27 januari 2017

Bij Schaakvereniging Schijndel hoef je niet stil te zijn

Schaakvereniging Schijndel mag in de loop der jaren aardig afgeslankt zijn, aan één traditie wordt vastgehouden. Op zondag 5 februari wordt voor de 42ste keer het jaarlijkse open schaaktoernooi gehouden. Trouwe deelnemers van soms ver weg komen er ieder jaar speciaal voor naar Schijndel.

Wie op dinsdagavond grand café De Hopbel binnenloopt waant zich met een beetje fantasie in een herensociëteit. Mannen zijn geconcentreerd aan het biljarten of schaken, de enige aanwezige vrouw staat achter de bar. De verwachte stilte ontbreekt echter. Juist de schakers vormen een rumoerig gezelschap. Er wordt geroepen, de tegenstander wordt met genoegen op zijn hachelijke positie gewezen en als er een mooi liedje voorbijkomt wil de een of ander nog wel eens meezingen.
Dat luidruchtige hoort bij de club, stellen Wim Vugts en Bart te Dorsthorst. Schaken mag tenslotte ook gezellig zijn. “Toen we nog tegen andere clubs speelden, kwam in Oirschot een muzikant zich eens excuseren voor de herrie die zijn band in het aangrenzende zaaltje maakte. We verzekerden hem dat we wel wat gewend waren,” zegt Vugts.

Dames van Mathijsen

In De Kafmolen, jarenlang de thuisbasis van Schaakvereniging Schijndel, werd achter in het zaaltje gespeeld. “Een enkeling wilde graag stilte tijdens de partijen,” zegt Te Dorsthorst. “Maar de meesten namen zodra ze klaar waren met hun partij hun bord mee naar het café om daar verder te spelen.”
Ooit telde de in 1971 opgerichte club ruim veertig leden. Te Dorsthorst: “We speelden toen nog in drie klassen, met promotie en degradatie, en we hadden een jeugdafdeling.” Vugts: “We hebben ook nog vrouwelijke leden gehad. Dat waren de dames van de Mathijsens. De mannen damden allemaal, de vrouwen besloten om bij de schaakclub te gaan.”

Slinkend gezelschap

Van de leden van het eerste uur is Jan Mettler als enige over. Zelf loopt Wim Vugts mee sinds 1978. Hij is verantwoordelijk voor het jaarlijkse open schaaktoernooi dat sinds drie jaar het Hopbel Schaaktoernooi heet. Bart te Dorsthorst, geboren in het jaar van oprichting, werd op de lagere school lid, en keerde na zijn studietijd terug. Hij is secretaris, penningmeester en wedstrijdleider van een langzaam slinkend gezelschap. “We zijn aan het vergrijzen. Verschillende leden zijn overleden. Met 45 behoor ik tot de jongsten. Ons oudste lid, Theo Jansen, wordt binnenkort 95. Al heeft hij zelf liever dat je zegt dat hij van 1922 is.”
Speelde de club tot vijf jaar geleden nog tegen andere verenigingen, nu houden de leden het bij de interne competitie op de vaste dinsdagavond. Af en toe krijgen zij gezelschap van een gelegenheidsspeler.
Animo voor schaken is er heus wel, ook bij de jeugd volgens Te Dorsthorst. Hij merkt het enthousiasme als hij een simultaan geeft op basisschool ’t Kwekkeveld. Enkele jaren geleden ontving de club 30 inschrijvingen in het kader van de jeugdsportstimulering. “Die kinderen vonden het harstikke leuk. Alleen is het voor een clubje als het onze lastig om een jeugdafdeling draaiend te houden. Je moet er veel tijd en mankracht in steken en er haken ook weer jongeren haken af, zeker als ze gaan studeren. Met internet hoef je ook niet meer bij een club om te kunnen schaken. Dat speelt verenigingen zeker parten.”
Maar we moeten nu vooral niet het idee krijgen dat het kommer en kwel is bij Schaakvereniging Schijndel, benadrukken Vugts en Te Dorsthorst. Het plezier in het spel en de nabespreking blijft onverminderd groot.

Oude bekenden

Het jaarlijkse schaaktoernooi is intussen al aan zijn 42ste jaargang toe. “Het heeft een vaste plek op de jaarkalender van de schaakbond,” zegt Wim Vugts. “We hebben in het verleden meer dan honderd deelnemers gehad. Eigen leden gingen soms weer naar huis omdat we niet genoeg plaats hadden.” Er hebben schakers uit België meegedaan, een Duitse Herr Professor en een Engelsman die in Antwerpen woonde. Gemiddeld trekt het toernooi nog altijd tussen de veertig en vijftig liefhebbers uit het hele land. “Een deelnemer uit Nieuwegein claimt dat hij geen enkele aflevering heeft gemist. Maar nu heeft hij vanwege zijn leeftijd zijn rijbewijs ingeleverd. Ik denk niet dat we hem nog zullen zien.”
Ook andere deelnemers zijn in de loop der jaren oude bekenden geworden, zoals een groepje van een man of zes uit Helmond. “Iedere keer schrijven ze na afloop op de website van hun club dat zij het niet eens zijn met het toernooisysteem dat wij hanteren. Om het jaar erop evengoed weer van de partij te zijn.”

Aanmelden

Het 42ste Hopbel Schaaktoernooi op zondag 5 februari in grand café De Hopbel begint om 13.00 uur. Aanmelden kan bij Wim Vugts (e-mail: wim@fordvugts.nl, tel. 06-27444167). Aanmelden kan ook op de dag zelf in de speelzaal tot een kwartier voor aanvang. Inschrijving 10 euro, t/m 16 jaar 5 euro. Bij het inschrijfgeld is inbegrepen een bord Brabantse snert met roggebrood en spek of een andere soep.

Zin gekregen in schaken? Loop vrijblijvend binnen en schuif aan op dinsdagavond in De Hopbel. Meer informatie b.te.dorsthorst@eldecollege.nl of 073-5432535.

Foto's:


0