KERMIS

PrietJanPraat

 

Geffense kermis. Al zo lang ik me kan heugen steevast op de 2e zondag van augustus, midden in het dorp. De kermis, als kind woonde ik er tegenover en dat was een compleet feest, kan ik me nog herinneren. De kermis was in het gehele jaar zo’n beetje het enige feest wat er was, voor jong en voor oud. Verder was er niet veel te beleven in een dorp, niks geen carnaval, geen boerenmarkt, geen zeskamp, geen straatfeest, geen strooipop…

Voor ons als klein kind, begon het al met het binnenrijden van de eerste kermisauto’s, vaak op de vroege woensdagochtend. Daarna het opbouwen, spannend om te gaan kijken wat er wel of juist niet zou komen te staan. Op wat oudere leeftijd had je zelfs kans dat je mee mocht helpen met opbouwen. Wat een feest…

En dan eindelijk op zondag, na het lof, ging de kermis open. Als klein ukkie stond je met wat dubbeltjes, stevig in je knuistje geklemd, voor al dat moois. De muziek, de sfeer, alles schitterde en je kon onmogelijk een keuze maken. Touwtje trekken, er hingen zoveel mooie cadeautjes, of toch maar in de draaimolen of misschien de zweefmolen voor de echte durvers…

Later, als 14- misschien 15 jarige beleefde je, je allereerste zoentje in de rups… Gerry heette ze, ze was heel mooi. Ik weet het nog als de dag van gister. Of samen met de meiden en je vrienden in de botsauto’s en in de calypso. Drie dagen feest, echt feest… Het komt allemaal weer even in herinnering wanneer je met je kleinkinderen op het kermisterrein bent. Pure nostalgie, wat een feest.

Omdat er toen bij de kroegen nog geen danszalen waren werd er voor de ouderen op het kermisterrein een hele grote tent geplaatst. Een heuse danstent.  Als ik met het goed herinner was de familie Paashuis daarvan de exploitant. Een prachtige grote tent met binnen grote spiegels en leuke zitjes aan de zijkant en prachtige sfeerverlichting. Met in het midden een hele grote dansvloer. Er was een bekend orkest die pure dansmuziek speelde. En die tent zat mudjevol met alleen maar dansende paartjes. Natuurlijk ontbrak het biertje en het borreltje ook niet.

Velen zullen het wel herkennen. Het feest in de tent begon pas in de verre namiddag, na het melken en het verzorgen van het vee. Ze kwamen van heinde en verre, de dansers en de sjansers. En vele relaties zijn daar, in die tent ontstaan.

Ik moest eraan denken toen ik de grote tent van de horecagroep zag staan. Bijna op dezelfde plaats als toen de spiegeltent van Paashuis…. Bijna hetzelfde idee, muziek, drankje en gezelligheid op een vaste plaats. De tijd herhaalt zich, lijkt het wel.

Foto's:


P