‘De Ploeg was als een second home’

DINTHER – Tot een alles vernietigende brand in mei 1977 er definitief een einde aan maakte was discotheek De Ploeg in Dinther voor velen als een second home. Wat restte voor de stappende jongeren was de warme herinnering. Die kunnen zij, net een slagje ouder, met elkaar gaan delen tijdens een Reünie op zondag 30 oktober vanaf 15.00 uur in zaal De Toren aan de Torenstraat 12 in Dinther. Ook vrienden/belangstellenden die zin hebben in een gezellig jaren ’70-feest met live muziek uit die tijd zijn van harte welkom.

Eind jaren ’60 kreeg de voormalige jongensschool in Dinther een totale make over en nieuwe bestemming. Als Discotheek De Ploeg werd de grote uitgaansgelegenheid uiteindelijk niet alleen the place to be voor plaatselijke jongeren, maar kwamen er ‘stappers’ uit de hele regio en zelfs van over de provinciegrenzen. “De Ploeg was als een second home voor velen. Dat kwam omdat de muziek, de sfeer en inrichting dus de hele entourage goed was. Mari van Driel was de huis-dj, maar ook, inmiddels mode-icoon, Addy van den Krommenacker draaide regelmatig. Verder speelden er regelmatig bekende bands zoals Sandy Coast, The Sweet, Bonnie St. Clair, Golden Earring en Pussycat”, blikken Gonnie Broeren uit Sint-Michielsgestel, Carien van Zutphen en voormalig eigenaar Paul Verkuijlen uit Heeswijk terug. Zij staan samen met Anita Heerkens en Bernadette Smits aan het organisatieroer. Paul haalt feilloos een anekdote uit die tijd terug. “Ik boekte Pussycat enige tijd voor zij doorbraken met hun hit Mississippi. Het management bood, voor die tijd, grof geld als ze niet hoefden te komen spelen. Ik liet ze echter gewoon opdraven. Het was volgens mij voor de eerste keer in de geschiedenis dat er filevorming was in Heeswijk-Dinther. Overal stonden auto’s en mensen stonden in de rij om binnen te komen. Met 1200 bezoekers plofte de tent bijna uit zijn voegen”, aldus Paul lachend.

Reünie

Een persoonlijke herinnering die elk van het organiserend comité wel heeft. Gonnie is de kartrekker in het organiseren van deze reünie. “Ik ben er jaren wekelijks op stap gegaan met vriendinnen. Het had als uitgaansgelegenheid al wat ik leuk vond in die tijd. Er kwam een beetje vrijgevochten publiek. Het was allemaal spijkerbroekenwerk”, lacht ze. Ze heeft dusdanig goede herinneringen dat ze In 1992 voor het eerst een reünie organiseerde en tien jaar later in 2002 weer. Daar kwam ze Carien tegen. “Ik mocht er van mijn ouders eigenlijk niet naartoe. Ik ben er ondanks dat wel enige tijd naartoe gegaan, maar niet zo lang als Gonnie”, bekent ze. De dames sloegen de handen inéén en organiseerden ook verleden jaar een Ploeg-dag. Dat leverde niet alleen enthousiaste reacties op, maar gelijk ook het klemmende verzoek het wéér te doen. Iets waar de dames, met in hun kielzog Paul, graag gehoor aan geven.

Muziek

Zondag 30 oktober is iedereen vanaf 15.00 uur bij zaal De Toren welkom. Het is wel iets anders van opzet dan eerder. Hoewel het een reünie is en De Ploeg en zijn voormalige bezoekers centraal staan zijn ook vrienden van Ploeg-gangers dan wel liefhebbers van een zeventigerjarenfeest van harte welkom. Uiteraard is er passende muziek. “Rock/coverband Purple Haze speelt en er zijn gastoptredens van Linda Maarseveen met covers van onder anderen Tina Turner. Peter van de Greef covert onder anderen Joe Cocker, Harrie Essens staat er als Wally Tax en meer en Bart van Gerven is er met Santana-muziek”, zo wordt opgesomd. Kaartjes kosten in de vvk € 10,00 en aan de dagkassa € 12,50 inclusief twee consumpties. Deze zijn te reserveren via gonnie.broeren@live.nl of verkrijgbaar bij Paperpoint en De Toren in Heeswijk-Dinther, Bloemisterij Sleutjens in Den Dungen, en bij Boekhandel Wijgergangs in Berlicum. Het comité: “Vroeger werd er in De Ploeg nauwelijks gedanst maar was het veelal kijken, bekeken worden, sjansen en gezellig buurten met een drankje. Verleden jaar stond na één nummer de dansvloer vol en dat is zo tot het einde gebleven. Het wordt hoe dan ook een feest van herkenning.”

Foto's:


0