12 oktober 2016

Vraag en aanbod vinden elkaar op de Beursvloer

Met een gongslag opende burgemeester Eugster dinsdag in de aula van het Elde College de eerste Schijndelse Beursvloer. Een kleine negentig plaatselijke verenigingen, bedrijven en organisaties waren er bijeen om te kijken of en hoe zij elkaar van dienst kunnen zijn.

Burgemeester Eugster meldde met trots dat Schijndel hiermee aansluit bij zo’n zeventig andere gemeenten waar Beursvloeren worden gehouden. Elke week vinden er ergens in Nederland wel een paar plaats.
De organisatie van de Beursvloer is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente, het Oranje Fonds, de Rabobank en diverse sponsors. Het Schijndels Netwerk van Ondernemers en Welzijn de Meierij tekenden voor de organisatie. Voor Welzijn de Meierij is dit bekend terrein. De welzijnsorganisatie brengt al jaren vrijwilligers in contact met verenigingen en instanties. Annie Jansen werkt als budgetmaatje bij Welzijn de Meierij. Zij helpt mensen om financieel weer op orde te geraken. “Maar ik probeer dan ook altijd om naasten in hun omgeving te zoeken die voor ondersteuning kunnen zorgen.”
Deze dinsdag is Jansen actief als hoekvrouw. De hoekvrouwen en -mannen zijn herkenbaar aan een speciaal jasje. Zij geven informatie en helpen partijen indien nodig om gemaakte afspraken goed vast te leggen. Tegenover iedere dienst staat een wederdienst. Afspraken worden gemaakt met gesloten beurzen. Maar om gelijkwaardige inspanningen te waarborgen worden wel financiële waarden aan diensten toegekend. Iedere zogenaamde match wordt bekrachtigd door de notaris, zodat beide partijen ook echt moeten leveren.
De vragen zijn zeer divers en komen uit alle hoeken. Zo zoekt Seniorenraad Schijndel iemand die een website kan bouwen voor de nieuwe Seniorenraad Meierijstad. Turondo wil graag deskundig advies over de vernieuwing van de dansvloer en de plaatselijke afdeling van de Hartstichting wil graag ondersteuning bij de jaarlijkse collecte. Om enige structuur in vraag en aanbod aan te brengen zijn er verschillende hoeken ingericht waar men terecht kan voor advies, menskracht, coaching, marketing en materialen en faciliteiten.
Burgemeester Eugster geeft namens de gemeente nog voor de gongslag alvast het goede voorbeeld door de leerlingen van Het Talent uit te nodigen voor een rondleiding door het gemeentehuis. De school zal als tegenprestatie een paar mooie tekeningen meebrengen.
Na afloop twittert de organisatie trots dat de eerste Beursvloer 94 matches met een waarde van 136.450 euro heeft opgeleverd.

Foto's:


0