Bij Rivierenland steekt de liefhebber wat op

REGIO – Van alcohol kun je op verschillende manieren genieten. Waar de een al voldoening vindt in het met smaak drinken van een glas bier of wijn, bezoekt de ander wijngaarden en brouwerijen en legt een mooie verzameling aan. Weer anderen gaan zelf aan de slag. Zo timmert het Brabants Amateur Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde Rivierenland al veertig jaar enthousiast aan de weg.

Door Jan van Alphen

De leden van het gilde, opgericht op 19 januari 1977, zijn afkomstig uit het hele gebied tussen de Maas en de Waal en Eindhoven en Tilburg. Schijndel is sinds jaar en dag het trefpunt, eerst in de Beemdhut en vervolgens in ‘t Spectrum. Leden komen daar iedere laatste vrijdag van de maand bijeen om elkaars producten blind te proeven en te keuren. Dat gaat er serieus aan toe. Wijn moet in kleurloze flessen van het schoudermodel worden geleverd, bier in standaard euroflessen van 30 cl, beide uiteraard zonder etiket. Elk uitgeschonken bodempje wordt met aandacht beoordeeld op geur, smaak, balans, presentatie en afdronk. De gegevens worden genoteerd op een formulier en aan het eind van de avond wordt bekend gemaakt welke wijn of bier het meest in de smaak viel.

Quadrupel

De ene keer worden een tripel of quadrupel en een witte wijn ter keuring aangeboden, de andere keer een rode wijn en een rosé . Of een likeur, want ook daar hebben sommige leden zich op gestort. Eens per jaar valt er zelfs een sjampagnecup te winnen voor wie de beste sjampagne maakt. De spelling is geen vergissing, want champagne is een geregistreerd merk.
Wat maakt deze hobby zo aantrekkelijk? Rivierenlandvoorzitter Bert Pollaert uit Berghem legt het uit. “Het gaat om de uitdaging. Je kiest een favoriete drank en probeert de profs te evenaren of zelfs te verbeteren.” In zijn werkzame leven was hij kok, na zijn pensioen vond hij de perfecte liefhebberij in bier en wijn maken. Pollaert die ook lid is van thuisbrouwersclub Maasland in Oss, vindt het allebei even leuk. “Wijn maken is veel intensiever. Steeds meer leden hebben zelf druivenstokken. Ik heb er dertig, dat vind ik genoeg. Wintersnoei, opbinden, snoeien, behandelen tegen infecties, oogsten, persen, filteren, er komt veel werk bij kijken. En het resultaat van je inspanningen proef je pas vijftien maanden later. Wat dat betreft gaat bier brouwen een stuk vlugger. Na een dag zit je werk erop, en na zes weken kun je proeven.”
Bier brouwen is aan een opmars bezig. “Er komen steeds meer speciaalbieren en het aantal brouwerijen groeit snel. Ook bij Rivierenland zijn meer leden aan het brouwen geslagen.”

Kampeerweekend

Bestuurslid Jo van Giersbergen kwam via zijn vrouw bij Rivierenland terecht. “Mieke maakt wijn, ik concentreer me op bier. Ik help wel mee met onze wijnstokken. We hebben er zestig. Samen zitten we in de activiteitencommissie.”
Ze wonen in Schijndel en missen dan ook praktisch nooit een proefavond. Maar Rivierenland doet meer, somt Van Giersbergen op. “We nodigen brouwers, vinologen en andere deskundigen uit voor spreekbeurten en maken excursies. We hebben alle brouwerijen en wijngaarden in de wijde omtrek inmiddels wel bezocht. Rivierenland is weer aangesloten bij de landelijke Federatie van Amateur Wijnmakers-, Bierbrouwers- en Likeurbereidersgilden. Ieder jaar organiseren we een kampeerweekend met deelnemers uit het hele land. Je ziet het aantal gilden wel teruglopen door vergrijzing. Tien jaar geleden hadden we ruim tachtig caravans op een kampeerweekend, nu nog zo’n dertig. Vorig jaar zaten we in Bergen op Zoom, dit jaar gaan we weer naar De Mus’donck in Liempde. Dat wordt de zesde keer. Zesmaal per jaar komt er een gildeboekje uit met verenigingsnieuws, tips, recepten en wetenswaardigheden en van de nieuwjaarsreceptie maken we al tien jaar een aangeklede borrel. Iedereen brengt dan wat lekkers mee.”
Het seizoen wordt afgesloten met een feestavond waarop ook lekker wordt gegeten en de algehele winnaars van de proefavonden worden gehuldigd. Al gaat het bij Rivierenland niet om winnen, benadrukt Bert Pollaert. “Het gaat om de sfeer en de gezelligheid en daarbij kun je ook nog iets van elkaar opsteken.”
Op 31 maart vieren de leden het veertigjarig jubileum.

Bij de maandelijkse proefavonden schuiven regelmatig belangstellenden aan, soms brengen zij wijn of bier van eigen hand mee om te laten proeven. Iedereen is welkom om kennis te komen maken met Rivierenland. Voor meer informatie kijk op www.gilde-rivierenland.nl of neem contact op met Sjef Mordang (073-5494815) of Bert Pollaert (06-10344525).

Foto's:


r