08 december 2016

In de Biechtstoel: Maud Pijnenburg-Kerkhofs, filosoof en voorvechter FairTrade

 

Maud Pijnenburg-Kerkhofs is van huis uit filosoof. Ze is in Schijndel vooral bekend als een van de grote voorvechters van Fair Trade. Nu in Schijndel, straks in Meierijstad.

Geloof je?

Absoluut niet. Daar is geen reden voor, geloof kun je gewoon niet afdwingen. Ik heb geen idee wat er omgaat in mensen die daar wel mee bezig zijn. Ik ben nu bezig aan een boek van Frans de Waal over empathie bij dieren. Als je dat leest, ga je beseffen dat wij als mens helemaal niet zo uniek zijn. Misschien hebben we onszelf wel te hoog ingeschat.

Wat is je grootste deugd?

We zijn in Nederland niet zo gewend onze goede eigenschappen te benoemen. Als ik denk aan de deugden van Aristoteles, dan zou ik zeggen de matigheid. Ik drink bijvoorbeeld geen alcohol En ik denk dat mijn inzet voor Fair Trade ook wel een deugd is. Ik vind het belangrijk dat mensen een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, een inkomen waarmee ze een leefbaar bestaan kunnen opbouwen.

Wat is je grootste zonde?

Bij elke deugd kan ik een hele lade met zonden open trekken. Binnen Fair Trade bijvoorbeeld mijn ongeduld. Ik kan niet wachten tot iedereen aan de eerlijke koffie is. En als dat niet snel genoeg lukt, zou ik dat het liefst forceren.

Wat koester je het meest?

Dat is allereerst natuurlijk mijn gezin. En verder mijn betrokkenheid bij de gemeenschap. Niet alleen binnen Fair Trade. Het gaat ook om de mensen om ons heen. Ik ben lid van de ethische commissie van een grote zorginstelling en mentor van mensen met een verstandelijke beperking. Ook zij hebben onze zorg en aandacht nodig.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Holle vaten. Tijdens de verkiezingsavond viel me op dat de mensen van Lijst Blanco niks te vertellen hadden. Dan blijkt ook nog dat de hoogst geplaatste kandidaten liever niet in de raad gaan zitten. Wie zit er te wachten op mensen die stemmen trekken en er niks mee willen? Het opkomstpercentage (41,1 %, red.) geeft ook te denken. In heel veel landen zouden mensen er alles voor over hebben om te kunnen stemmen. Alleen al uit solidariteit met hen zou je moeten stemmen. En om te werken aan je gemeenschap natuurlijk.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Van een serie als Alaskan Bush People, over eengezin dat in de wildernis van Alaska leeft. Het ziet er heel primitief en soms gevaarlijk uit, maar tegelijkertijd weet je dat er ook gewoon een cameraploeg bij is. Het valt dus allemaal wel mee. En het gaat nergens over.

Van wie kun je nog wat leren?

Van iedereen. Mijn jongste kleinkind, Frans de Waal en zelfs de mensen van lijst Blanco. Ik ben journalist geweest en in die functie ontdekte ik dat achter ieder mens een interessant verhaal zit. Soms moet je alleen wat verder zoeken.

Achter welke deur in Schijndel zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Achter de deur van het klooster van de Zusters van Liefde. Ze hebben veel betekend voor het onderwijs en de zorg in Schijndel en waren de eerste sympathisanten van Fair Trade. Maar het aantal zusters neemt af, ze weten ook dat kloosterleven zo goed als voorbij is. Er is moed voor nodig om dat af te bouwen en tegelijk de waarden te behouden waar ze altijd voor gestaan hebben. Ik zou het fascinerend vinden om te zien hoe de zusters met die wetenschap omgaan.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Met de filosoof Immanuel Kant, maar die is al 200 jaar dood. Bovendien zegt dat bijna niemand iets. En verder met Jetty Eugster. Gewoon om te zeggen dat ze het heel goed gedaan heeft. Dat krijgt ze ongetwijfeld ook van anderen te horen hoor. Ik vind haar heel verbindend. Zij ziet het persoonlijke in de mensen die ze tegenkomt, tegelijk treedt ze doortastend en doelbewust op. Ze weet mensen mee te krijgen en motiveert om door te gaan.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Nee. En als ik echt zou biechten, zou ik dat natuurlijk niet bij jou doen.

Foto's:


0