Toeristen op minicamping Den Dungen: ‘Midden in het groen op 5 kilometer van het Bossche centrum’

 

DEN DUNGEN – Half Nederland is op vakantie, zo ook in Sint Michielsgestel. Omgekeerd zijn er in Sint-Michielsgestel de nodige toeristen te vinden. Wat brengt mensen naar deze omgeving? De Brug ging kijken op ongeveer de kleinst denkbare camping: De Groene Donk in Den Dungen.

 

Het heet een mini-camping te zijn. Maar met vijf staanplaatsen en een soort houten tent is De Groene Donk aan de Bosscheweg in Den Dungen zelfs voor mini-begrippen klein. Maandag even na het middaguur zijn er drie plaatsen bezet. Nieuwe gasten voor de andere plekken zullen later vandaag arriveren. Eigenaar Clementine Wissink heeft die ochtend al drie bezoekers naar een collega in Berlicum verwezen. “Dat kan gebeuren als je niet reserveert”, weet ze.
Twee caravans delen haaks op elkaar staand een standplaats. Het is duidelijk dat de gasten hierin bij elkaar horen. Het blijken twee zussen en hun partners te zijn. “We zijn hier voor Boulevard in Den Bosch”, legt Henk Dening uit Oegstgeest uit. Met zijn partner Ria Reurink uit Breda bezoekt hij het festival al jaren. Een jaar of vijf geleden gaf Ria haar zus Diny en diens partner Jan Schepers een gezamenlijk bezoek aan het festival cadeau. Zo ontstond de traditie om jaarlijks een lang weekeind te gaan. Sinds vorig jaar kiezen ze De Groene Donk als uitvalsbasis. “We zochten op internet naar een camping op fietsafstand van Den Bosch en kwamen hierop uit”, licht Ria toe. Mede dankzij de rust en de grote plekken beviel het zo goed, dat de camping dit jaar van vrijdag tot dinsdag weer als thuishaven fungeert.

Fietsen en wandelen

Maar de vier doen deze dagen meer dan alleen naar Boulevard fietsen en weer terug. Maandagochtend zitten ze gewoon met een boek van de zon te genieten. Meestal nemen ze ook de tijd voor een fietstocht, afgelopen weekeinde wandelden ze nog in de Moerputten bij Den Bosch. In Den Dungen komen ze om boodschappen te doen of te eten. “Het dorp is veel groter dan ik dacht”, aldus Henk. “Eerlijk gezegd had ik me er drie boerderijen en twee huizen bij voorgesteld.”
Het zal de tijd wezen. Yvonne Vervoort uit Veghel, de andere gast die op dit moment aanwezig is, komt ook al voor Boulevard naar deze camping. Ze heeft een typische caravan, ingericht in jarenzeventigstijl. Met veel oranje bijvoorbeeld. “Hij komt dan ook uit 1970”, verklaart ze. Met haar vriend wil ze deze week in de buurt van Den Bosch verblijven. Maar tegelijkertijd neemt ze geen vakantie op. Vriendlief is vandaag aan het werk in Den Bosch, morgen rijdt ze zelf naar haar job in Helmond. “Natuurlijk kun je ook vanaf Veghel naar Boulevard. Maar op deze manier heb je toch een vakantiegevoel, al is het natuurlijk even schakelen als je naar je werk gaat”, weet ze. Daarnaast rijden de twee vanaf de camping de nodige knooppuntenroutes. Met de solex.

Meegenieten

Ook Yvonne koos vorig jaar tijdens Boulevard voor deze camping. Dat is eigenlijk best bijzonder, want De Groene Donk bestaat nog maar sinds april vorig jaar. Clementine en haar man Martien vonden zelf dat ze een mooi stukje groene rust achter het huis hadden. “Daar zouden meer mensen van moeten kunnen genieten”, bedachten ze zich. Maar hoe? Theetuinen zijn er al een paar in de buurt. Campings wat minder en zo kwam geleidelijk de gedachte bovendrijven De Groene Donk te beginnen. Maar dan wel zoals de twee het zelf als voormalig kampeerders graag zouden zien. Kleinschalig, milieuvriendelijk en met een gezamenlijke ruimte om te kunnen zitten bij slecht weer. Met de betere boeken en een keukentje waar je eventueel kunt koken.
Uiteindelijk kozen ze voor vijf grote staanplaatsen en een klein houten huisje. Dat bestaat uit één vertrek, voor een groot deel in beslag genomen door een groot bed. “Want het idee van kamperen moet wel overeind blijven”, aldus Clementine.
Nu kunnen ze zelf niet meer weg in de zomer, maar een groot verlies is dat niet. “Als we in onze achtertuin zitten, kijken we uit op de camping. Dan voelt het alsof we zelf op vakantie zijn”, vindt Clementine.
Sinds ze hun camping hebben, kijken ze met andere ogen naar hun omgeving. “Als toeristen. De meeste mensen die hier komen zoeken de rust en de natuur, maar vinden de combinatie met de stad heel fijn. Vijf kilometer fietsen, en je staat op de Markt in Den Bosch. Niemand kijkt specifiek naar een camping in Den Dungen, de mensen vinden ons doordat ze zoeken op een camping in de buurt van Den Bosch. We zijn ons er meer van bewust hoe bijzonder Den Bosch is: een gezellige en overzichtelijke stad met steeds meer cultuur.”
De meeste gasten komen uit Nederland. Maar ook veel buitenlanders zijn de afgelopen tijd in Den Dungen geweest. “Veel Belgen en Duitsers natuurlijk, maar ook mensen uit andere Europese en landen en zelfs Nieuwzeelanders hebben we te gast gehad.”

Foto's:


0