Kersverse kinderburgemeester weet wat hij wil

MAASKANTJE – Dat hij pesten helemaal uit kan bannen, gelooft de kersverse kinderburgemeester van Sint-Michielsgestel ook niet. “Dat is wel heel extreem. Maar als ik het een beetje kan verminderen, dan zou dat mooi zijn. Bijvoorbeeld door een prijs in te stellen voor de school die pesten het beste aanpakt.” De negenjarige Noé Juárez Galeana uit Maaskantje weet wat hij in zijn nieuwe functie wil bereiken. “Alle kinderen in Sint-Michielsgestel gelukkig”, staat er op een sheet die hij eerder gebruikte bij zijn sollicitatie.

Noé werd vorige week aan het begin van de gemeenteraadsvergadering geïnstalleerd als opvolger van Hilke van der Doelen. Hij kreeg onder meer een heuse ambtsketting en burgemeester Pommer vertelde dat juist hij voor dit schooljaar tot kinderburgemeester is gekozen omdat hij laat zien dat je je doel kunt bereiken als je je best doet en bereid bent er hard voor te werken.
Eind vorig jaar kreeg de klas van Noé een brief van de juf. Toekomstige leerlingen van de groepen 7 en 8 konden een gooi doen naar het kinderburgemeesterschap. Dan moesten ze een heuse sollicitatiebrief naar de gemeente sturen.
De leerling van de Fonkel wist meteen dat dit was wat hij wilde. “Het lijkt me leuk toespraken te houden. Ik sta wel graag in de aandacht”, bekent hij. Als het aan Noé zelf had gelegen, had hij nog in de middagpauze de brief geschreven. Maar tot zijn chagrijn wilde zijn zus een spelletje spelen.
Dus werd het die middag dat hij aan burgemeester Pommer schreef dat hij dolgraag kinderburgemeester wilde worden. Om mensen te leren kennen, om iets nuttigs te doen voor de kinderen. Hij zette er maar meteen bij dat hij al driekwart jaar trompet speelt, tweetalig is (zijn vader is Mexicaan en zo leerde Noé Spaans) en Pommer een goede burgemeester vindt. Dat alles op geheel eigen houtje, zonder hulp van zijn ouders.
Nog voor de grote vakantie kreeg hij te horen dat hij bij de laatste zes zat en voor een gesprek in het nieuwe schooljaar werd uitgenodigd. Dat werd dus een spannende vakantie. Na dat bezoek aan het gemeentehuis kwam er een mailtje. Hij mocht, net als de twee overgebleven ‘concurrenten’ een presentatie houden voor onder meer de burgemeester. Noé maakte er zijn ambities in duidelijk.
Pesten aanpakken dus. Hoewel er op zijn school posters tegen het pesten hangen, ziet hij toch dat het gebeurt en dat sommige kinderen er echt onder lijden. Kinderen moeten allemaal gelukkig worden en dat kan in zijn ogen onder meer door ze mee te laten doen aan tradities. Daaronder verstaat hij feesten als Sinterklaas en Kerstmis, maar ook het lidmaatschap van een vereniging. Sportclubs, muziekverenigingen, scouting, ze zorgen er volgens Noé allemaal voor dat kinderen contacten hebben. En dat maakt gelukkig. Zoals hij bij het voetbal leerde, je moet kansen krijgen maar ook anderen kansen geven. “Gun de bal aan iemand die voor de goal staat in plaats van zelf te schieten”, legt hij uit.
Kinderen moeten bovendien zichzelf kunnen zijn. “Je ziet wel eens dat ze iets leuk vinden, maar dan anders doen omdat andere kinderen er niks aan vinden. Maar er is altijd wel iemand die leuk vindt wat jij leuk vindt”, filosofeert Noé. En, in het verlengde daarvan, vindt Noé het respect voor elkaar heel belangrijk. Hij denkt er zelfs aan een vriendelijkheidslijstje te maken. “Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar een kort lijstje waarop bijvoorbeeld staat dat je elkaar een hand geeft is volgens mij best goed”, zegt hij.
Officiële activiteiten als kinderburgemeester heeft Noé nog niet gehad. Maar er staat al het nodige op het programma. Op 5 november mag hij de waterkrachtcentrale in de Dommel mee openen en hij beoordeelt mede de aanvragen van jeugdlintjes en ook de dagen dat Sinterklaas zijn intocht maakt wordt een drukke periode. Noé ziet er allemaal naar uit.
En onlangs is hij met voorgangster Hilke naar de eerste landelijke bijeenkomst voor kinderburgemeesters geweest. De Kinderombudsman was er ook. “We hebben een plan gemaakt voor vluchtelingenkinderen”, vertelt hij. Mooi weergegeven in een plaatje, waarbij vooral de dieren uit het asiel waar de kinderen mee zouden moeten mogen knuffelen hem wel aanstaan. “De burgemeester van Aalsmeer zei dat hij het goed vond. Misschien zegt hij dat om ons niet teleur te stellen, maar ik geloof dat hij het meende”, aldus Noé.
Wil Noé straks ook echt burgemeester worden? Hij kijkt even onzeker naar zijn moeder. Zo ver vooruit kijken lukt ook hem niet. Eerst maar eens een ander doel halen: over twee jaar wil hij leerling zijn van het gymnasium Beekvliet.

Mogelijk prijs voor de school die pesten het best aanpakt

Foto's:


0