Zaalvoetbalvereniging Berlicum 40 jaar: ‘Een échte voetballer speelt ook in de zaal’

 

BERLICUM – Dit jaar bestaat Zaalvoetbalvereniging Berlicum 40 jaar. Om dit jubileum luister bij te zetten wordt op vrijdag 17 november een feestavond gehouden bij De Gouden Leeuw in Berlicum voor leden én oud-leden en hun partners. Langs deze weg worden voormalige zaalvoetballers of andere belanghebbenden opgeroepen om zich op te geven voor deze nostalgische zaalvoetbalavond via info@zvvberlicum.nl om er met iedereen een gezellige boel van te maken.

Met de komst van Sporthal De Run werd op initiatief van Jan Gosselink en Albert van Lith uit Berlicum in maart 1977 Zaalvoetbalvereniging (ZVV) Berlicum opgericht. Een vereniging die toen en nog steeds vooral bestaat uit teams die ook veldvoetballen en bij ZVV de gelegenheid grijpen om op de groene vloer van Sporthal De Run te ballen. Er zijn wel verschillen. “Het speelveld in de zaal is kleiner, wat maakt dat het snel op en neer gaat. De handelingssnelheid is belangrijk en zaalvoetbal is technischer en tactischer dan veldvoetbal. Het spel is anders. Een lange bal wordt niet gegeven. Het zijn allemaal korte, snelle ballen. Een team bestaat verder uit slechts vijf spelers inclusief een keeper”, vertellen voorzitter Bert Huizinga, zaalvoetballer Peter Teunis, bestuurslid Bas van der Doelen en scheidsrechter Ben van Uden. Genoemden vormen met elkaar de jubileumcommissie die doende is om het 40-jarige jubileum van ZVV te verpakken in een feestkostuum.

Zaalvoetbaldorp

Dat willen de heren echter niet alleen vieren met de huidige leden. Ze roepen ook oud-leden op om alleen of met partner het jubileum luister te geven. Een klein probleempje. “Berlicum is een zaalvoetbaldorp. In de loop van ons bestaan hebben er duizenden mannen hier gespeeld”, meldt de commissie. Ze leggen uit: “Hoewel er met vijf mensen gespeeld wordt, bestaat een team doorgaans uit 8 tot 10 spelers. In onze hoogtijdagen speelden er dertig teams en was er zelfs een wachtlijst.” Dat aantal is, zo wordt met spijt geconstateerd, na verloop van jaren gedaald naar zestien. Het is moeilijk om de vinger daarbij echt op de zere plek te leggen. “De meeste teams hebben een sponsor en spelen ook onder die naam. Het is crisis geweest en ondernemers hebben het zelf moeilijk gehad. Daarbij hebben we gemerkt dat mensen zich minder gemakkelijk binden aan één sport. Iedereen heeft het druk en vindt het lastig(er) om zich vast te leggen. Zaalvoetbal is natuurlijk wel een teamsport.”

Jubileum

Zaalvoetballen kan vanaf 15-jarige leeftijd. Hoewel individueel aanmelden wel kan, is dat niet gebruikelijk. “Het zijn doorgaans vrienden die zich als team melden. Een team mag zelf een teamnaam bedenken. Met sponsor is dat eigenlijk altijd de naam van dat bedrijf”, weet de commissie. In voorbije jaren meldden zich vooral groepjes van plaatselijke voetbalvereniging BMC, maar ook vanuit die hoek is het wat de heren betreft té rustig. “We zijn blij met onze teams. Het is heel gezellig onderling en er wordt op goed niveau gevoetbald in een onderlinge competitie op woensdag en vrijdagavond. We zouden het echter wel plezierig vinden als zich weer nieuwe teams melden”, aldus de commissie. “Een échte voetballer speelt niet alleen op het veld, maar ook in de zaal.”
Van treurnis is echter geen sprake. Bestuur en alle 16 teams zijn wekelijks met veel plezier doende met hun sport. Terwijl er, zo weten zij, in de regio al talloze zaalvoetbalverenigingen ter ziele gingen is ZVV vitaal en fit. Het 40-jarige bestaan is daarom een mijlpaal die zeker gevierd gaat worden met bij voorkeur zoveel mogelijk leden én oud-leden met hun partners. De feestavond met loterij op vrijdag 17 november bij De Gouden Leeuw in Berlicum is verpakt in een jasje van muziek, een hapje en een drankje. De kosten voor leden zijn € 5,00 en oud leden betalen € 7,50 p.p. De commissie: “Het wordt geheid een gezellige avond dus meld je aan via info@zvvberlicum.nl.”

 

Foto's:


0