“Het is nog net zo leuk als dag één”

BERLICUM – Deze week is het precies 25 jaar geleden dat zwembad De Hoefsevonder Totaal aan de Hoefsevonder 1 in Berlicum, begon met het geven van zwemlessen en baby, peuter en kleuter zwemmen. Een pakket wat, net als de accommodatie, in verloop van jaren flink uitgebreid werd. Het jubileum wordt deze week samen met alle badgasten gevierd. Met feestelijke zwemlessen, maar ook zonder zwemtenue, met een hapje, een drankje en de bekendmaking van de prijswinnaars van de kleurwedstrijd.

In 1989 besloten Margreet en Gerard Tibosch om een leegstaande stal bij hun melkveebedrijf om te toveren tot zwembad. Margreet volgde een opleiding tot zwemdocent terwijl de vergunningen voor deze transformatie aangevraagd werden. Nadat er groen licht kwam, verscheen er in de media al een artikel met als kop ‘Zwembad in Berlicum’. “Er was nog geen druppel water te bekennen, maar we werden gelijk plat gebeld door allemaal mensen die hun kind bij ons op zwemles wilden”, blikt het stel lachend terug. Doelstelling was van meet af aan om het aanbod zo breed mogelijk op te zetten, maar het wel kleinschalig te houden. “Het zwembad is zo ingericht dat we er van alles in doen want naast het al genoemde geven we ook trimzwemmen, aquarobic, aquatrim, bewegen voor ouderen, gezinszwemmen, zwemles voor kinderen met een beperking en kunnen er hier zwemfeestjes gehouden worden. Het water is altijd 32 graden. We werken niet met chloor, maar met desinfecterende zoutelektrolyse. Dat is beter voor de huid, voor de luchtwegen en het milieu”, wordt enthousiast uit de doeken gedaan. Ze vervolgen: “Het kleinschalige is onze kracht. Kleine groepjes met altijd dezelfde zwemdocent.” Het is een succesformule. De Hoefsevonder Totaal is vanaf dag één vol. In verloop van jaren werd verbouwd zodat er een extra kleedkamer en een grote wachtruimte ontstond. Het team zwemdocenten werd uitgebreid tot acht. Het enthousiasme bleef onveranderd. “Door het contact met iedereen is het nog net zo leuk als dag één. Kinderen met watervrees over hun angst helpen of kinderen met een beperking leren zwemmen is heel dankbaar werk. Als er een diploma gehaald wordt, juichen wij net zo hard als de ouders/verzorgers.” Met een feestweek voor alle badgasten en medewerkers wordt het jubileum luister gegeven. Over de toekomst zijn ze kort; “We gaan op onze oude vertrouwde voet verder. Onze dochter Margit werkt hier ook. Zij zal op termijn het bedrijf overnemen. Dat is ook iets waar we blij mee zijn.” www.hoefsevondertotaal.nl

Foto's:


0