27 oktober 2016

Nieuwe Geminteraod brengt frisse wind

SCHIJNDEL – Het is tijd voor een frisse wind door het Skêndelse carnaval. Dat bedachten Ralph van Drunen, Mascha van Drunen-van Deuren, Teuntje Verkuijlen-Spanjer, Annette Deelen-Verhaaf en Marieke van den Dungen uit Schijndel tijdens de viering van het feest der feesten afgelopen jaar. Ze lieten het niet bij denken, maar laten zich zaterdag 12 november tijdens de onthulling van de nieuwe Prins(es) Carnaval in café De Kikvorsch met in totaal 22 gemeenteraadsleden en hun burgemeester, burgervader en burgermoeder installeren als de nieuwe (carnavals) Geminteraod. Het is zeker niet het leste wat iedereen van hen gaat horen!

Het idee voor een het opzetten van een nieuwe Geminteraod kwam van Ralph van Drunen die als wethouder, de eerste opvolger is voor de nieuwe Burgemeester van Schorsbos. Hij wilde hier echter graag een eigen ‘slinger’ aan geven en betrok de dames bij zijn idee. Ralph, Mascha, Teuntje, Annette en Marieke zijn allemaal carnavalsvierders pur sang. Daags na carnaval zat het vijftal al bij elkaar om te brainstormen. Ze waren er eigenlijk direct uit. “We willen het sociale carnaval in Schijndel een boost geven met behoud van tradities. Dat willen we niet alleen doen, maar met iedereen uit Schijndel. Er moet een frisse wind gaan blazen of beter, er gaat een storm opsteken waar iedereen lekker op mee kan waaien”, wordt enthousiast uit de doeken gedaan.

Feesten

De bedoeling van de nieuwe Geminteraod is niet om traditionele zaken zoals een sleuteloverdracht of Prinsenreceptie van de kaart te vegen. Wel willen zij graag meer bekendheid geven aan dit soort activiteiten omdat, zo menen zij, het onbekend is bij het grote publiek dat iedereen van harte welkom is bij deze gelegenheden en dat dit geen interne feestjes zijn, maar juist iets van en voor allemaal. Daarbij zijn de dames van zins om met de Geminteraod op stap te gaan en zich te laten zien en horen bij allerlei feestelijkheden die door plaatselijke verenigingen opgezet worden. Daarbij leggen zij er de nadruk op dat iedereen aan kan sluiten en mee kan feesten. De nieuwe Geminteraod bestaat uit 22 leden en telt verder burgemeester Ralph van Drunen, Burgervader Henri ‘De Pijn’ Pijnenburg en Burgermoeder Ria van Deuren. “De Pijn en Ria zijn ervaringsdeskundige en gelden als ‘onze’ carnavalsouders”, leggen de dames uit. Daarnaast is Burgervader Henri ook, als oud-burgemeester van Schorsbos, de steun en toeverlaat voor de nieuwe burgemeester.

Vol programma

Er is bewust gekozen voor 22 gemeenteraadsleden zodat er bij elke gelegenheid ten minste elf present zullen zijn. Laatstgenoemde is het getal dat natuurlijk bij carnaval hoort. “We krijgen ons eigen programma Daarbij gaan we als raad deelnemen aan de optocht, we doen mee met het Liekusfist, Kolderiek en lanceren op zaterdag met carnaval een eigen activiteit onder de noemer ‘Schorsbos verwelkomt…!’ , zo wordt opgesomd. De dames zijn als bestuur van deze nieuwe Geminteraod vanaf afgelopen carnaval bijna wekelijks aan het vergaderen geweest om alle plannen in kannen en kruiken te krijgen. Ze verheugen zich op hun installatie zaterdag 12 november en het komende carnavalsseizoen. Ze beloven: “We gaan er voor en met iedereen een leuke tijd van maken. Iedereen mag meedoen.”

Foto's:


0