21 december 2016

SchuldHulpMaatje: “Eerste hulp bij schulden”

GEFFEN/HEESCH –Een bijna onophoudelijk stroom aan informatie komt ter tafel wanneer ‘Brabants Ambassadeur’ van de vereniging SchuldHulpMaatje Nederland, Frans Schmit (71) uit Heesch aan het woord is. Het is een bevlogen verhaal, een verhaal dat bovendien groot respect afdwingt en op momenten is doorvlochten van emotie. “Na je pensionering wil je iets doen. Liefst iets waar de maatschappelijke betrokkenheid een rol in speelt. Vandaar dat ik in 2011 in contact ben gekomen met de vereniging SchuldHulpMaatje, aldus Frans Schmit.

Door Jan van Ravenstein

“In het kort samengevat is SchuldHulpMaatje een Landelijke netwerk met getrainde vrijwilligers (Maatjes) die praktische en persoonlijke aandacht geven aan mensen met financiële problemen. De zogenaamde ‘Maatjes’ werken volgens de landelijke richtlijnen van de vereniging. De activiteiten mogen worden bezien als een soort ondersteuning, maar misschien nog wel meer als een verlengstuk van de diverse instanties zoals, overheid, gemeente, woningcorporaties en maatschappelijk werk. ‘Kerk in Actie’ nam het feitelijke initiatief tot samenwerking met andere kerken en christelijke organisaties om het project SchuldHulpMaatjes van de grond te tillen. Inmiddels bestaat er een landelijk netwerk in 80 plaatsen met 1700 vrijwilligers.

Het begin
“Ik ben toentertijd als maatje begonnen in Den Bosch. Daar is bij mij ook ‘de vonk’ overgeslagen kan ik, nu achteraf bezien, wel zeggen Als leek en beginneling heb je gewoonweg geen idee wat er betreffende armoede in de wereld om je heen gebeurt. Daar, in Den Bosch, trof ik een schrijnend voorbeeld van hoe het dus wel zo is. Een en al ellende. Een gescheiden moeder, haar drie kinderen en een enorme schuldenlast. Iedere schuldeiser die je ook maar kunt bedenken kwam daar over de vloer. Het was pure ellende, niet meer en niet minder. Mede dankzij onze inzet kon dezelfde moeder binnen anderhalf jaar weer op eigen kracht weer door het leven. Bureau jeugdzorg gaf haar groen licht, de zon scheen weer voor haar. De mooiste voldoening die je dan krijgt is de voorzichtige lach op haar gezicht”, aldus Frans. En toch,ondanks dit mooie resultaat kruipt het bloed, bij deze zakelijke en ondernemende man, waar het niet gaan kan. Zijn marketing gevoel en zijn ondernemerschap kwam steeds meer bovendrijven en voordat hij het wist zat hij aantafel met Stichting Prota (Platvorm Regio Oss Tegen Armoede). Wat in Den Bosch kan, kan ook in Oss was zijn streven. Niet lang daarna is ook Heesch, na het tekenen van een intentieverklaring door de parochie de Goede Herder, gestart met het project. Inmiddels is, door de inzet van Frans, het project ook al aanwezig in Middelburg en Breda.

Werkwijze
‘Maatje’ kan iedereen worden, van jong tot oud. Wat volgt na aanmelding is een soort van training. In eerste instantie krijgt de aspirant een pre-learning, een internet module waarin een idee wordt geschetst wat er van een maatje wordt verwacht. Daarna volgt de driedaagse training waarin ingegaan wordt op de aspecten van voornamelijk schuldhulpverlening. Wat daarna nog volgen zijn intervisie avonden waar ook de professional (notaris, deurwaarder) aanwezig is om de praktijk inzichtelijk te maken. “Ben je eenmaal als maatje in ‘het veld’ dan ga je in eerste instantie fungeren als klankbord met daarnaast het bieden van de helpende hand. “Een inventarisatie maken is vaak een van de eerste activiteiten. Vaak is er een grote stapel ongeopende enveloppen, meestal in een doos, en bijna altijd zijn het rekeningen en aanmaningen. Maak samen een plan, ze zullen moeten worden geopend om te bezien hoe de zaken ervoor staan. De zelfredzaamheid is een o zo belangrijke factor in het geheel. Geef ze die kans”, zegt Frans

Tijd
“Tijd, geduld en vertrouwen zijn factoren die als een rode draad door het geheel lopen. Vriendschap sluiten is ‘gevaarlijk’ voor een goede en correcte afloop. De emotie komt dan veel te dichtbij”, aldus Frans Schmit. Via de kerk, gemeente of andere instanties komen de aanvragen voor hulp binnen. Maar inmiddels is er ook een systeem bedacht wat probleemgevallen ingenieus uitfiltert. Wie zijn of haar informatie zoekt door het intikken van een help vraag voor schuld, bij bijvoorbeeld Google, krijgt automatisch een advertentie in beeld van SchulHulpMaatje. Met één klik op de ‘hulpknop’ wordt er contact gemaakt voor daadwerkelijke hulp. Incassobureaus werken met postcodes. Dezelfde postcodes geven aan waar en in welke plaats/wijk hulp het meest nodig is. Er is een samenwerkingsovereenkomst met de Rabobank, woningbouwverenigingen en maatschappelijk werk om de hulpbehoevenden in beeld te krijgen. Frans: “De kunst is om de personen die nog net op de rand van de bodemloze put staan te helpen. Dan kun je efficiënt en snel werken. Preventie en groepssignalering is daarom zo belangrijk.

Moneyfit
De jeugd is een problematiek van andere orde. Ook daar bestaat het schuldprobleem, meer dan menigeen denkt. Sinds september hebben we ons nieuwe jongeren project “Moneyfit” in de markt gezet. Door en voor jongeren. Laagdrempelig met een website, inclusief een chat functie voor actuele vragen. Daarnaast zijn er een aantal portals over studeren, uitgaan, muziek en werk”. Dat het werkt bewijst wel het feit dat inmiddels twee werknemers full time bezig zijn om de chat- en andere vragen van jongeren te beantwoorden.
SchuldHulpMaatje, Uw rots in de branding. Mocht het onverhoopt nodig zijn, schroom niet om hun hulp in te roepen. Ze zijn er alleen maar op u te helpen.
www.schuldhulpmaatje.nl / www.uitdeschulden.nu / www.eersthulpbijschulden.nl

Foto's:


C