Verzorgd wonen bij Laverhof

Het bejaardenhuis zoals iedereen het kende, bestaat niet meer. Het klassieke verzorgingshuis is door veranderde wet- en regelgeving in de zorg verleden tijd. Het uitgangspunt is nu dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Met thuiszorg lukt dat vaak lange tijd. Maar er blijft behoefte aan verzorgd wonen. Laverhof biedt die mogelijkheid. Meneer Van Spellen heeft twee jaar geleden voor deze woonvorm gekozen.

Meneer Van Spellen is bijna negentig. Hij woonde in Schijndel totdat hij twee jaar geleden in huis viel. “Op mezelf wonen lukte tot dan toe nog wel, al was het met hangen en wurgen. Ik voelde mijn handen zogezegd langzaam te kort worden. De schade van de val viel gelukkig reuze mee, maar ik voelde me thuis niet langer veilig. Met het oog op de toekomst besloot ik niet af te wachten, maar het heft in eigen hand te nemen. Ik wilde graag naar een plek waar ik veilig en verzorgd, maar toch zelfstandig kon wonen.” In De Bongerd in Heeswijk vond hij wat hij zocht.

Zorg op maat

Wie kiest voor verzorgd wonen, huurt een appartement en maakt daarbij in overleg gebruik van de zorg- en dienstverlening van Laverhof, zegt Ellen Ruis van het Cliëntservicebureau. “Mensen die zich aanmelden voor verzorgd wonen kunnen het thuis niet meer bijbenen, omdat huis en tuin te groot zijn geworden of omdat zij zich thuis niet meer echt veilig voelen. Bij de intake kijken we naar de wensen en behoeften. Zij komen op een wachtlijst en zodra er plaats is, kunnen zij een appartement huren en naargelang behoefte gebruik maken van zorg op maat.”
Laverhof biedt bewoners ook een breed pakket aan mogelijkheden, vult teammanager zorg Jacqueline van Eijk aan. “Men kan kiezen voor dagelijks warme maaltijden, persoonlijke verzorging, hulp bij het huishouden en personenalarmering. We bieden fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en dieetadvisering. Men kan meedoen aan het verenigingsleven binnen Laverhof en met een abonnement op een pluspakket kan men deels gratis of tegen gereduceerde prijs gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals de kapper, de winkel, ons restaurant, bibliotheek en diverse activiteiten.”
Meneer Van Spellen woont nu twee jaar op De Bongerd. “Ik zit hier prima. Ik woon natuurlijk veel kleiner, maar als je verhuist, moet je toch van een aantal zaken afstand doen. En ik loop met een rollator, dus al die ruimte heb ik niet meer nodig. Ik krijg hulp met wassen en aankleden en gebruik de warme maaltijd in de ontmoetingsruimte. Verder woon ik zelfstandig. Ik heb mijn bezigheden voor de cliëntenraad en ik heb mijn boeken bij de hand. En ik geniet van het mooie uitzicht op de tuin. Er komen vaak groepen kinderen langs op weg naar de gymzaal. Ik voel me hier veilig.”

Meer weten?

Verzorgd wonen bij Laverhof kan in het Mgr. Bekkershuis in Schijndel en De Bongerd in Heeswijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het cliëntservicebureau bij u in de buurt, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur. Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

Cliëntservicebureau Schijndel
Telefoon: 073 – 544 33 33
E-mail: clientservicebureau.schijndel@laverhof.nl

Cliëntservicebureau Heeswijk
Telefoon: 0413 – 29 81 13
E-mail: clientservicebureau.heeswijk@laverhof.nl

Foto's:


0