassing voor ons tweetjes was compleet. Geffenaar van het jaar, we waren vereerd en best wel trots.

Geffen

Vanuit Megen, waar hij als directeur van de Rabobank werkzaam was, kwam Hans in 1994 te werken als directeur Rabobank in Geffen waar bovendien een fusie met Nuland en Vinkel op stapel stond. Eind van dat jaar zijn Hans (59) en Antoinette (60) in Geffen gaan wonen. “Geffen was een bewuste keuze. Vanwege de fusie stonden Nuland en Vinkel ook op ons woonlijstje maar de Geffense gemoedelijkheid, het verenigingsleven en de winkelkern heeft ons toen het bekende duwtje in de rug gegeven. Het mooie was dat Bert Huismans mij, voordat ik al werkzaam was in Geffen, mij er op wees dat ik secretaris/penningmeester moest worden van de NCB. Ik heb dat toen maar gedaan”, lacht Hans. Geboren in Roermond en getogen in het plaatsje Herten wat inmiddels ie toegevoegd aan Roermond. Ze kennen samen het dorpse leven als geen ander. Integreren in een kleine gemeenschap was voor Hans en Antoinette een peulenschilletje.

Opsomming

De titel Geffenaar van het jaar verdien je niet zomaar. Je moet binnen de gemeenschap je sporen hebben verdiend. “Och weet je. Ik ben voorzitter van de Dorpsraad. Misschien dat ze mij daardoor hebben verkozen”, probeert een bescheiden Hans Hoeben een en ander te verklaren. Maar wanneer we samen zijn activiteitenlijstje doornemen komen we tot een indrukwekkende lijst van functies uit de afgelopen jaren. Vicevoorzitter van WIK, secretaris en penningmeester van de NCB en ZLTO, lid van Zang en Kleur, penningmeest van het kerkbestuur en restauratiecommissie, lid van de financiële commissie van de Goede Herder. Daarnaast was hij de kartrekker van de boerenbruidsparen en samen zijn ze zelfs in den onecht verbonden alszijnde het boerenbruidspaar. En inmiddels is Hans drie jaar voorzitter van de Dorpsraad Geffen.

Dorpsraad

De Dorpsraad. Het adviesorgaan van/voor de gemeente, initiatieven stimuleren, gevraagd en ongevraagd adviseren, in raad en daad, ook op financieel vlak. “En dat allemaal om de leefbaarheid van de Geffenaren te versterken”, aldus de voorzitter van de Dorpsraad. Met grote regelmaat zijn ze in het nieuws, de actieve bestuursleden. Een actieve club. In de relatief korte tijd dat ze bezig zijn hebben ze al mooie dingen gerealiseerd. “En dat moet ook, maar er is nog zoveel meer werk aan de winkel. Kijk je alleen al maar naar de zorg, wat daar nog moet gebeuren. De Voorzieningenkaart bijvoorbeeld, we zitten op dit moment middenin de ontwikkeling daarvan, een complete klus. De inrichting van het plein, het gemeentehuis, de visie op het centrum, wandelroutes promoten, de visie voor de toekomst voor Geffen in zijn algemeenheid”, somt Hans zo even op. De Dorpsraad, hij kan bijna niet stoppen en hij straalt van oor tot oor, wanneer hij gaat vertellen over zijn cluppie.

Geffenaar

“Ik heb nooit geweten, en Antoinette wil dat heel graag beamen. wat voor impact zoiets heeft. Vrijdag jl. hebben we het de kinderen pas laten weten. Probeer het geheim te houden, vroeg Willibrord. Och ja, en dan houden we het zo lang mogelijk geheim, toch? Vanaf het moment dat WIK met haar hele gevolg je feestelijk thuis komt ophalen tot zondagavond overkomt je iets waar je van ze lang zal ze leven niet op kan voorbereiden. Het lukt je gewoonweg niet”, zeggen ze samen. De mooie lovende woorden van Rene, Willibrord en Bert op het overvolle plein galmen als het waren nog in hun oren. Daarna komt “Geffen” aan de beurt die tot in de late uurtjes felicitaties en complimenten aan je doen toekomen. Aan alles is te zien en te horen dat het grote indruk heeft gemaakt bij hun samen.
“De zondag is een dag om nooit te vergeten. Dat moet je meemaken om het te weten. De prachtige dienst in de kerk, de rijtoer, de opening met het Gilde, de woorden in de Koppellinck, de koffietafel. Het is de hele dag genieten. De champagnetoost van Johan en Rens, namens WIK, gaf het einde aan van een prachtig en zeer bewogen weekend. Moe, maar met een onuitsprekelijk fijn en trots gevoel, zijn we daarna saampjes naar huis gegaan”, aldus de 23e Geffenaar van het jaar, Hans Hoeben.

Foto's:


0