David van Dam loopt voor KiKa: ‘Alle kleine beetjes helpen’

ROSMALEN – David van Dam traint voor de marathon in New York op 5 november. 42,195 kilometer gaat hij lopen, waarbij iedere stap in het teken van KiKa zal staan. “Omdat ieder kind recht heeft op een gezond leven!” staat op zijn actiepagina. Een gesprek met David en Carla van Dam over het verlies van hun (schoon)vader en de KiKa-run. En ja, David zoekt ook nog sponsoren.

Door Ankie van Hezewijk

Zoals in veel gezinnen het geval is, hebben ook Carla (38) en David (36) helaas ervaring met de ziekte kanker. De zus van Carla kreeg leukemie toen ze drie jaar was, en onlangs, op 8 oktober 2016, overleed haar vader op 65-jarige leeftijd aan darmkanker.

En dat vader en opa gemist wordt, is onmiddellijk voelbaar in huize Van Dam. Voor een grote foto vanwaar hij ons lachend aankijkt, brandt een kaarsje. “Opa is nu een sterretje”, vertelt de tweejarige Vajèn. Geëmotioneerd vertellen Carla en David over hem. Hoe hij altijd voor iedereen klaar stond. Hoe hij altijd langs de lijn stond bij het voetballen. Hoe hij anderen zo min mogelijk wilde belasten met zijn ziekte.
David: “We wilden nu eens iets voor hém doen. Het gevecht tegen kanker konden we niet voor hem leveren, dat moest hij zelf doen. Maar we konden wel indirect helpen door geld in te zamelen.”

Marathon

In 2016 liep David zijn eerste marathon, die van Rotterdam. Ze haalden zelf geld op bij vrienden en bekenden en schonken het aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. David: “Het was heel speciaal toen ik mijn schoonvader en schoonmoeder met mijn gezin bij de finish zag staan. Mijn schoonvader wist dat het niet meer voor hem was omdat hij niet meer kon genezen, maar hij vond het fantastisch dat we het deden voor anderen.”

KiKa

Nu wil David de marathon van New York gaan lopen. “Ik ben op zoek gegaan naar een goed doel en kwam bij KiKa terecht. KiKa betekent Kinderen Kankervrij. Deelname kost 5850 euro, geld dat we via sponsors zelf bij elkaar moeten sprokkelen. Dit geld is bestemd voor onderzoek naar kinderkanker.”
Carla vult haar man aan: “We hebben het er met elkaar over gehad. Het kost heel veel tijd en het mag niet ten koste gaan van het gezin. We gaan er samen voor.”

Startgeld

In februari is het gezin Van Dam gestart met het inzamelen van het startgeld. Doneren kan via de donatiepagina. Ook is er een speciale facebook-pagina. Bedrijven kunnen, tegen betaling, hun logo laten drukken op het shirt van David. Patisserie De Rouw in Vught gaat chocolaatjes maken voor op de cupcakes. Bij 11 supermarkten kunnen mensen de statiegeldbon in een aparte box doen voor David. Op Koningsdag staat de hele familie Van Dam in een KiKa-kraam. In september staat ze achter een kraam tijdens het KOM-festival. Ook op het Van Maerlant, waar David werkt als docent Nederlands, helpen ze mee. Een groep leerlingen gaat de Mont Ventoux op fietsen en haalt hierbij geld op dat gedoneerd wordt via de pagina van David. In de meivakantie gaat het gezin een week collecteren in Rosmalen.

Carla: “We doen het zoveel mogelijk met het gezin. De twee zonen (9 en 7) doen volop mee. We vinden het belangrijk om hen hierbij te betrekken. We weten allemaal waar we het voor doen en we praten veel over opa.”

Donaties

David en Carla doen er alles aan om het bedrag bij elkaar te krijgen, maar ze zijn er nog niet. Waarbij Carla nadrukkelijk zegt “dat alle kleine beetjes helpen. Iedere euro telt, samen komen we hopelijk tot het gevraagde bedrag van 5850 euro.” Donaties welkom via www.runforkikamarathon.nl/david-van-dam
Kijk ook op www.facebook.com/DavidrunsforKiKaNYmarathon/

Foto's:


0