19 januari 2017

 Bart Claassen moet wel afkicken van het openbaar bestuur

Vanavond worden Eus Witlox en Menno Roozendaal geïnstalleerd als wethouder van Meierijstad. Voor hun oud-collega Bart Claassen zit het wethouderschap er na bijna elf jaar op. Thuis in de Hulzebraak kijkt hij terug op een tijd die hij voor geen goud had willen missen.

Bart Claassen heeft zijn mobieltje voor zich liggen. Zijn dochter is jarig en trakteert vandaag op school. Zodra hij een seintje krijgt zal hij worstenbroodjes in de oven verwarmen en naar De Regenboog brengen.
Hij heeft er nu de tijd voor. Als wethouder kon hij dat niet altijd zeggen. Toen werd zijn dagindeling goeddeels door zijn agenda gedicteerd. “Ik was vaak weg, ook ‘s avonds. Maar op een doodenkele keer na was ik wel ’s avonds thuis om samen te eten. Daar heb ik steeds een punt van gemaakt.”

Het was een emotionele afscheidsbijeenkomst eind december in ‘t Spectrum. Op het podium stond een hecht team.

“Zeker. Dat is voor mijn gevoel steeds het geval geweest. Toen ik in 2006 wethouder werd, kwam ik in een geolied college terecht met burgemeester Opsteegh, gemeentesecretaris Jan Ewalds en wethouders Bart Eijkemans en Peter Roozendaal die er allebei al een periode op hadden zitten. De coalitie was destijds binnen vier weken rond, we hadden hetzelfde voor ogen. Al snel zagen we de contouren opdoemen van Schijndel als een beheergemeente met een hoog voorzieningenniveau over de totale breedte. De hele besluitvorming tot 2012 is binnen termijn uitgevoerd. Er kwam een inhaalslag in woningbouw, het centrum werd onderhanden genomen, het zwembad opgeknapt, het iDOP werd gerealiseerd net als de ebc’s Regenboog, Icarus en Noord. We hebben dat als eenheid bereikt en dat droegen we ook uit. We hebben onze trots op Schijndel niet onder stoelen of banken gestoken.”

De coalitie hamerde ook op burgerparticipatie

“We hebben het in Schijndel met zijn allen gedaan, de burgerparticipatie is echt geslaagd. De betrokkenheid onder de burgers is groot, er gebeurt veel. Bewoners komen zelf met ideeën en initiatieven. Kijk nu maar weer naar Wijbosch: busdienst 159 valt weg en de dorpscoöperatie regelt zelf vervoer met de ‘Wèp-bus’.
Of neem het buitengebied. We hebben een ‘Toer de boer’ gehouden om te inventariseren wat er leeft en ik heb Arnold van den Broek van de ZLTO mijn mobiele nummer gegeven. Als er iets is of je vragen hebt, gewoon bellen. Ik sprak ook iedere zes weken met het NMC. Dan weet je waar prioriteiten en financiële beperkingen liggen. Toen we het bestemmingsplan buitengebied presenteerden, is er niet één bezwaarschrift binnengekomen. Dat maak je nergens anders mee. Ik kreeg tot mijn verrassing zelfs complimenten van de SP.”

Schijndel was dus eigenlijk een heel eind klaar. Maar toen de andere twee wethouders in 2014 afscheid namen, ging jij door.

“Ik heb wel overwogen om ook te stoppen. Acht jaar was een mooie tijd. Maar Schijndel kreeg twee nieuwe wethouders. Enige continuïteit in het college was ook wel goed. Dus ben ik opnieuw lijsttrekker geworden.”

Vergeleken met veel andere gemeenten was Schijndel politiek gezien een oase van rust, al werd het door een partijsplitsing in de laatste raadsperiode wat rumoeriger. Voor Claassen als verantwoordelijk wethouder werd de aanleg van de fietstunnel een vervelend dossier, al liep hij er geen echte politieke schade door op.

Eus Witlox en Menno Roozendaal gaan nu door als wethouder in Meierijstad. Zij hebben zich goed warm kunnen lopen?

“In de afgelopen bijna drie jaar hebben zij zich echt bewezen. Als je kijkt hoe Menno de jeugdzorg heeft opgepakt en Eus de Wmo, dat heeft Schijndel uitstekend voor elkaar. Ik vind dat zij het verdienen”

Had jij niet ook graag mee willen doen?

“Voor de verkiezingen heb ik me beschikbaar gesteld als lijsttrekker. De keuze viel op Jan Goijaerts. Dat is prima, ik had er geen problemen mee. Dan word ik lijstduwer, heb ik gezegd. Het is goed zo. Ik ben sinds vorige week weer aan de slag bij mijn oude werkgever Rijkswaterstaat.”

Wel even wat anders

“Ik moet nu weer omschakelen naar een baan van negen tot vijf. Daar is helemaal niets mis mee, ik krijg meer tijd voor mezelf en mijn drie kinderen. Maar ik geef toe: het is wel afkicken van het openbaar bestuur. Ik vond het fantastisch om te doen. Ik heb het al eens eerder gezegd: van PSV en het CDA blijf ik lid tot het einde. Ik zal dan ook zeker politiek actief blijven, al is het maar om posters te plakken. En ik ben pas 45. Wie weet wat de toekomst nog brengt.”

De worstenbroodjes zijn klaar. Bij het afscheid zegt hij dat er al mensen hebben gevraagd of burgemeester worden niet wat voor hem zou zijn. “Dat zou betekenen dat ik uit Schijndel weg zou moeten. Dat doe ik natuurlijk nooit.”

 

 

Foto's:


0