15 februari 2017

v.d. Bosch & v. Wanrooij Nuland: 25 jaar ambachtelijk vakmanschap

NULAND –Als een twee- eenheid zijn ze in de voorbije kwart eeuw met ieder hun eigen verantwoordelijkheid en discipline op elkaar ingespeeld. Mari van den Bosch (64) en Richard van Wanrooij (48). Ietwat verscholen achter de kernbebouwing in hartje Nuland, staat hun veelzijdige en moderne bedrijf. Keukens & Interieurs: v.d. Bosch & v. Wanrooij, 25 jaar jong.

De start
De jaartallen vliegen over tafel wanneer Mari van den Bosch herinneringen moet oplepelen uit de beginjaren van het succesvolle bedrijf. We bespreken de jaren zeventig.. Muziek maken en beleven was toen de passie van Mari. “Maar omdat ik met muziek maken alleen, geen goed belegde boterham bij elkaar kon spelen, ben ik toen in mijn schuur begonnen met kozijnen, deuren en meubeltjes maken. Richard kwam toen al bij mij over de vloer. Toen al een actief persoontje, als jong manneke mocht hij bij het zagen wat hout vasthouden en de vloer aanvegen”, lacht Mari. Compagnon Richard hoort het aan en beaamt dat ze daar uiteindelijk wel de basis hebben gelegd van hetgeen er nu staat.

Officieel
Ieder voor zich hadden ze toentertijd hun sporen in het vakmanschap opgedaan. Ze verstonden hun vak als geen ander en ze gingen geen uitdaging uit de weg. “Of we ook een keuken konden maken, was de vraag die zomaar ineens vanuit het niets op ons bordje lag”, zegt Mari. “Geen probleem”, was het antwoord van de heren. “Ik weet nog dat we bij een keukenbedrijf toen de maten van de kastjes zijn gaan opnemen, we hadden geen flauw idee hoe groot dat allemaal moest zijn”, aldus Richard. Na die eerste keuken was het ‘hek van de dam’. In 1992 hebben ze de stap gemaakt en samen hun eigen bedrijf opgericht. Na een jaar werken vanuit de schuur aan de Marie Trompstraat in Nuland kwam de mogelijkheid om een heus bedrijfspand (huidig bedrijf) aan te kopen. Daar staan nu de meest moderne en geavanceerde houtbewerkingmachines (o.a. een CNC gestuurde machine) te draaien voor de puur ambachtelijke keukenproductie. Alles wordt in eigen huis gemaakt.

Ambachtelijk
En dan, vanaf de opstart, gaat het onverwacht razendsnel. Het ambachtelijke en vooral het vakmanschap van beide heren begint al snel zijn vruchten af te werpen. De ‘keukenopdrachten’ stromen binnen en ze gaan zich al snel specialiseren. Het handmatig creëren van welke opdracht dan ook blijkt een schot in de roos. Op een groot LCD- scherm verschijnt een zojuist gereed gekomen 3D- interieurontwerp voor een vaste gerenommeerde klant. Een prachtig stukje vakmanschap. Mari is verantwoordelijk voor de verkoop, ontwerp en organisatie terwijl Richard in de grote professionele werkplaats de scepter zwaait.

Totaalplaatje
Het is niet alleen bij keukens gebleven. Interieurontwerp en het realiseren daarvan heeft in de loop der jaren een grote plaats gekregen in het opdrachtenboek. Particulieren, maar ook grote toonaangevende bedrijven hebben de weg naar Nuland gevonden. In geheel Nederland zijn er inmiddels projecten gerealiseerd. Op hun website www.nulandkeukens.nl komen de meest mooie projecten in beeld. Alles uit “eigen atelier en met een eigen identiteit” staat er met terechte trots te lezen op de website. “Vertrouwen”. Het is het ultieme sleutelwoord van dit bedrijf. “Zijn we eenmaal binnen bij een bedrijf, dan moet het raar lopen wanneer er geen vervolg is. En dat maakt ons best een beetje trots”, zeggen de jubilarissen.

25 jaar jubileum
1992-2017: 25 jaar jong. Wie jarig is, trakteert. Vandaar dat ze op vrijdag 17 februari van 16.00 uur tot 21.00 uur hun jubileum gaan vieren. In zaal Kerkzicht, Kerkstraat 29 in Nuland nodigen ze hun relaties, en iedereen die hun een warm hart toedraagt, uit om het glas te heffen op vijfentwintig bijzonder succesvolle jaren. Namens Mari, Corrie en Richard een van harte welkom.

Foto's:


B